Τα πρώτα χαρακτηριστικά που θα διακρίνετε στο έξυπνο παιδί
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Τα πρώτα χαρακτηριστικά που θα διακρίνετε στο έξυπνο παιδί

February 11, 2022

author:

Parenting.gr

Τα πρώτα χαρακτηριστικά που θα διακρίνετε στο έξυπνο παιδί

Ένα ετοιμόλογο παιδί κάνει τους άλλους να σας κλείνουν το μάτι εννοώντας πως θα γίνει εξαιρετικά έξυπνο. Προφανώς και είναι ήδη έξυπνο! Όπως όλα τα παιδιά άλλωστε, απλώς υπάρχουν κάποια που ξεχωρίζουν για την ευφυΐα τους από πάρα πολύ μικρά. Για ποιο λόγο είναι χρήσιμο να το έχετε διακρίνει; Όχι φυσικά για να το λέτε με καμάρι στους άλλους ή για να του τονώσετε την αυτοπεποίθηση με λάθος τρόπο… Είναι χρήσιμο να το ξέρετε για να μπορέσετε να το κατευθύνεται με τρόπο που αυτή η ευφυΐα θα γίνει κάτι σωστό. Όχι έπαρση και σνομπισμός απέναντι στα άλλα παιδιά αλλά ικανότητες και γνώσεις. Ας δούμε ποια είναι τα πρώτα χαρακτηριστικά ενός πολύ έξυπνου παιδιού.

Κάθεται και ακούει υπομονετικά τους άλλους

Ένα παιδί συνήθως αδιαφορεί όταν του μιλάνε ή όταν θέλει να μιλήσει εκείνο, δεν περιμένει να ολοκληρώσουν οι άλλοι αλλά πετάγεται και διακόπτει. Ένα έξυπνο παιδί μοιάζει να έχει μέσα του τον διάλογο. Περιμένει να ολοκληρώσει ο συνομιλητής του και ύστερα μιλάει. Είναι μια σπάνια συμπεριφορά, που συνήθως δεν βλέπουμε στα παιδιά…

Έχει χιούμορ

Χαίρεστε να μιλάτε μαζί του. Μοιάζει να είναι ο πιο πνευματώδης άνθρωπος που ξέρετε παρότι είναι ακόμα παιδί. Οι απαντήσεις του δεν είναι εξυπνακίστικες και δείχνουν πως το παιδί σας έχει σπάνια αίσθηση του χιούμορ. Αυτοσαρκάζεται, πειράζει τους άλλους με τρόπο και σας κάνει να γελάτε ενώ παράλληλα το θαυμάζετε για το μυαλό του.

Διψάει για μάθηση

Είναι περίεργο για όλα. Ζητά να μάθει ακόμα και πράγματα που δεν ενδιαφέρουν ένα παιδί της ηλικίας του. Πιο σωστά, δεν υπάρχει κάτι που ως θέμα να του φαίνεται αδιάφορο. Θέλει συνεχώς να αποκτά καινούργιες γνώσεις και να εξερευνά πράγματα που του είναι άγνωστα. Όταν ολοκληρώνει έναν στόχο, βάζει πλώρη για τον επόμενο με επιμονή και όρεξη.

Αχ, αυτή η φαντασία του!

Δεν χρειάζεστε παραμύθια με αυτό το παιδί. Φτιάχνει τις πιο ωραίες και απίστευτες ιστορίες μόνο του. Μια λέξη, μπορεί να γίνει η αφορμή για να στήσει πάνω της ολόκληρο σενάριο. Δημιουργεί διαλόγους, δίνει ονόματα σε χαρακτήρες και μοιάζει να το ζει πραγματικά…

Επίμονο και εργατικό

Το έξυπνο παιδί ξεχωρίζει για την επιμονή και την εργατικότητά του. Αν δεν ολοκληρώσει κάτι που έχει ξεκινήσει, δεν πρόκειται να σταματήσει. Όσο και αν δυσκολεύεται δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια και θα ζητήσει βοήθεια προκειμένου να τελειώσει ό,τι ξεκίνησε. Βοήθεια που δεν θα είναι «λύσε μου την άσκηση» αλλά «νομίζω πως έχω μπερδευτεί εδώ. Για δες…».

 

Originally posted 2017-12-22 11:37:04.