Τα πρώτα του δοντάκια
ΒΡΕΦΟΣ ΠΑΙΔΙ

Τα πρώτα του δοντάκια

September 14, 2017

author:

Parenting.gr

Τα πρώτα του δοντάκια

Η οδοντοφυΐα είναι κάτι που κάθε παιδί θα βιώσει με διαφορετικό τρόπο. Κάποια κάνουν πυρετό για μέρες, άλλα έχουν απλώς μια ενόχληση στις γνάθους και τίποτα περισσότερο. Παρακάτω όλα όσα αναμένονται όταν το παιδί αρχίζει να εμφανίζει τα πρώτα του δοντάκια.

Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν λίγες μόνο μέρες κοντά στην εμφάνιση ενός νέου δοντιού ή σε όλη τη διάρκεια των μηνών όπου το παιδί θα εμφανίσει τα περισσότερα από τα δόντια του. Για ελάχιστα τυχερά μωρά –και γονείς- η οδοντοφυΐα δεν επιφυλάσσει πολύ δυσάρεστα συμπτώματα.

Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι τα πρησμένα και διογκωμένα ούλα. Το μωρό είτε τοπικά στο σημείο όπου πρόκειται να εμφανίσει το δοντάκι, είτε πιο εκτεταμένα, έχει κόκκινα και ευαίσθητα ούλα που το πονούν. Για τον λόγο αυτό, προσπαθεί επίμονα να μασάει διάφορα πράγματα, ειδικά κοντά στο σημείο όπου θα βγει το δοντάκι. Η ευερεθιστότητα του μωρού είναι ένα ακόμη σύμπτωμα. Γκρινιάζει και κλαίει χωρίς λόγο και συνέχεια. Ακόμη, δεν αποκλείεται να εμφανίσει προβλήματα κατά τον ύπνο, άρνηση για φαγητό και πόνο στα αυτιά που θα τον αντιληφθείς από κινήσεις που θα κάνει πάνω σ’ αυτά με τα χεράκια του. Συχνά τα μωρά κάνουν δέκατα ή και πυρετό και το παιδί μοιάζει να είναι κρυωμένο ενώ δεν είναι.

Αν ωστόσο, ένα σύμπτωμα από τα παραπάνω, όπως ο υψηλός πυρετός που συνοδεύεται από καταρροή, δεν υποχωρεί μετά από ένα 24ωρο πιθανόν να μην σχετίζεται με την οδοντοφυΐα του παιδιού. Ακόμη, με την οδοντοφυΐα δεν σχετίζεται η διάρροια. Ο μόνος τρόπος για να έχουν κάποια σχέση αυτά τα δύο, είναι αν το παιδί μασάει διάφορα πράγματα για να ανακουφίσει τον πόνο του, τα οποία δεν είναι καθαρά, με αποτέλεσμα να κολλάει ιούς και να λαμβάνει μικρόβια.

Το πρώτο δοντάκι εμφανίζεται κάπου μέσα στον 4ο και τον 7ο μήνα της ζωής του μωρού. Ωστόσο, αν καθυστερήσει λίγο να εμφανιστεί αυτό δεν είναι κάτι το μη φυσιολογικό. Αν όμως το παιδί συμπληρώσει τον 18ο μήνα της ζωής του και δεν έχει δόντια, θα πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείς στον παιδίατρο και από εκεί σε οδοντίατρο με ειδίκευση στα παιδιά.