Τα πρώτα εφηβικά ραντεβού: Οδηγός επιβίωσης για γονείς
ΕΦΗΒΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΙΔΙ ΣΧΕΣΕΙΣ

Τα πρώτα εφηβικά ραντεβού: Οδηγός επιβίωσης για γονείς

April 2, 2021

author:

Parenting.gr

Τα πρώτα εφηβικά ραντεβού: Οδηγός επιβίωσης για γονείς

Και ξυπνάτε ένα πρωινό και το μωρό που είχατε στην αγκαλιά έχει μεγαλώσει και ετοιμάζεται για το πρώτο του ραντεβού. Το παιδί δεν είναι πια παιδί, είναι ένας έφηβος που ετοιμάζεται να αναλάβει “διαφορετικές” ευθύνες. Ανησυχείτε πολύ. Είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο.  Στο μυαλό σας έρχονται σκέψεις από την πιο απλή όπως το να πληγωθεί το παιδί τους, μέχρι την πιο σύνθετη, όπως μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.Είναι στο χέρι σας όμως να “εκπαιδεύσετε” σωστά τα παιδιά σας και να τα ενημερώσετε για τα “εφηβικά” θέματα καιρό πριν μπουν στην εφηβεία.

Ας δούμε, λοιπόν,  τι πρέπει να να κάνουν οι γονείς για να είναι τα παιδιά τους χαρούμενα και ασφαλή:

shutterstock_512854453

Παραδειγματικές Σχέσεις:

Διατηρήστε καλές σχέσεις με τους συντρόφους σας και δώστε το σωστό παράδειγμα.

Μην μπλέκεστε σε “λάθος” σχέσεις, όσο είναι δυνατό.

Ασχοληθείτε με τις φιλίες τους από μικρή ηλικία και φροντίστε να μάθετε τι θεωρούν εκείνα πως κάνει μια σχέση υγιή και αγαπημένη.

Συζητήστε μαζί τους για όσα συμβαίνουν στη ζωή σας και ζητήστε τους να σας μιλήσουν για όσα συμβαίνουν στη δική τους ζωή.

Κάντε νωρίς την πρώτη συζήτηση για το σεξ. Μιλήστε τους για τους κινδύνους αλλά και τους ηθικούς φραγμούς. Θα είναι πολύ πιο εύκολο να τους μιλήσετε αργότερα για το ασφαλές σεξ και την προφύλαξη, εάν έχετε κάνει αυτή τη συζήτηση από την προ εφηβεία. Τα παιδιά στις ηλικίες των 11 και 12, είναι πιο ανοιχτά σε συζητήσεις.

Οικογενειακό Συμβούλιο:

Και έφτασε η ώρα για την πρώτη έξοδο και κατά συνέπεια για τη δεύτερη συζήτηση. Πείτε: Θέλω να μαζευτούμε σαν οικογένεια και να συζητήσουμε πως θα το διαχειριστούμε και μην προσπαθήσετε να εφαρμόσετε τους δικούς σας κανόνες. Και μόνο η επιλογή της λέξης “κανόνας” δυσκολεύει αρκετά τους εφήβους. Ο δρόμος που θα ακολουθήσετε θα πρέπει να είναι συμφωνημένος από όλες τις πλευρές.

Συζητήστε για την ώρα που θα πρέπει να επιστρέψουν στο σπίτι, για τα ομαδικά και τα προσωπικά ραντεβού, για το αν θα θέλατε να γνωρίσετε το ραντεβού τους πρώτα ή όχι, για το πως θα σας ενημερώνουν για το μέρος που έχουν επιλέξει και για το αν νιώθουν καλά και άνετα. Ο μπαμπάς, η μαμά και τα παιδιά πρέπει να είναι όλοι παρόντες σε αυτές τις συζητήσεις με ανοιχτό μυαλό και καλή διάθεση.

shutterstock_518047678

Μιλήστε για το ασφαλές σεξ:

Και έφτασε η ώρα για τη δύσκολη συζήτηση για το ασφαλές σεξ και τις σχετικές λεπτομέρειες. Αν σας είναι δύσκολο να το αναφέρετε, η τηλεόραση και οι ταινίες μπορούν να αποτελέσουν μια καλή βοήθεια. Για παράδειγμα, όταν έρθει μια σκηνή με σεξουαλική επαφή αναρωτηθείτε “Μα που είναι η συζήτηση για προφυλακτικό; Είμαι σίγουρος ότι έγινε στα παρασκήνια”.

Να είστε ξεκάθαροι σχετικά με τις απόψεις σας για το σεξ. Για παράδειγμα, αν νομίζετε πως δεν πρέπει να έχουν τα παιδιά σεξουαλικές επαφές μέχρι μια συγκεκριμένη ηλικία, πείτε το. Εκφραστείτε ακόμα κι αν δεν συμφωνούν οι υπόλοιποι με εσάς.Τα παιδιά θα σεβαστούν και θα εκτιμήσουν την ειλικρίνεια σας, ακόμα κι αν δεν ακολουθήσουν τη συμβουλή σας.

Σε κάθε περίπτωση όμως δώστε έμφαση στην ασφάλεια και στην πρόληψη. Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους που υπάρχουν στο μη ασφαλές σεξ, και αν δεν μπορείτε οι ίδιοι να το κάνετε, απευθυνθείτε σε κάποιον άλλον έμπιστο ενήλικα ή πηγαίνετε μαζί στον γιατρό όπου θα τους πουν όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουν.
Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά κατανοούν ότι το σεξ δεν είναι τόσο διαδεδομένο στις ηλικίες τους. Μην σας ανησυχεί η σκέψη ότι όσο περισσότερο το συζητάτε τόσο τα ενθαρρύνετε. Αντίθετα, όσο πιο πολλά ξέρουν για τους κινδύνους τόσο το απομυθοποιούν.

Κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά και βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας δεν έχουν πέσει θύματα κακοποίησης στη σχέση τους. Τα συνηθισμένα “κρυφά” σημάδια είναι το ανεξήγητο άγχος, η μυστικότητα, η κομμένη όρεξη, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η κατάθλιψη.  Είναι υποχρέωση σας να επέμβετε σε ακραίες καταστάσεις όπου ο έφηβος κακοποιείται ή καταπιέζεται από το αντίθετο φύλο. Οφείλετε να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή καθώς οι έφηβοι που ζουν ταραχώδεις σχέσεις είναι απρόβλεπτοι και επικίνδυνοι για τον εαυτό τους.

Μην ξεχνάτε, όμως, ότι τα πρώτα ραντεβού πρέπει να είναι γεμάτα μαγεία και ρομαντισμό και δεν πρέπει να στερήσουμε  αυτήν την υπέροχη εμπειρία από τα παιδιά στην προσπάθεια μας να τα προστατεύσουμε.