Τα παιδιά χρειάζονται εσάς κι όχι άλλη μια εξωσχολική δραστηριότητα!
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ

Τα παιδιά χρειάζονται εσάς κι όχι άλλη μια εξωσχολική δραστηριότητα!

January 7, 2017

author:

Parenting.gr

Τα παιδιά χρειάζονται εσάς κι όχι άλλη μια εξωσχολική δραστηριότητα!

Οι γιορτές πέρασαν αφήνοντας γλυκιές αναμνήσεις και όμορφες στιγμές. Το σχολείο ξαναρχίζει και μαζί του οι δραστηριότητες και οι γεμάτες ημέρες. Πρωινό ξύπνημα, πακετάρισμα των μεσημεριανών για τα παιδιά, αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, δουλειές του σπιτιού, παιδικά πάρτι και συγχρόνως δουλειά στο γραφείο. Πρέπει να βρίσκετε συνεχώς δύναμη και διάθεση για να τα προλαβαίνετε όλα και να επιβιώνετε σε έναν ασταμάτητο κύκλο άγχους και στρες.

Ήρθε όμως η ώρα να το αλλάξετε αυτό, να χαμηλώσετε τους τόνους  και να δώσετε προτεραιότητα στο χρόνο που περνάτε σαν οικογένεια. Τα παιδιά προτιμούν να είναι μαζί σας παρά να πηγαίνουν σε ακόμα μια δραστηριότητα.

Τι πρέπει να περιορίσετε:

Οι περισσότεροι γονείς θέλουν να προσφέρουν στα παιδιά τους όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια και “φορτώνουν” την καθημερινότητα τους με δραστηριότητες, που στο τέλος κουράζουν και τα παιδιά και τους ίδιους.

Πρέπει να πάρετε απόφαση να περιορίσετε τα “εκτός σπιτιού” και θα δείτε ότι και τα παιδιά θα το απολαύσουν. Το να κόψουν μια εξωσχολική δραστηριότητα θα σημαίνει για αυτά περισσότερη ώρα για παιχνίδι και περισσότερη ώρα μαζί σας. Η δυσκολία θα έγκειται στην επιλογή του ποια δραστηριότητα να μείνει και ποια να φύγει, αλλά αυτό θα πρέπει να το αποφασίσουν εκείνα.  Η διαδικασία της επιλογής θα αποτελέσει ένα καλό μάθημα για το μέλλον.

Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και εσείς με τις δικές σας δραστηριότητες. Δυστυχώς, θα πρέπει να περιοριστείτε και να επιλέξετε ένα πράγμα που θα κρατήσετε για τον εαυτό σας. Αφοσιωθείτε σε αυτό αλλά μετά γυρίστε σπίτι συγκεντρωμένοι μόνο στα παιδιά σας. Και φυσικά κλείστε (ή έστω χαμηλώστε) το κινητό σας τηλέφωνο.

Βάλτε κανόνες για την χρήση της τηλεόραση. Είναι σύνηθες να αφήνετε ανοιχτή την τηλεόραση να “παίζει”, χωρίς στην ουσία να παρακολουθείτε αυτά που προβάλλονται. Αυτή είναι μια πολύ κακή συνήθεια που απλά προσθέτει φασαρία στο σπίτι και σας αποσυντονίζει. Την ώρα του φαγητού και του παιχνιδιού η τηλεόραση πρέπει να είναι κλειστή. Οι ώρες αυτές είναι καλή αφορμή για συζήτηση. Αφήστε τα παιδιά να σας διηγηθούν πως πέρασαν την ημέρα τους.  Μια ωραία ιδέα είναι Δευτέρα με Πέμπτη, να μην ανοίγετε καθόλου τηλεόραση για να κερδίζετε τον ελάχιστο χρόνο που σας μένει στο σπίτι με τα παιδιά.

Τι πρέπει να κάνετε:

Οι οικογενειακές παραδόσεις έχουν μεγαλύτερη επίδραση στα παιδιά από όσο νομίζετε. Ορίστε μία ημέρα, ιδανικά την Κυριακή  για να να παίρνετε όλοι μαζί πρωινό και να κάθεστε παρέα μέχρι το μεσημέρι. Μαγειρέψτε κάτι ιδιαίτερο που αρέσει στα παιδιά και θα δείτε πως θα ανυπομονούν για αυτό και θα γίνει σημείο αναφοράς τους.

Θα είναι ακόμα καλύτερο εάν θα έχετε πάει όλοι μαζί την προηγουμένη μέρα για να ψωνίσετε τα υλικά που χρειάζεστε για το κοινό σας γεύμα. Για τα παιδιά είναι σημαντικό να νιώθουν ότι παίρνουν μέρος στις αποφάσεις της οικογένειας και ότι συμμετέχουν.

Εναλλακτικά, κάντε το βράδυ της Παρασκευής, την πιο διασκεδαστική στιγμή της εβδομάδας! Η Παρασκευή είναι ιδανική για χαλάρωση και διασκέδαση αφού μόλις έχει τελειώσει μια εβδομάδα γεμάτη δουλειά. Μαγειρέψτε πίτσα, φάτε όλοι μαζί, δείτε ταινία, παίξτε επιτραπέζια, κάντε διαγωνισμό καραόκε ή επιλέξτε μια δραστηριότητα που αγαπούν τα παιδιά και χαίρονται να κάνουν μαζί σας.

Ο ύπνος παίζει, επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο και τα φώτα πρέπει να κλείνουν νωρίς και για εσάς. Όταν είστε ξεκούραστοι είστε και πιο ήρεμοι και έχετε και περισσότερη ενέργεια.

Πρέπει να θυμάστε πως ο χρόνος που έχετε στη διάθεση της με τα παιδιά σας μικρά είναι σημαντικός και λίγος.  Είναι κρίμα να χάνεται σε διαδρομές από το ένα μέρος στο άλλο ή μιλώντας στο τηλέφωνο μακριά ο ένας από τον άλλο. Περιορίστε αυτά που δεν έχουν μεγάλη αξία και επικεντρωθείτε σε αυτά που έχουν! Να θυμάστε ότι στη δύσκολη εποχή που ζούμε το σπίτι και η οικογένεια μας είναι το κάστρο προστασίας μας και το καταφύγιο μας.