Τα παιδιά θέλουν παιχνίδι!
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΝΗΠΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Τα παιδιά θέλουν παιχνίδι!

September 11, 2020

author:

Parenting.gr

Τα παιδιά θέλουν παιχνίδι!

Έχετε παρατηρήσει ποτέ τον ενθουσιασμό των μικρών παιδιών όταν τους λέτε ότι είναι ώρα για παιχνίδι; Εάν όχι ανακοινώστε τους ότι ήρθε η ώρα να παίξουν και δείτε τα μάτια τους πως λάμπουν! Εάν το έχετε παρατηρήσει σίγουρα θα έχετε καταλάβει ότι τα παιδιά λατρεύουν το παιχνίδι. Κάτι όμως που ίσως να μην έχετε σκεφτεί είναι ότι όλοι μας έχουμε ανάγκη το παιχνίδι και στη ζωή μας όλοι παίζουμε συνεχώς, απλώς όσο μεγαλώνουμε επιλέγουμε να παίξουμε καλά παιχνίδια ή άσχημα παιχνίδια.

Τα παιδιά όμως επιζητούν ως επί το πλείστον τα καλά κι ευχάριστα παιχνίδια γιατί έτσι είναι στην ουσία της η ανθρώπινη φύση!

Γιατί θέλουν παιχνίδι; Και γιατί θέλουν να παίζουν μαζί σας;

Με το παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν πολλά. Μαθαίνουν διάφορες πτυχές του περιβάλλοντος, του κόσμου, αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους, εξερευνούν και αποκτούν μεγαλύτερη κατανόηση. Το παιχνίδι είναι μια φυσιολογική διαδικασία η οποία κάνει τα παιδιά χαρούμενα κι ευτυχισμένα. Παίζοντας με τα παιδιά μπορείτε να καταφέρετε πολύ περισσότερα πράγματα απ’ ότι αν τους μιλάτε σοβαρά. Για παράδειγμα, όταν λέτε στο πιτσιρίκι σας να ντυθεί για να φύγετε ίσως να μην ανταποκρίνεται. Δοκιμάστε όμως να το κάνετε ως παιχνίδι και πολύ πιθανόν να δείτε κάποια άλλη συμπεριφορά! Επίσης παίζοντας κι εσείς, θα χαίρεστε περισσότερο τις στιγμές μαζί του και θα έχετε μια καλύτερη σχέση.

Πώς μπορείτε να παίζετε με τα παιδιά σας;

Σίγουρα θα πρέπει να παίζετε παιχνίδια για την ηλικία τους και να μιλάτε τη γλώσσα τους. Μπορείτε να μετατρέψετε σε παιχνίδι το κάθε τι και οποιαδήποτε συμπεριφορά του παιδιού. Ακόμα και τη γκρίνια του μπορείτε να την αντιμετωπίσετε παίζοντας! Αφού αναγνωρίζετε το ότι γκρινιάζει ή κλαίει κάντε διάφορα παιχνίδια με αυτό…Επίσης μπορείτε να παίξετε κυνηγητό για να ανταλλάξετε αγκαλιές ή να φτιάξετε ιστορίες από την καθημερινότητά του και να τις δραματοποιήσετε.

Το παιχνίδι είναι πάντα χρήσιμο και μπορεί να γίνει πολύ δημιουργικό. Αρκεί όμως ως ενήλικες να αρχίσουμε να ανακτούμε την παιχνιδιάρικη διάθεσή μας και να συμπεριφερόμαστε έτσι στα παιδιά μας…τότε θα παίζουμε μαζί τους και πραγματικά αυτό είναι κάτι που το θέλουν τα παιδιά πολύ!

Διαβάστε επίσης:

Mπορεί η μάθηση μεσα από το παιχνίδι να είναι αποτελεσματική;
5 δημιουργικοί τρόποι για να κατασκευάσουμε “Παιχνίδια αφής” για τα παιδιά μας!

Originally posted 2016-04-19 06:12:33.