Τα οφέλη του θηλασμού
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Τα οφέλη του θηλασμού

July 12, 2019

author:

Parenting.gr

Τα οφέλη του θηλασμού

Το μητρικό γάλα χαρίζει στο μωρό όσα χρειάζεται για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του. Ο θηλασμός του μωρού προσφέρει πολλά, τόσο στη μητέρα όσο και στο μωρό.

Εδώ είναι μερικά μόνο από αυτά:

Μειώνει τον κίνδυνο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου
Βοηθά το μωρό να καταπολεμά τις λοιμώξεις και την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο πεπτικό της σύστημα. Λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται από το γάλα για να μεγαλώσει καλά, ενώ επίσης προστατεύεται από επιβλαβή βακτήρια
Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα από εσένα τα οποία βοηθούν στην προστασία του μωρού σας από κολικούς (γαστρεντερίτιδα), κρυολογήματα, λοιμώξεις του θώρακα και λοιμώξεις του αυτιού
Βοηθά την μεταξύ σας σχέση
Προετοιμάζει το μωρό σας για ποικιλία στις τροφές. Σε αντίθεση με το γάλα φόρμουλας, η γεύση του μητρικού γάλακτος αλλάζει ανάλογα με το τι έχεις φάει
Το μητρικό γάλα βοηθά το μωρό σας να ανακάμψει από μια ασθένεια γρηγορότερα

Εκτός από τα αντισώματα που βρίσκονται ήδη στο μητρικό γάλα σου, το σώμα σου θα δημιουργήσει και νέα αντισώματα, το συντομότερο που θα εκτεθείς σε μια μόλυνση. Έτσι, αν το μωρό αρπάξει ένα κρύωμα, μόλις εκτεθείς στον ιό και εσύ καθώς θηλάζεις, το ανοσοποιητικό σου σύστημα ξεκινά να εργάζεται. Τα αντισώματα που παράγεις, στη συνέχεια, μεταφέρονται με το γάλα, έτοιμα για το μωρό σου.

Τα μωρά που θηλάζουν είναι πιθανότερο να αναπτύξουν λιγότερες λοιμώξεις και να ανακάμπτουν πιο γρήγορα από τις ασθένειες, κατά το πρώτο έτος της ζωής τους, αν θηλάζουν κατ’αποκλειστικότητα κατά τους πρώτους έξι μήνες. Έτσι, καλό είναι να σκεφτείς προσεκτικά πριν από τη διακοπή του θηλασμού, ή πριν στραφείς σε μια μικτή διατροφή.

Το μητρικό γάλα περιέχει πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού. Ο αποκλειστικός θηλασμός κατά τους πρώτους μήνες μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική ανάπτυξη του μωρού. Έτσι, θεωρητικά, ο θηλασμός μπορεί να κάνει το μωρό σου πιο ευφυής.

Ο θηλασμός μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης εκζέματος κατά την παιδική ηλικία. Μπορεί ακόμη να βοηθήσει στην προστασία του μωρού σας από σοβαρές ασθένειες, όπως η παιδική λευχαιμία, ενώ απομακρύνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας. Έτσι θα αποτραπούν προβλήματα που σχετίζονται με το βάρος, όπως διαβήτης τύπου 2.

Ο θηλασμός είναι μια υγιεινή επιλογή και για τη μητέρα. Θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος και να διατηρήσεις τα κιλά σου. Μειώνει τον κίνδυνο να αναπτύξεις αργότερα διαβήτη τύπου 2, καρκίνο του μαστού και καρκίνο των ωοθηκών. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ο θηλασμός μπορεί να αποτρέψει την ωορρηξία.

Originally posted 2014-08-29 09:21:51.