Τα λάθη που πρέπει να αποφύγουμε όταν κόβει την πάνα
Για να γίνει η μετάβαση από την πάνα στην χρήση της τουαλέτας όσο το δυνατόν πιο ομαλή για εσένα και το παιδί, ρίξε μια ματιά στα παρακάτω, για να μάθεις όχι αυτό που πρέπει να γίνει, αλλά τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις:
Μην ξεκινήσεις υπερβολικά νωρίς
Αν ξεκινήσεις την εκπαίδευση, πριν το παιδί είναι έτοιμο να την ακολουθήσει, αυτό θα την καταστήσει πιο δύσκολη και μόνο και θα παρατείνει τη διαδικασία. Δεν υπάρχει κάποια μαγική στιγμή, που είναι κατάλληλη για να ξεκινήσει. Τα περισσότερα νήπια έχουν αναπτύξει τις απαραίτητες σωματικές και ψυχικές ικανότητες μεταξύ των 18 και 24 μηνών, ενώ κάποια δεν είναι έτοιμα μέχρι και κοντά στην ηλικία των 3 ή ακόμα και 4 ετών. Φρόντισε να παρατηρείς τα σωματικά και γνωστικά σημάδια του παιδιού καθώς και τα σημάδια συμπεριφοράς, για να καταλάβεις πότε οι συνθήκες θα έχουν ωριμάσει για την μετάβαση του. Διάβασε επίσης: Ποια σημάδια δείχνουν ότι είναι έτοιμο να βγάλει την πάνα;
Μπορεί να χρειαστούν τρεις μήνες ή και περισσότερο, για να εκπαιδεύσεις το παιδί, και γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχεις υπομονή και υποστηρικτική στάση. Αν έχετε προσπαθήσει για αρκετές εβδομάδες χωρίς επιτυχία, το παιδί μπορεί απλά να μην είναι έτοιμο. Περιμένετε μερικές ακόμη εβδομάδες και δοκιμάστε ξανά.
Μην ξεκινήσεις τη λάθος στιγμή
Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να ξεκινήσεις τη διαδικασία μια εβδομάδα πριν την άφιξη του νέου μωρού στο σπίτι, όταν αλλάζετε την μπέιμπι σίτερ, ή κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε άλλης διασπαστικής στιγμής στη ζωή του παιδιού. Τα μικρά παιδιά είναι πλάσματα της ρουτίνας, έτσι τυχόν αλλαγές στο συνηθισμένο πρόγραμμα τους, είναι πιθανό να προκαλέσουν εμπόδια. Έτσι, περίμενε μέχρι τα πράγματα να είναι σταθεροποιημένα, πριν ξεκινήσεις.
Μην γίνεις πιεστική
Αν το παιδί έχει αρχίσει να δείχνει ενδιαφέρον για την χρήση τουαλέτας, αυτό είναι υπέροχο! Αλλά μην το ωθήσεις να μεταβεί πιο γρήγορα από ότι μπορεί να διαχειριστεί. Αν νιώσει νευρικότητα, θα μπορούσε να αρχίσει τα κρατάει πάνω του, γεγονός που ίσως να οδηγήσει σε παιδική δυσκοιλιότητα ή άλλα προβλήματα.
Δώσε το χρόνο να συνηθίσει αυτή τη νέα, πολύπτυχη διαδικασία βήμα προς βήμα. Έτσι, θα μπορέσει να μετακινηθεί από το ένα στάδιο στο επόμενο με τη δική του ταχύτητα. Είναι ωραίο να προσπαθείς να το παρακινήσεις με απαλές υπενθυμίσεις και ενθάρρυνση, αλλά σε καμία περίπτωση μην το πιέσεις.
Μην ακούς τους άλλους
Δεν έχει σημασία πόσες φορές έχεις ακούσει τη μητέρα σου, την πεθερά σου ή κάποιον άλλο από μια παλαιότερη γενιά να λέει ότι θα πρέπει να βιαστείς να αρχίσεις την εκπαίδευση. Οι μέθοδοι για να βγάλει την πάνα αλλάζουν από τη μια γενιά στην επόμενη, και ό,τι ήταν συνήθης πρακτική όταν ήσουν εσύ παιδί, μπορεί να μην είναι πλέον ο κανόνας. Σήμερα, θεωρείται προτιμότερο να περιμένουμε τα σήματα από το παιδί ότι είναι έτοιμο, αντί να του επιβάλουμε εμείς ένα πρόγραμμα.
Μην τιμωρείς το παιδί
Δεν θα καταφέρεις τίποτα αν θυμώσεις ή αν τιμωρήσεις το παιδί αν αυτό δεν ενδιαφέρεται καν για την διαδικασία, αν δεν κάθεται στο γιογιό, αν έχει μια άτυχη στιγμή, ή αν προκύψει οποιοδήποτε άλλο κοινό πρόβλημα κατά την εκπαίδευσή του. Τα εμπόδια είναι φυσικό να προκύψουν και μια επίπληξη θα κάνει λιγότερο ενδιαφέρουσα την κατάσταση. Αν μπορείς, απάντησε στις αντιρρήσεις και στις άλλες προκλήσεις ήρεμα – και αν δεν μπορείς, καλύτερα να δαγκώσεις τη γλώσσα σου και να μετρήσεις μέχρι το δέκα… Στη συνέχεια, δοκιμάστε ξανά!
Originally posted 2015-02-23 04:49:23.