Τα κατάλληλα παπούτσια για τα πρώτα βήματα
ΒΡΕΦΟΣ ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ

Τα κατάλληλα παπούτσια για τα πρώτα βήματα

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Τα κατάλληλα παπούτσια για τα πρώτα βήματα

Περίπου μετά τον όγδοο μήνα τα μωράκια ανακαλύπτουν ότι έχουν την ικανότητα να μπουσουλήσουν. Αντιλαμβάνονται δηλαδή ότι εάν γονατίσουν και σπρώξουν τα πόδια τους θα καταφέρουν να αλλάξουν θέση και θα φτάσουν επιτέλους το πολυπόθητο παιχνίδι (Δείτε εδώ: Όσο λιγότερα παιχνίδια τόσο καλύτερα για τα παιδιά σας)  που τόσο καιρό κοίταζαν από μακρυά. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για το παιδί και την ανάπτυξη του. Είναι η βάση για να ακολουθήσουν αργότερα τα πρώτα βήματα και η κίνηση στα πόδια. Συνήθως γύρω στα πρώτα τους γενέθλια τα παιδιά κάνουν τα πρώτα τους βήματα και ξεκινούν τις προσπάθειες να περπατήσουν και να ανακαλύψουν τον κόσμο.

Ποια είναι όμως τα κατάλληλα παπούτσια που θα βοηθήσουν τα παιδιά και συγχρόνως θα προστατέψουν τα πόδια τους;

Τα καλύτερα παπούτσια είναι τα ξυπόλητα πόδια. Όπου μπορείτε, προτιμήστε να αφήνετε το παιδί χωρίς παπούτσια.  Το περπάτημα χωρίς παπούτσια βοηθά το γυμνό πέλμα να σχηματίσει την καμάρα και ενισχύει τους αστραγάλους. Εάν είναι χειμώνας θα πρέπει τα παιδιά να φοράνε κάλτσες, διαφορετικά τα πόδια είναι καλό να είναι τελείως γυμνά. Το ίδιο ισχύει και για τις πιο δύσκολες – ανώμαλες επιφάνειες. Η άμμος για παράδειγμα, αναγκάζει το παιδί να κάνει εντονότερες κινήσεις με αποτέλεσμα να γυμνάζει τους μυς ακόμη περισσότερο. Χρειάζεται βέβαια προσοχή, ειδικά στις ελληνικές παραλίες, που οι λουόμενοι συνηθίζουν να τις λερώνουν χωρίς σεβασμό. Θα πρέπει να ελέγχετε τα σημεία που πατάει το παιδί για να μην τραυματιστεί.

Όπου δεν είναι εφικτό να μείνει ξυπόλητο το παιδί, καλό θα είναι να επιλέξετε παπούτσια τα οποία θα κάνουν το παιδί να νιώθει ότι είναι ξυπόλητο.

Ενδεικτικά θα πρέπει να έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Ελαστικές σόλες

Τα παπούτσια θα πρέπει να επιτρέπουν στο πέλμα του παιδιού να λυγίζει εύκολα και να κάνει την αναμενόμενη φυσική κίνηση. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στα αθλητικά παπούτσια που είναι κατά παράδοση μαλακά ή στα κλασικά παπούτσια για τα πρώτα βήματα. Εάν δυσκολεύεστε να αποφασίσετε, μπορείτε να ζητήσετε τη συμβουλή του παιδιάτρου σας  .

Αντιολισθητικές σόλες 

Τα παπούτσια θα πρέπει να μην γλιστράνε και σε καμία περίπτωση να έχουν τακούνια. Τα πρώτα βήματα είναι  αρκετά ασταθή και τα παιδιά δυσκολεύονται να διατηρήσουν την ισορροπία τους. Συνεπώς, τα παπούτσια θα πρέπει να τα βοηθάνε κι όχι να τα εμποδίζουν. Ιδανικά, επιλέξτε λαστιχένιες ή συνθετικές σόλες και αποφύγετε τις δερμάτινες.

Άνετα και σωστό νούμερο 

Είναι πολύ σημαντικό τα παπούτσια να μην σφίγγουν τα πόδια των παιδιών. Είναι προτιμότερο να τους είναι λίγο φαρδιά παρά στενά. Γενικά όμως θα πρέπει τα παπούτσια να είναι το σωστό νούμερο. Όσο κι αν είναι δύσκολο, τα παιδιά θα πρέπει να τα δοκιμάζουν. Εάν είμαι χειμώνας μην ξεχάσετε να υπολογίσετε και τις κάλτσες ενώ εάν είναι καλοκαίρι προσέξτε μήπως κάνουν πληγές στα δαχτυλάκια των παιδιών. Θα πρέπει επίσης να ελέγχετε συχνά το μέγεθος (περίπου κάθε δυο εβδομάδες) καθώς τα μωράκια μεγαλώνουν γρήγορα και αλλάζει το νούμερο τους.

Χαμηλό κόψιμο

Το παιδιά πρέπει να μάθουν να κινούν σωστά τους αστραγάλους τους, συνεπώς πρέπει να τους αφήνουμε ακάλυπτους. Μποτάκια ή σκληρά παπουτσάκια που εμποδίζουν την άνετη κίνηση στο σημείο, δυσκολεύουν πολύ τα παιδιά και προκαλούν πτώσεις.

Κλασικά σχήματα 

Μολονότι τα ασυνήθιστα σχήματα είναι χαριτωμένα και έχουν ενδιαφέρον, δεν είναι η καλύτερη επιλογή για αυτήν την περίοδο. Είναι πολύ νωρίς για να καταπιέσουμε τα παιδιά σε “καλά” και “βραδινά” παπούτσια. Είναι προτιμότερο να φοράει συνεχώς αυτά που το βολεύουν, παρά να είναι στη μόδα!