Τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι στην εγκυμοσύνη
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι στην εγκυμοσύνη

June 16, 2019

author:

Parenting.gr

Τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι στην εγκυμοσύνη

Μια υγιεινή διατροφή θα προωθήσει την ανάπτυξη και την θωράκιση της υγείας του μωρού σου. Δες ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζεσαι περισσότερο και μάθε που θα τα βρεις.

Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για μια υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στην πραγματικότητα, κατά την κυοφορία, οι βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής παραμένουν οι ίδιες. Δηλαδή άφθονα φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεϊνες και υγιή λιπαρά. Όμως, μια σειρά θρεπτικών συστατικών στην διατροφή μιας εγκύου, τραβούν την προσοχή μας. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

πρασιναΦυλλικό και φολικό οξύ – Προλαμβάνει τις αποβολές Το φυλλικό οξύ ανήκει στην ομάδα βιταμινών Β και βοηθά στην αποτροπή των επιπλοκών του ομφάλιου λώρου, καθώς και των ανωμαλιών του εγκεφάλου και του νοτιαίου μυελού. Η συνθετική μορφή του φυλλικού οξέος που συναντάμε στα συμπληρώματα διατροφής και στα εμπλουτισμένα τρόφιμα είναι γνωστή σαν φολικό οξύ. Έχει παρατηρηθεί ότι η συμπλήρωση της διατροφής με φολικό οξύ μειώνει την πιθανότητα πρόωρου τοκετού. Τι ποσότητα χρειάζεσαι: 800 (mcg) φυλλικού ή φολικού οξέος την ημέρα, πριν τη σύλληψη και καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνη. Καλές πηγές πρόσληψης: Τα εμπλουτισμένα δημητριακά είναι καλή πηγή φολικού οξέος. Επίσης, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, τα εσπεριδοειδή, τα ξερά φασόλια και ο αρακάς περιέχουν φυλλικό οξύ.

Picture 117

dairy-products-balletΑσβέστιο – Ενδυναμώνει τα οστά Εσύ και το μωρό σου έχετε ανάγκη από ασβέστιο, για γερά κόκκαλα και δόντια. Το ασβέστιο επίσης συμβάλει στην ομαλή λειτουργία του κυκλοφορικού, του μυικού και νευρικού συστήματος. Τι ποσότητα χρειάζεσαι: 1 (gr) την ημέρα. 1,3 (gr) για τις έφηβες μέλλουσες μητέρες. Καλές πηγές πρόσληψης: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι οι καλύτερες πηγές ασβεστίου. Άλλες πηγές είναι το μπρόκολο και το λάχανο. Επίσης, πολλοί συσκευασμένοι χυμοί και δημητριακά είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο.

Picture 118

Salmon-Fillets-rawΒιταμίνη D – Προωθεί την υγεία των οστών Η βιταμίνη D συμβάλει στον υγιή σχηματισμό του σκελετού και των δοντιών του εμβρύου. Τι ποσότητα χρειάζεσαι: 600 (ΙU) την ημέρα Καλές πηγές πρόσληψης: Λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός. Άλλες εκδοχές είναι εμπλουτισμένο γάλα ή χυμός πορτοκάλι.

Picture 119

proteinfoodpicΠρωτεϊνες – Συμβάλλουν στην ανάπτυξη Οι πρωτεϊνες είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη του εμβρύου, ειδικά κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Τι ποσότητες χρειάζεσαι: 71 (gr) την ημέρα Καλές πηγές πρόσληψης: Άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρια και αυγά είναι περίφημες πηγές πρωτεϊνης. Εναλλακτικά, πλούσιες τροφές σε πρωτεϊνη είναι τα ξερά φασόλια, ο αρακάς, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το φυστικοβούτυρο.

Picture 115

red-meat-300x202Σίδηρος – Προλαμβάνει την αναιμία Ο οργανισμός μας χρειάζεται τον σίδηρο για να παράξει την αιμοσφαιρίνη, μια πρωτεϊνη μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια, η οποία μεταφέρει μεταφέρει το οξυγόνο στους ιστούς. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, η πίεση του αίματος ανεβαίνει, για να υποστηρίξει τις αλλαγές στο σώμα σου και να βοηθήσει το έμβρυο να δημιουργήσει το δικό του απόθεμα σε αίμα. Για το λόγο αυτό, η ανάγκη του οργανισμού για σίδηρο, διπλασιάζεται. Αν δεν λαμβάνεις αρκετό σίδηρο, θα νιώθεις πιο κουρασμένη και πιο επιρρεπής στις λοιμώξεις. Επίσης, η πιθανότητα τoy πρόωρου τοκετού και του μικρού βάρους του νεογέννητου αυξάνονται. Τι ποσότητα χρειάζεσαι: 27 (mg) την ημέρα Καλές πηγές πρόσληψης: Άπαχο κόκκινο κρέας, πουλερικά και ψάρια. Επίσης, εμπλουτισμένα με σίδηρο δημητριακά, φασόλια και λαχανικά. Οι προγεννητικά χορηγούμενες βιταμίνες συνήθως περιέχουν σίδηρο. Όμως, σε κάποιες περιπτώσεις, ο γιατρός σου μπορεί να σου χορηγήσει ένα ξεχωριστό σιδηρούχο συμπλήρωμα διατροφής. Ο σίδηρος που προέρχεται από ζωικά προϊόντα, απορροφάται ευκολότερα. Για να αποτρέψεις την αποβολή του σιδήρου όταν αυτός προέρχεται από φυτικές πηγές, συνδύασε τις πηγές αυτές με μια τροφή που να είναι πλούσια σε βιταμίνη C, όπως για παράδειγμα ο χυμός πορτοκαλιού, ο τοματοχυμός ή οι φράουλες. Αν λαμβάνεις σιδηρούχα συμπληρώματα μαζί με χυμό πορτοκαλιού, φρόντισε να αποφύγεις τα εμπλουτισμένα με σίδηρο προϊόντα. Παρ’όλο που το ασβέστιο είναι σημαντικό θρεπτικό συστατικό κατά την κυοφορία, μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του σιδήρου.
Picture 119

Food-SupplementsΣυμπληρώματα διατροφής – Συμβουλεύσου το γιατρό σου Ακόμη κι αν ακολουθείς υγιεινή διατροφή, μπορεί να χάνεις κάποια θρεπτικά συστατικά. Ξεκινώντας τη λήψη ενός προγεννητικού βιταμινούχου συμπληρώματος διατροφής, ιδανικά τρεις μήνες πριν τη σύλληψη, θα βοηθηθείς έτσι ώστε να καλύψεις τα κενά. Ο γιατρός που σε παρακολουθεί, θα σου χορηγήσει τα κατάλληλα σκευάσματα, ανάλογα με την περίπτωσή σου και το ιστορικό της υγείας σου.

Δες τις 10 super τροφές της εγκυμοσύνης και πάρε ιδέες για να γεμίσεις το ψυγείο σου!

Originally posted 2014-07-14 10:00:12.