Ποια εμβόλια πρέπει να κάνουν τα παιδιά και πότε;
ΒΡΕΦΟΣ ΕΦΗΒΟΣ ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Ποια εμβόλια πρέπει να κάνουν τα παιδιά και πότε;

July 5, 2020

author:

Parenting.gr

Ποια εμβόλια πρέπει να κάνουν τα παιδιά και πότε;

Γράφει η παιδίατρος
Αρετή Θεοχαρούδη

Σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού τα παιδιά ξεκινούν να εμβολιάζονται σε ηλικία 2 μηνών και στη συνέχεια ανά μήνα περίπου το πρώτο εξάμηνο οπότε και ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος βασικού εμβολιασμού .

Στο πρώτο έτος γίνονται 3 επαναληπτικές δόσεις , με απαραίτητο μικρότερο διάστημα ανάμεσα τους οι 6 εβδομάδες ,από δύο εμβόλια :του πνευμονόκοκκου και του εξαδύναμου .Το εμβόλιο του πνευμονόκοκκου πλέον περιέχει 13 ορότυπους ,αυτούς που προκαλούν τις πιο βαριές νόσους ,δεν είναι όμως όλοι . Επομένως εάν και σπάνια είναι δυνατόν ένα παιδί ακόμη και εμβολιασμένο να νοσήσει από κάποιο ορότυπο
που δεν περιέχεται στο εμβόλιο. Το εξαδύναμο εμβόλιο περιλαμβάνει ανοσοποίηση έναντι της διφθερίτιδας-τετάνου- κοκκύτη- αιμόφιλλου – ηπατίτιδας Β-πολυομυελίτιδας.

 

Μετά το χρόνο ξεκινάνε οι επαναληπτικές δόσεις με το πολυδύναμο εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας- τετάνου-κοκκύτη-αιμοφιλλου-πολυομυελιτιδας και του πνευμονιοκκόκου ενώ γίνεται και η πρώτη δόση της μηνιγγίτιδας C.

 

Περίπου στην ηλικία των 15 μηνών γίνεται η mantoux( έλεγχος πιθανής μόλυνσης με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης) και εμβολιασμός κατά της ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς-ανεμοβλογιάς.
Στα 2 έτη γίνεται η πρώτη δόση κατά της ηπατίτιδας Α-ιός που προκαλεί επιδημίες γαστρεντερίτιδας στους παιδικούς σταθμούς- και ακολουθεί η δεύτερη δόση 6 μήνες μετά.

 

Τεσσάρων με έξι ετών γίνονται επαναληπτικές δόσεις έναντι της διφθερίτιδας -τετάνου-κοκκύτη – πολιομυελίτιδα και η επαναληπτική δόση της ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς-ανεμοβλογιάς.

 

Στα 11 χρόνια επαναλαμβάνουμε το πολυδύναμο κατά της διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη καθώς και το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας C .

 

Για τα κορίτσια χορηγείται δωρεάν από την ηλικία των 11 έως 26 ετών το εμβόλιο κατά του τραχήλου της μήτρας το οποίο γίνεται σε δυο δόσεις μεταξύ 11-15 ετών και σε 3 δόσεις από 15 έως 26 ετών.

 

Όλα τα εμβόλια παρέχονται δωρεάν στους ασφαλισμένους ,εκτός από το πόσιμο εμβόλιο κατά του ρότα ιού-ιού που προκαλεί πολύ βαριά γαστρεντερίτιδα τους πρώτους μήνες ζωής- που έχει συμμετοχή 25%, ενώ πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το σχήμα χορήγησης του τους πρώτους 6 μήνες ζωής του βρέφους.

Πέρα όμως από το γενικό σχήμα εμβολιασμού που αναφέρεται παραπάνω είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι και αν ακόμη καθυστερήσουμε τις αναμνηστικές δόσεις καμία δόση εμβολιασμού δεν “πάει χαμένη”.

 

Για παιδιά που για κάποιο λόγο έχουν καθυστερήσει τα εμβόλια τους υπάρχουν σχήματα εμβολιασμού πιο σύντομα ώστε να επιτευχθεί σύντομα η ανοσία.
Τα παραπάνω είναι τα λεγόμενα υποχρεωτικά εμβόλια, αν και στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει ένα γονιό να εμβολιάσει το παιδί του.

Είναι όμως τα εμβόλια επικίνδυνα;; Κατά καιρούς έχουν γραφτεί πολλές εικασίες ακόμη και για τον αυτισμό έχει κατηγορηθεί κάποιο εμβόλιο. Επιστημονικές αποδείξεις όμως δεν υπάρχουν.
Η επιλογή είναι των γονέων καλά είναι όμως να ενημερώνονται από τον παιδίατρο τους και επιστημονικές πηγές και όχι από ανυπόγραφα άρθρα στο ίντερνετ.

 

Θα ήταν όμως πολύ σημαντική παράλειψη να μην αναφέρουμε το νέο εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β που όμως ,δεν καλύπτεται από τα ταμεία και γίνεται σε 4 δόσεις σε παιδιά από 2 μηνών-3 δόσεις το πρώτο έτος ανά δίμηνο και μία μετά το έτος- ή σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 2 μηνών μετά τα δύο έτη. Τέλος θα αναφέρουμε το εμβόλιο κατά της γρίπης το οποίο καλύπτεται από τα ταμεία μόνο για συγκεκριμένες ομάδες υψηλού κινδύνου-παιδιά με χρόνια νοσήματα όπως άσθμα, καρδιοπάθειες ,σακχαρώδη διαβήτη.

 

areth1Η Παιδίατρος Αρετή Θεοχαρούδη, είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, μέλος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, μέλος του Συλλόγου Φίλων Μητρικού Θηλασμού καθώς και Σύμβουλος θηλασμού. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του παιδοπνευμονολογικού ιατρείου της Ά Πανεπιστημιακής Κλινικής τουΓ.Ν Παίδων Αγία Σοφία, ενώ παράλληλα είναι συνεργάτης στο Metropolitan Hospital Of Athens, καθώς και συνεργάτης του μαιευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ.

Τηλ: 30 210 6132593, 6970967374 email: paidiatros@kidshealthcare.gr
www.kidshealthcare.gr

 

Διαβάστε επίσης:

“Γιατί τα παιδιά μου αρρωσταίνουν τόσο συχνά;”
Βγάζουμε την πάνα!

Μητρικός θηλασμός: Γιατί ΠΡΕΠΕΙ να θηλάσω?

Ουρολοίμωξη στα παιδιά

 

Originally posted 2015-10-12 04:30:36.