Τα δικαιολογητικά για την βάπτιση του παιδιού σας
LIFESTYLE ΒΑΦΤΙΣΗ & ΓΑΜΟΣ

Τα δικαιολογητικά για την βάπτιση του παιδιού σας

January 25, 2020

author:

Parenting.gr

Τα δικαιολογητικά για την βάπτιση του παιδιού σας

Η βάπτιση του παιδιού σας είναι μία από τις σημαντικότερες στιγμές στη ζωή του και κάθε οικογένεια φροντίζει να είναι ξεχωριστή. Εκτός από τις όμορφες λεπτομέρειες που θα πρέπει να αποφασίσετε όπως το ποιός θα είναι ο νονός/η νονά, την τοποθεσία, τα βαπτιστικά, τον στολισμό κτλ., θα πρέπει πρώτα να γνωρίζετε και τα πρακτικά της διαδικασίας. Παρακάτω είναι αυτά που θα χρειαστεί να κάνετε πριν και μετά την βάπτιση του παιδιού σας:

Ημερομηνία
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποφασίσετε είναι η ακριβής ημερομηνία της βάπτισης. Το συντομότερο δυνατό, λοιπόν, επισκεφθείτε ή καλέστε την ενορία σας και δεσμεύστε τη μέρα και ώρα που θέλετε.

Ενορία
Εάν αποφασίσετε η βάφτιση να γίνει στην ενορία σας, αρκεί να πάτε εκεί και να κλείσετε την ημερομηνία. Εάν όχι, πρέπει να ζητήσετε από τον εφημέριο της ενορίας σας (τηλεφωνικώς ή αυτοπροσώπως) να σας μεταβιβάσει τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού στην εκκλησία που έχετε επιλέξει.

Πιστοποιητικό γέννησης (δια της βάπτισης)
Είναι ένα από τα δικαιολογητικά που σας δίνουν όταν δηλώνετε το παιδί στο Ληξιαρχείο μετά τον τοκετό, και χρειάζεται για τη βάπτιση. Προσοχή: φυλάξτε το κάπου με ασφάλεια μέχρι την εποχή που θα γίνει η βάπτιση!

Αστυνομικές ταυτότητες γονέων και νονών (ή διαβατήρια)
Οι ταυτότητες (ή τα διαβατήρια) είναι απαραίτητα για την συμπλήρωση του εντύπου με το όνομα και τα στοιχεία του παιδιού. Θα σάς ζητηθούν στον ναό αμέσως πριν το μυστήριο ή όταν «κλείσετε» την ημερομηνία.

Δήλωση ονόματος
Πριν την βάπτιση οι γονείς και οι νονοί θα πρέπει να συμπληρώσουν έντυπα με το όνομα του παιδιού και άλλα στοιχεία, όπως π.χ. το θρήσκευμα του νονού – αλλόθρησκοι γονείς δεν μπορούν να βαπτίσουν στην ορθόδοξη εκκλησία.

Πιστοποιητικό γάμου γονέων
Αυτό είναι προαιρετικό αλλά καλό είναι να το έχετε μαζί σας.

Ακόμα…
Εντός 60 ημερών από την ημέρα της βάπτισης θα πρέπει να καταθέσετε την δήλωση της Βάπτισης στο Ληξιαρχείο της περιοχής σας. Η ονοματοδοσία γίνεται στο Ληξιαρχείο της περιοχής που έχει δηλωθεί η γέννηση του μωρού ή στον τόπο μόνιμης κατοικίας των γονέων με Ληξιαρχική πράξη.

Θα πρέπει και οι δύο γονείς να προσέλθουν στο Ληξιαρχείο με τις αστυνομικές τους ταυτότητες ή τα διαβατήριά τους. Στην περίπτωση που ο ένας εκ των δύο γονέων δεν μπορεί να παραβρεθεί, απαιτείται εξουσιοδότηση. Η εξουσιοδότηση θα έχει το γνήσιο της υπογραφής του γονέα και θα αναγράφεται η ημερομηνία γεννήσεως του παιδιού και το όνομα το οποίο θα δοθεί. Στην περίπτωση που οι γονείς είναι αλλοδαποί το όνομα θα αναγράφεται με ελληνικούς χαρακτήρες.

Originally posted 2015-05-29 12:29:10.