Ταξιδέψτε με τα παιδιά και γιορτάστε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

Ταξιδέψτε με τα παιδιά και γιορτάστε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

March 3, 2021

author:

Parenting.gr

Ταξιδέψτε με τα παιδιά και γιορτάστε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

Οι Απόκριες είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές που έχουμε στην Ελλάδα.  Τα παιδιά απολαμβάνουν να μασκαρεύονται, να βάφονται και να πετάνε τον χαρταετό τους  όσο πιο ψηλά στον ουρανό. Σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας μας,  μπορείτε να γνωρίσετε ήθη, έθιμα και να απολαύσετε παραδοσιακά γλέντια που θα σας συναρπάσουν . Εάν μείνετε στην Αθήνα, οι μεγάλοι Δήμοι οργανώνουν δωρεάν εκδηλώσεις με ειδικές δραστηριότητες για παιδιά ενώ εάν είστε από τους τυχερούς που έχουν αποφασίσει να ταξιδέψουν, συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε  κορυφαίους οικογενειακούς προορισμούς για να ζήσετε ένα ξεχωριστό και μοναδικό τριήμερο. Για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων,  σας προτείνουμε να έχετε προμηθευτεί το  χαρταετό σας από πριν. Υπάρχουν εξαιρετικές και οικονομικές επιλογές στην αγορά. 

Σκύρος: Τα κουδούνια και οι Γέροι

Ποιος είπε ότι τα νησιά είναι αποκλειστικά καλοκαιρινοί προορισμοί; Η Σκύρος είναι ένα όμορφο νησί στο Αιγαίο όπου μπορείτε να φτάσετε  με πλοίο από το λιμάνι της Κύμης ( Εύβοια) εύκολα και γρήγορα.Το νησί για 3 εβδομάδες που κρατάει η περίοδος από την αρχή του Τριωδίου μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα, βρίσκεται κάθε σαββατοκύριακο σε ρυθμούς καρναβαλιού. Το έθιμο θέλει, αυτές τις 2 μέρες, το  Γέρο και την Κορέλα στους δρόμους, ντυμένους με Σκυριανά ρούχα και γεμάτους κουδούνια, να δίνουν ήχο και χρώμα στις γειτονιές.

Οι Γέροι ντύνονται με μαύρες κάπες τσοπάνη, φορεμένες ανάποδα για να φαίνεται το μαλλιαρό μέρος, ψεύτικες καμπούρες και μάσκες γιδιού στο πρόσωπο. Δένουν στη ζώνη τους μέχρι και 50 κιλά τσοπάνικα κουδούνια και περπατάνε με ρυθμικούς βηματισμούς.  Τους συνοδεύουν οι γυναίκες παραδοσιακά ντυμένες, οι οποίες πιάνονται από μαντήλια και χορεύουν. Το τρίτο πρόσωπο που κυριαρχεί στο καρναβάλι είναι ο Φράγκος, ο οποίος αντιπροσωπεύει τον εξευρωπαϊσμό και είναι ντυμένος με πολιτικά ρούχα αλλά φοράει μάσκα γιδιού. Οι μελετητές θεωρούν πως τα έθιμα αυτά έχουν βαθιές ρίζες και είναι απομεινάρι διονυσιακών εορτασμών.

Εάν φτάσετε Σάββατο στη Σκύρο, θα πέσετε πάνω στο Γέρο και στην Κορέλα και στο έθιμο της Τράτας που γίνεται για να τιμήσουν τους ναυτικούς.  Θα χορέψετε, θα πιείτε και θα χορτάσατε φαγητό και κέφι. Όταν θεωρήσετε ότι έχετε κουραστεί, τότε λογικά θα έχει φτάσει η Καθαρά Δευτέρα, που θα σας περιμένει ο επόμενος γύρος γλεντιού. Όλοι οι κάτοικοι ντυμένοι παραδοσιακά, συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία του νησιού, πίνουν, τρώνε νηστίσιμα και χορεύουν τοπικούς χορούς.

 

Γαλαξίδι Φώκιδας: Αλευροπόλεμος και μουτζουρώματα

Το Γαλαξίδι αποτελεί μια από τις ωραιότερες παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας και εκεί θα συναντήσετε ξεχωριστά αποκριάτικα έθιμα, ιδανικά για οικογένειες με πιο μεγάλα παιδιά. Η εμπειρία ξεκινά από το οδικό ταξίδι καθώς οι περιοχές που θα περάσετε έχουν κι αυτές την ιστορία τους. Το Δίστομο, η Ιτέα, η Δεσφίνα κι άλλες πόλεις θα προσφέρουν την ευκαιρία στα παιδιά να απολαύσουν τις ομορφιές της Ελλάδας.

Το Γαλαξίδι είναι γεμάτο με παλιά αρχοντικά σπίτια και όμορφες εκκλησίες και η παραλία του είναι ιδανική για περπάτημα. Την Καθαρά Δευτέρα, οι κάτοικοι χωρίζονται σε δυο ομάδες, συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία και κυριολεκτικά πολεμούν μεταξύ τους πετώντας αλεύρι και χρώματα. Μέχρι το τέλος της διαδικασίας το Γαλαξίδι μοιάζει με μια χρωματιστή εμπόλεμη ζώνη πλημμυρισμένη με γέλια και τραγούδια. Το έθιμο αυτό ονομάζεται αλευροπόλεμος ή αλευρομουτζουρώματα και είναι μοναδικό!

 

Ξάνθη: Το καρναβάλι γιορτάζει τα 51 του χρόνια 

Το καρναβάλι της Ξάνθης είναι ένα από τα πιο γνωστά και ιστορικά καρναβάλια της χώρας. Αποτελεί θεσμό για τη Θράκη και τη Βόρεια Ελλάδα και περιλαμβάνει πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων  Κάθε χρόνο το επισκέπτονται περισσότερα από 100.000 άτομα και είναι μια μοναδική εμπειρία που αξίζει να ζήσετε με τα παιδιά σας και να ξεφαντώσετε όλοι μαζί.

Η Ελλάδα το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας γιορτάζει και γλεντάει.  Οι έννοιες και τα προβλήματα μπαίνουν στην άκρη και ο χορός, οι μουσικές, τα γέλια και το καλό φαγητό αλλάζουν τα χρώματα των πόλεων. Όπου κι εάν διαλέξετε να πάτε, η προϋπόθεση είναι να έχετε καλή διάθεση να αξιοποιήσετε το χρόνο σας με τα παιδιά και να δημιουργήσετε ωραίες αναμνήσεις.

Χρόνια πολλά σε όλους και του χρόνου!

Πηγή φωτογραφιών: sne.gr,touristorama.com,ktelxanthis.gr

Originally posted 2018-01-05 14:09:06.