Ταΐζοντας ένα πρόωρο μωρό
ΒΡΕΦΟΣ ΠΑΙΔΙ

Ταΐζοντας ένα πρόωρο μωρό

January 13, 2022

author:

Parenting.gr

Ταΐζοντας ένα πρόωρο μωρό

Το τάισμα ενός πρόωρου μωρού είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει μια γυναίκα πριν πάρει το μωρό της στο σπίτι. Ένα πρόωρο μωρό είναι πιθανόν να μην έχει τη δύναμη να συνεργαστεί προκειμένου να θηλάσει ή να δυσκολεύεται ακόμη και με το μπιμπερό του. Κάπως έτσι, ένα πρόωρο μωρό είτε πρόκειται να θηλάσει είτε να φάει από το μπιμπερό του, έχει τρεις πολύ σοβαρές προκλήσεις να αντιμετωπίσει:

Να μάθει να πιπιλάει. Τα προωράκια δεν γεννιούνται με έτοιμη την ικανότητα να πιπιλίσουν. Κατά συνέπεια είτε πρόκειται για τη θηλή του μπιμπερό είτε για τον μαστό της μητέρας, χρειάζεται αρκετή προσπάθεια, υπομονή και επιμονή μέχρι να καταφέρει να βρει το ρυθμό του.

Να καταπιεί ικανές ποσότητες. Η κατάποση ικανών ποσοτήτων είναι ακόμη ένας άθλος για το πρόωρο μωράκι. Χρειάζεται αρκετή δύναμη για να μπορέσει να συγχρονίσει τη γλώσσα και τη γνάθο του.

Συγχρονισμός της αναρρόφησης, της κατάποσης και της αναπνοής. Είναι πραγματικά μεγάλη η δοκιμασία για το πρόωρο μωρό ώστε να καταφέρει να τρώει και ταυτόχρονα να παίρνει ανάσες και να μην πνίγεται. Και είναι πολύ συγκινητικό να παρακολουθείς τον αγώνα τους, το πείσμα και τη θέλησή τους…

Πότε θα μάθει να θηλάζει ή να τρώει κανονικά από το μπιμπερό;

Όπως νωρίτερα αναφέραμε, χρειάζεται αρκετή επιμονή και υπομονή. Συνήθως μέχρι την 32η ή την 34η εβδομάδα (ΠΡΟΣΟΧΗ: ηλικία κύησης) τα περισσότερα προωράκια έχουν καταφέρει να εξοικειωθούν με τον θηλασμό ή το μπιμπερό. Σε κάποια μπορεί να πάρει περισσότερο καιρό αυτή η εξοικείωση. Σε καμία περίπτωση όμως νωρίτερα από αυτό το χρονικό διάστημα.

Πώς μπορείς να βοηθήσεις το πρόωρο μωρό στο τάισμά του;

Δώσε του χρόνο. Όταν είναι ξύπνιο, βάλε το στο στήθος ή στο μπιμπερό και άφησέ το να «ασκηθεί». Ήρεμα και χαλαρά. Αν δεις ότι κουράστηκε ή άρχισε να γκρινιάζει, σταμάτησέ το. Χρειάζεται σεβασμός στις αντοχές του. Είναι εύθραυστο και απόλυτα ευαίσθητο αυτή τη στιγμή.

Μην εξαναγκάσεις το τάισμά του. Μην επιμείνεις αν βλέπεις ότι κουράζεται. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την από του στόματος αποστροφή. Κάτι που πολύ συχνά παρατηρείται στα πρόωρα μωράκια και που πολύ δύσκολα μπορείς να το αλλάξεις.

Σιγουρέψου ότι το περιβάλλον στο οποίο επιχειρείς να ταΐσεις το πρόωρο μωράκι είναι φιλικό. Χρειάζεται ησυχία, καθαριότητα, ηρεμία. Απαλή μουσική και χάδια. Μην επιτρέπεις να μαζεύονται άλλοι γύρω σου για να σου κάνουν υποδείξεις. Αυτό σε εκνευρίζει και ταυτόχρονα εκνευρίζει και το μωρό. Ομοίως αν αισθάνεσαι ανασφάλεια να είσαι μόνη σου κατά τον τάισμά του, καλύτερα να έχεις μαζί σου κάποιον που γνωρίζει πώς να σε βοηθήσει. Όχι απαραίτητα τη μαμά σου ή την φίλη σου…