Τί ακούνε τα μωρά μέσα από την κοιλιά μας;
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τί ακούνε τα μωρά μέσα από την κοιλιά μας;

February 22, 2020

author:

Parenting.gr

Τί ακούνε τα μωρά μέσα από την κοιλιά μας;

Μπορούν τα μωρά να μάς ακούσουν μέσα από την κοιλιά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Θα πρέπει να τους μιλάμε ή να παίζουμε μουσική για αυτά; Δείτε εδώ πώς εξελίσσεται η ακοή από την αρχή της ύπαρξής μας και τί μπορείτε να κάνετε γι’αυτό στους κρίσιμους μήνες που είστε έγκυος.

Κατ’αρχάς, τα μωρά μπορούν να ακούσουν ήχους μέσα από την κοιλιά μας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αυτό συμβαίνει από την 16 εβδομάδα της κύησης όπου τα αυτάκια τους έχουν συνδεθεί εσωτερικά με νευρώνες του εγκεφάλου και έτσι μπορούν να εντοπίσουν ήχους για πρώτη φορά. Στην 24η εβδομάδα έχει παρατηρηθεί ότι τα μωρά γυρνάνε και το κεφάλι τους στην ακοή κάποιου ήχου.

Τί ακριβώς ακούνε όμως; Σκεφτείτε ότι η επαφή τους με το εξωτερικό περιβάλλον χωρίζεται με το σώμα σας, τον αμνιακό σάκο και το αμνιακό υγρό, άρα σίγουρα δεν ακούνε το εξωτερικό περιβάλλον όπως το ακούμε εμείς. Φανταστείτε πώς είναι να προσπαθείτε να ακούσετε έναν ήχο μέσα από μία πισίνα για παράδειγμα. Ή δοκιμάστε το εξής: Κλείστε το στόμα σας και προσπαθήστε να μιλήσετε σε κάποιον. Μπορεί η τονικότητα να υπάρχει στη μιλιά σας, αλλά ο συνομιλητής σας θα είναι δύσκολο να ξεχωρίσει συγκεκριμένες λέξεις. Πολύ απαλούς ήχους άρα είναι δύσκολο να ακούσουν τα μωρά αλλά κάτι έντονο όπως ένα γαύγισμα ή μία κόρνα αυτοκινήτου είναι πιο πιθανό να τα ακούσουν.good-hearing

Τί θα πρέπει να κάνετε λοιπόν ώς περήφανη μέλλουσα μητέρα; Το να αποφεύγετε τους δυνατούς ήχους δεν υπάρχει λόγος να το κάνετε γιατί αυτοί προετοιμάζουν το μωράκι σας ώστε να εξοικειωθεί γρηγορότερα με το εξωτερικό περιβάλλον όταν γεννηθούν. Πηγαίνετε άφοβα σινεμά ή σε μία συναυλία που θέλετε πολύ να δείτε χωρίς να σάς απασχολεί ο θόρυβος. Προσοχή όμως – επιρροή στην ανάπτυξη και την ακοή του μωρού μπορεί να έχει η έκθεσή σας σε δυνατό θόρυβο για μεγάλα και συνεχόμενα διαστήματα άρα, αν για παράδειγμα η εργασία σας είναι σε χώρο με πολύ θόρυβο, είναι σκόπιμο να ζητήσετε από τον προϊστάμενό σας για την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας να μεταφερθείτε σε ένα πιο ήσυχο τμήμα.

Τέλος μπορεί να έχετε ακούσει ότι το να παίζετε κλασική μουσική συμβάλλει στην ενίσχυση του IQ στα έμβρυα αλλά δυστυχώς (!) κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί. Διαλέξτε συνεπώς τη μουσική που σάς αρέσει είτε αυτή είναι λαϊκή, ποπ, τζαζ, ροκ ή κλασική και το μωράκι σας είναι πιθανό να την απολαύσει εξίσου!

Διαβάστε επίσης: 

Πόσο ασφαλής είναι η χρήση χρωμάτων κατά την εγκυμοσύνη;

Εγκυμοσύνη και εργασία: τι πρέπει να προσέξω

Το πρώτο του γέλιο, ο πιο γλυκός μας ήχος!

Originally posted 2015-06-19 04:30:31.