Σχολική τσάντα: Πρώτα κοιτάμε την ποιότητα και μετά το σχέδιο!

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Η σχολική τσάντα είναι σημαντικό αξεσουάρ για τα παιδιά. Χαίρονται να τη δείχνουν στους φίλους τους και θέλουν (φυσικά)  κάθε χρόνο καινούργιο σχέδιο. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά και η τσάντα δεν είναι μόνο στυλ και μόδα. Οι σχολικές τσάντες κρύβουν κινδύνους και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στους μαθητές όλων των ηλικιών.   Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές το 46% των παιδιών με οσφυαλγία, έχει κουβαλήσει υπέρβαρη τσάντα. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, υπέρβαρη θεωρείται μια τσάντα το βάρος της οποίας ξεπερνά το 15% του σωματικού βάρους του παιδιού που την μεταφέρει. Σύμφωνα με τον κ. Γουδέβενο, Διδάκτορα ορθοπαθητικής και επιστημονικό συνεργάτη του Πανεπιστημίου Κρήτης Η ιδανική τσάντα  δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% του βάρους του παιδιού. Δηλαδή αν ένα παιδί είναι τριάντα κιλά, η τσάντα πρέπει να είναι τρία (Δείτε εδώ:  Σχεδόν ένα στα δύο παιδιά με οσφυαλγία λόγω βαριάς σχολικής τσάντας). 

Εκτός από το βάρος, αντίστοιχα σημαντικό είναι και το είδος της σχολικής τσάντας που θα επιλέξετε.  Σύμφωνα με τον κ. Γουδέβενο  ιδανική επιλογή είναι το σακίδιο, για να μοιράζεται το βάρος στην πλάτη. Αλλά ακόμα και το σακίδιο  θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές. Τα λουριά του θα πρέπει να είναι δυο,  ρυθμιζόμενα και με προστατευτική επένδυση (σαν μαξιλαράκι) για να μην πονάνε ή πληγώνουν τους μαθητές στα σημεία που ακουμπάνε. Θα πρέπει, επίσης, να έχουν ζώνη στη μέση για να μοιράζεται το βάρος τους καλύτερα. Μην παραλείψετε να κοιτάξετε τη ζώνη στη μέση, θα διαπιστώσετε στην εξέλιξη της χρονιάς πόσο βοηθητική είναι. Ιδιαίτερα στην επιστροφή από το σχολείο που τα παιδιά είναι πιο κουρασμένα.  Σε κάθε περίπτωση εάν το παιδί παραπονεθεί για πόνους στην πλάτη, στους ώμους ή στον αυχένα θα πρέπει να ξανακοιτάξετε το θέμα τσάντα.

Μια άλλη επιλογή, που “φοριέται” περισσότερο στο Δημοτικό σχολείο είναι η τροχήλατη σχολική τσάντα, η οποία σύμφωνα με κάποιους ειδικούς θεωρείται η πιο ενδεδειγμένη καθώς δεν επιβαρύνει την πλάτη και τους ώμους. Παρόλα αυτά, κρύβει κι αυτή κινδύνους. Εάν την υπερφορτώσετε, υπάρχει φόβος να προκαλέσει πρόβλημα στον χέρι του παιδιού όσο θα προσπαθεί να την μετακινήσει. Επίσης, σε σημεία που δεν θα μπορούν να κυλήσουν οι ρόδες, το παιδί θα κληθεί να την σηκώσει από τα χερούλια, τα οποία συνήθως δεν είναι σωστά.

Σε κάθε περίπτωση, όποια επιλογή κι αν κάνετε, η τσάντα θα πρέπει να είναι εύκαμπτη, από ελαφρύ ύφασμα (αποφύγετε τις δερμάτινες) και με αρκετές εσωτερικές θήκες.  Είναι σημαντικό να χωρίζουν τα βαριά από τα υπόλοιπα είδη,  ώστε να μοιράζεται σωστά το βάρος που καλείται να σηκώσει ο μαθητής. Τα βιβλία είναι καλό να τοποθετούνται πιο κοντά στην πλάτη του παιδιού.

Τέλος, ενημερώστε το παιδί για τους κινδύνους και εξηγήστε τον τρόπο που θα πρέπει να μεταφέρει την τσάντα και ότι δεν θα πρέπει να τη γεμίζει με μη απαραίτητα είδη.

 

The post Σχολική τσάντα: Πρώτα κοιτάμε την ποιότητα και μετά το σχέδιο! appeared first on Mommy.gr.

Περισσότερα άρθρα