Σχολική ζωή και ασφάλεια : τι πρέπει να γνωρίζουμε!
Eίμαι μαμά Eκπαίδευση Γωνιά της μαμάς Η σχέση με το παιδί

Σχολική ζωή και ασφάλεια : τι πρέπει να γνωρίζουμε!

October 29, 2014

author:

Parenting.gr

Σχολική ζωή και ασφάλεια : τι πρέπει να γνωρίζουμε!

11f1ed01b53e49d0_shutterstock_83070964.previewΓια το μεγαλύτερο μέρος του έτους, τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο στο σχολείο από ό,τι σχεδόν οπουδήποτε αλλού – εκτός φυσικά από το σπίτι τους. Στο σχολείο, τα παιδιά χρειάζονται ένα ασφαλές, θετικό και άνετο περιβάλλον για να τα βοηθήσει να παρακολουθούν το μάθημα.
Γενικά, το σχολείο είναι ένα από τα ασφαλέστερα μέρη στο οποίο μπορεί να βρίσκεται ένα παιδί. Ωστόσο, μερικές φορές, τα σχολεία αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα, όπως ο σχολικός εκφοβισμός και οι κλοπές, που τα καθιστούν λιγότερο ασφαλή. Αυτά τα ζητήματα, κάνουν μαθητές και εκπαιδευτικούς να αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς και αυτό καθιστά πιο δύσκολη τη διδακτική διαδικασία για όλους.
Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να καταστήσουν το σχολείο μια ασφαλή και πολύτιμη εμπειρία μάθησης για τα παιδιά τους.

ΣTHN ΤΑΞΗ
Τα παιδιά χρειάζονται ένα ασφαλές και άνετο περιβάλλον για να εκπαιδεύονται χρησιμοποιώντας το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς στο σχολείο και να είναι σε θέση να αλληλεπιδρούν θετικά με τους καθηγητές και τους συμμαθητές τους. Αν εφαρμόσεις τα ακόλουθα, μπορείς να βοηθήσεις το παιδί ή τους μαθητές σου, να έχουν μια θετική εικόνα για το σχολείο.
Mom-Teen-Talking-500Συζήτησε με τα παιδιά για το πως πέρασαν την ημέρα τους. Μερικές φορές τα παιδιά δεν θα σας πουν αμέσως ότι έχουν προβλήματα στο σχολείο. Ρώτησε το παιδί αν έχει δεχτεί ποτέ εκφοβισμό, αν έχει γίνει μάρτυρας εκφοβισμού, ή αν υπάρχει κάτι άλλο να το κάνει να νιώθει άβολα. Ψάξε για προειδοποιητικά σημάδια, όπως μια ξαφνική πτώση των βαθμών, η απώλεια των φίλων ή σχισμένα ρούχα.
Δίδαξε στο παιδί να επιλύει τα προβλήματα χωρίς χειροδικία. Εξήγησε ότι ο καβγάς θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραυματισμό δικό του ή άλλου παιδιού, ή η απόκτηση της φήμης του νταή. Ανέφερέ του άλλους τρόπους με τους οποίους μπορεί να λυθεί ένα πρόβλημα, όπως ο διάλογος, η απομάκρυνση, η συμμαχία με φίλους ή η εκμυστήρευση σε έναν έμπιστο ενήλικα.
TeleworkingΠαρακολούθησε τη χρήση του διαδικτύου από το παιδί. Πολλά σχολεία ή φροντιστήρια, διαθέτουν υπολογιστές με πρόσβαση στο Internet. Ρώτησε στο σχολείο του παιδιού, αν οι μαθητές παρακολουθούνται όταν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και αν υπάρχει συσκευή μπλοκαρίσματος που να αποτρέπει την πρόσβαση των παιδιών σε ακατάλληλες ιστοσελίδες. Συζητήστε με τα παιδιά για το τι κάνουν στο διαδίκτυο – ποιες ιστοσελίδες επισκέπτονται, ποια email και με ποιους συνομιλούν. Πες τους ότι μπορούν να σου μιλήσουν βλέπουν κάτι που τα κάνει να νιώθουν άβολα, ή αν κάποιος συμμαθητής ή ενήλικας τα παρενοχλεί μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από το e-mail, το chat, ή από ιστοσελίδες. Διάβασε εδώ συμβουλές για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκυο.

ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
article-1311533-0B29C8AA000005DC-4_634x617Εντόπισε τον πιο ασφαλή δρόμο για να περπατήσει ως το σχολείο ή τη στάση του λεωφορείου. Να αποφεύγεις πολυσύχναστους δρόμους και διασταυρώσεις. Συνόδεψέ το δοκιμαστικά, ώστε να επισημάνεις τα μέρη που πρέπει να αποφύγει κατά μήκος της διαδρομής, όπως αλάνες, οικοδομές και πάρκα στα οποία δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι.
Δίδαξε στα παιδιά τα σήματα κυκλοφορίας και τους κανόνες των πεζών και των ποδηλατών. Πες τους ότι θα πρέπει να διασχίζουν το δρόμο από τις διαβάσεις των πεζών ή τις διασταυρώσεις με φωτεινή σήμανση, όποτε γίνεται.
Ενθαρρύνετε τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο με τα αδέλφια του ή φίλους και να στέκονται σε στάσεις λεωφορείων μαζί με άλλα παιδιά.
children-safety-strangersΔίδαξε στα παιδιά να μη μιλούν σε αγνώστους, να μην πηγαίνουν οπουδήποτε με αυτούς και να μην δέχονται δώρα χωρίς την άδειά σας. Πείτε τους ότι αν δουν κάποιον ύποπτο ξένο να παραμονεύει κοντά στο σχολείο τους, θα πρέπει να ενημερώσουν κάποιον ενήλικο.
Βοήθησε τα παιδιά να απομνημονεύσουν τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού και την πλήρη διεύθυνση. Κατέγραψε και άλλες σημαντικές πληροφορίες, όπως αριθμούς τηλεφώνων και διευθύνσεις σε μια κάρτα που θα έχει πάντα μαζί του.

ΣΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Ή ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ
iStock_000003927517Small-e1281471983895Φρόντισε τα παιδιά να φθάνουν στη στάση του λεωφορείου, τουλάχιστον πέντε λεπτά πριν περάσει το λεωφορείο.
Βεβαιώσου ότι τα παιδιά στέκονται σωστά στο πεζοδρόμιο, ενώ περίμενουν το λεωφορείο.
Δίδαξε στα παιδιά να έχουν οπτική επαφή με τον οδηγό του λεωφορείου πριν από τη διέλευση μπροστά από το όχημα. Πες τους να μην περπατούν ποτέ πίσω από το λεωφορείο.