Σχεδόν ένα στα δύο παιδιά με οσφυαλγία λόγω βαριάς σχολικής τσάντας
ΕΦΗΒΟΣ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Σχεδόν ένα στα δύο παιδιά με οσφυαλγία λόγω βαριάς σχολικής τσάντας

December 29, 2019

author:

Parenting.gr

Σχεδόν ένα στα δύο παιδιά με οσφυαλγία λόγω βαριάς σχολικής τσάντας

Ο Γιώργος Γουδέβενος, Διδάκτωρ ορθοπαθητικής και επιστημονικός συνεργάτης του πανεπιστημίου Κρήτης , δήλωσε στην εκπομπή Μυστικά Υγείας ότι σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές,  η βαριά φορτωμένη σχολική τσάντα  είναι ο βασικός λόγος για τη σχολική οσφυαλγία που  εμφανίζεται στα παιδιά από την ηλικία των έντεκα ετών έως την ώριμη εφηβεία .
Τα παιδιά αναγκάζονται να κουβαλούν ασήκωτες σάκες, ειδικότερα στις χώρες που δεν υπάρχει πλήρες ηλεκτρονικό σχολείο, ενώ  το βάρος της  τσάντας δεν θα έπρεπε να ξεπερνά το 10% του βάρους του παιδιού.

Συγκεκριμένα είπε:  Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές που έχουν δημοσιευτεί στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό “Spine Journal” το 46% των παιδιών με οσφυαλγία, έχει κουβαλήσει υπέρβαρη τσάντα.  Η πάθηση είναι σπάνια σε ηλικίες κάτω των 7 ετών αλλά μετά τα 10 έτη του παιδιού, αρχίζει μία σταδιακή αύξηση. Στην ηλικία των 11 ετών τα ποσοστά είναι μόλις 12% ενώ μεταξύ 13-15 ετών ξεπερνούν το 30% και μπορεί να αγγίξουν ακόμα και το 40% . Μετά τα 15-16 έτη του παιδιού και ανεβαίνοντας στην εφηβεία, τα ποσοστά μπορεί να φτάσουν και το 70%. Στην ώριμη εφηβική ηλικία 17 προς 18 είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό, γιατί τότε πλέον το φορτίο αυξάνεται καθώς είναι πολλές οι ώρες και τα φροντιστήρια.

Παράλληλα, πρόσθεσε κι ένα σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα στην υγεία των παιδιών που είναι το μέγεθος του θρανίου που δεν αλλάζει, σύμφωνα με τη μυοσκελετική ανάπτυξη των μαθητών.

Τι πρέπει να γίνει λοιπόν;

Θα πρέπει να γίνει σωστή επιλογή τσάντας

 Η ιδανική τσάντα είναι το σακίδιο, για να μοιράζεται το βάρος στην πλάτη και αυτό δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% του βάρους του παιδιού. Δηλαδή αν ένα παιδί είναι τριάντα κιλά, η τσάντα πρέπει να είναι τρία. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και επί πόση ώρα κουβαλάει την τσάντα το παιδί. Όσο μεγαλύτερη η απόσταση που διανύει με μία υπέρβαρη για το μέγεθος του τσάντα, τόσο μεγαλύτερη η επιβάρυνση.  

Θα πρέπει να εφαρμοστεί ηλεκτρονικό αρχείο των μαθημάτων

Πρέπει να χωριστεί η σχολική ύλη σε τρίμηνα ή τετράμηνα, κάτι το οποίο πάει να γίνει, έτσι ώστε το παιδί να κουβαλάει λιγότερα βιβλία. Πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια με την πλήρη ηλεκτρονική εφαρμογή των μαθημάτων δεν θα χρειάζεται καν αυτό. Θα πρέπει όμως να τονίσω ότι η παιδική οσφυαλγία στη Νότια Ευρώπη είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ότι στο Βορά, κυρίως ελλείψει πλήρους ηλεκτρονικού σχολείου.
shutterstock_343622102
Θα πρέπει να προσαρμόζεται το θρανίο στη μυοσκελετική ανάπτυξη των παιδιών

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που κατά τη γνώμη μου πρέπει να αλλάξει, καθότι επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την οσφυαλγία, είναι το μέγεθος του θρανίου που παραμένει το ίδιο από την πρώτη έως την έκτη δημοτικού και από την πρώτη γυμνασίου έως την τρίτη λυκείου, όταν η αύξηση του σκελετού του παιδιού είναι ραγδαία.

Σε κάθε περίπτωση οι γονείς οφείλουν να ακούν τα παιδιά τους και να μην παραβλέπουν τα παράπονα και τους πόνους τους. Μπορεί να θεωρείτε υπερβολικό όταν ακούτε ένα έφηβο παιδί να δηλώνει ότι πονάει η μέση του αλλά δυστυχώς είναι πολύ πιθανό να έχει δίκιο. Αν υπάρχει πρόβλημα και παραμεληθεί τότε θα δημιουργήσει σίγουρα, προβλήματα στην ενήλικη ζωή του παιδιού.

Κλείνοντας, ας δούμε τί προτείνει ο Δρ. Γουδέβενος στα παιδιά, με γνώμονα πάντα την πρόληψη

-Προτιμήστε τσάντα τύπου σακίδιο και φορέστε το στην πλάτη, για να εξισορροπείται το βάρος. Μην το κρεμάτε από τον έναν ώμο.
-Κάντε πολλές μικρές στάσεις όταν το κουβαλάτε.
-Κινηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε. Να γυμνάζεστε, αλλά όχι υπερβολικά. Η υπερβολική άσκηση δεν κάνει καλό και ιδιαίτερα τα βάρη σε αυτές τις ηλικίες. Επίσης μην ξεχνάτε ποτέ ότι ό,τι συμβαίνει μένει σαν αποτύπωμα μνήμης. Εφόσον όμως το λάβουμε σοβαρά υπόψη, είναι αντιμετωπίσιμο.

Πηγή: Real

Originally posted 2016-09-06 10:30:49.