Συχνές ερωτήσεις και απαντήσες μαμάδων που θηλάζουν
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσες μαμάδων που θηλάζουν

April 2, 2021

author:

Parenting.gr

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσες μαμάδων που θηλάζουν

Στα πλαίσια  του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού στην Ελλάδα και του αφιερώματος του mommy στο θηλασμό, συγκεντρώσαμε απορίες μαμάδων που θηλάζουν και σας παρουσιάζουμε τις απαντήσεις όπως δόθηκαν από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και την Εθνική πρωτοβουλία Προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού – ΑΛΚΥΟΝΗ.

Μπορώ να βάψω τα νύχια μου;

Tο βάψιμο των νυχιών, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, δεν αντενδείκνυται. Ωστόσο, καλό θα ήταν να γίνεται σωστή επιλογή και λογική χρήση των προϊόντων και των υπηρεσιών.

Μπορώ να βάψω τα μαλλιά μου;

Δεν αποτελεί αντένδειξη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν φυτικές βαφές με τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης π.χ. γάντια μίας χρήσεως, λιγότερη χρονική έκθεση στη βαφή και τεχνικές στις οποίες η βαφή έρχεται σε μικρότερη επαφή με το δέρμα της κεφαλής.

Μπορώ να πίνω αλκοόλ;

Η χρήση αλκοόλ και ο θηλασμός δεν συμβαδίζουν. Παρά ταύτα ένα δυο ποτηράκια χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ μετά τον θηλασμό και εφόσον ο επόμενος θηλασμός γίνει μετά από δυο ώρες δεν απαγορεύεται.

Μπορώ να καπνίσω;

Μπορείτε να καπνίσετε αρκεί να προστατέψετε το μωρό σας από τα υπολείμματα του καπνού που μένουν στα μαλλιά, το δέρμα και τα ρούχα μετά το κάπνισμα. Γι αυτό όταν καπνίζετε βγείτε σε εξωτερικό χώρο φορώντας ένα μαντήλι και μια μπλούζα πάνω από τα ρούχα σας, τα οποία θα τα βγάζετε όταν επιστρέφετε στο μωρό σας.

Είμαι χορτοφάγος. Μπορώ να θηλάσω;

Μια χορτοφάγος vegetarian ή vegan μητέρα δεν χρειάζεται να λάβει οποιαδήποτε ειδικές διαιτητικές προφυλάξεις εφόσον ακολουθεί μια δίαιτα με επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Β12, ασβεστίου και ψευδάργυρου. Αυτό είναι κάτι που η μαμά πρέπει να κάνει για τον εαυτό της, ακόμα κι αν δεν είναι θηλάζουσα.
Αν δεν τρώει το κρέας, αλλά τρέφεται με άλλου είδους πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης (αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα & ψάρια) (ovo-lacto-vegetarian) θα παίρνει συνήθως αρκετή βιταμίνη Β12.
Προσοχή χρειάζεται στις μητέρες vegan που δεν καταναλώνουν καθόλου ζωική πρωτεΐνη ή παράγωγά της. Τότε θα πρέπει λαμβάνει συμπληρώματα βιταμίνης Β12, ψευδαργύρου και ασβεστίου.
Οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες δεν χρειάζονται περισσότερο ασβέστιο από ότι συνήθως απαιτείται για την ηλικία τους.

Μπορώ κατά τη διάρκεια του θηλασμού να νηστέψω;

Η νηστεία είναι μια πλήρης και ισορροπημένη διατροφή αν κανείς μπορεί να μη χάσει το μέτρο στην κατανάλωση. Παρατηρείται ότι άτομα που κάνουν νηστεία για πρώτη φορά να μην καταναλώνουν όλες τις διαθέσιμες ομάδες τροφίμων, να υπερκαταναλώνουν υδατάνθρακες και λίπος. Κάτι τέτοιο είναι αποτρεπτικό. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών θα αποφέρει πλήρη ισορροπία. Σίγουρα πριν αποφασίσει κάποιος να νηστέψει θα πρέπει να συμβουλευτεί το γυναικολόγο ή τον οικογενειακό γιατρό.

Μπορώ να κάνω ακτινογραφία/μαστογραφία και απεικονιστικές διαγνωστικές εξετάσεις;

Η ακτινογραφία/μαστογραφία και το σύνολο των απεικονιστικών τεχνικών, που δεν απαιτούν τη χορήγηση σκιαγραφικής ουσίας, μπορούν να πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του θηλασμού. Σε περίπτωση χορήγησης σκιαγραφικής ή άλλης ουσίας χρειάζονται οδηγίες από τον επαγγελματία υγείας ως προς την διαχείριση του θηλασμού.

Έχω περίοδο. Μπορεί να επηρεάσει το γάλα μου;

Όχι, όμως μπορεί να αλλάξει η γεύση του ή η υφή του -λόγω των ορμονών. Πιθανότατα να παρατηρήσετε παροδική άρνηση του μαστού από το βρέφος. Μην ανησυχήσετε!

Έχω πυρετό. Μπορώ να θηλάσω;

Ο πυρετός δεν αποτελεί αντένδειξη για θηλασμό, αν δεν προέρχεται από κάποιο πρόβλημα στο μαστό. Παρόλα αυτά συμβουλευτείτε επαγγελματία υγείας τόσο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων όσο και για τη λήψη κάποιου σκευάσματος. Σωστή υγιεινή των χεριών και των βοηθημάτων θηλασμού είναι απαραίτητη.

ich1
Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού
ΑΛΚΥΟΝΗ: Εθνική πρωτοβουλία Προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού