Συνταγή για σπιτική λαγάνα
Κάθε χρόνο γκρινιάζουμε ότι η λαγάνα του φούρνου δεν είναι και πολύ νόστιμη… Μήπως φέτος ήρθε η στιγμή να φτιάξουμε τη δική μας σπιτική λαγάνα; Ας δούμε τη συνταγή:
Υλικά
6 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
35 gr. μαγιά
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μαργαρίνη
1½ κ.γ. αλάτι
2½ κ.σ. ζάχαρη
Nερό χλιαρό όσο πάρει
Σουσάμι
Εκτέλεση
Για το προζύμι:
1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε μισό φλιτζάνι αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι ο χυλός να γίνει ομοιόμορφος.
2. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά.
Για την ζύμη:
Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και του ανοίγουμε μια λακκούβα. Μέσα προσθέτουμε το χυλό της μαγιάς, το αλάτι, το ελαιόλαδο και τη μαργαρίνη.
3. Ζυμώνουμε πολύ καλά, για τουλάχιστον 10 λεπτά.
4. Η ζύμη θα πρέπει να είναι ελαστική, απαλή και να μην κολλάει στα δάχτυλα. Αν χρειάζεται προσθέτουμε αλεύρι ή νερό ανάλογα.
5. Μεταφέρουμε την ζύμη σε ένα καθαρό μπολ που έχουμε λαδώσει.
6. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε 2 ώρες τη ζύμη σε ζεστό μέρος για να σταθεί.
7. Ζυμώνουμε σε αλευρωμένο πάγκο για μερικά λεπτά.
8. Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο ίσα μέρη.
9. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και πλάθουμε με το ένα κομμάτι της ζύμης ένα μακρόστενο, οβάλ λεπτό καρβέλι.
10. Με τα δάχτυλά μας κάνουμε τρύπες σε όλη την επιφάνεια του.
11. Ραντίζουμε τη ζύμη με νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
12. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε περίπου για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος.
13. Προθερμαίνουμε τον φούρνο, στους 200° C Κελσίου.
14. Ψήνουμε τη λαγάνα για περίπου 30 λεπτά ή περισσότερο αν την προτιμάτε πιο ξεροψημένη!
Originally posted 2015-02-18 04:24:14.