Συνέντευξη με τη Babysitter: Πότε ξέρουμε ότι "μας κάνει";
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ

Συνέντευξη με τη Babysitter: Πότε ξέρουμε ότι “μας κάνει”;

September 13, 2019

author:

Parenting.gr

Συνέντευξη με τη Babysitter: Πότε ξέρουμε ότι “μας κάνει”;

Για να μπορεί μία μητέρα να φροντίζει τα παιδιά της, θα πρέπει πρώτα να φροντίζει τον εαυτό της. Να νιώθει ευχαριστημένη με την καθημερινότητά της και άνετα με τις επιλογές της. Σε καμία περίπτωση, δεν είναι καλό να νιώσει ότι το μωρό της, την περιορίζει και της στερεί εμπειρίες και ευκαιρίες για ανάπτυξη και εξέλιξη. Η εργασία, αποτελεί για τις νέες μητέρες έναν ιδανικό χώρο για να νιώσουν και πάλι παραγωγικές και για να αλλάξουν διάθεση και ψυχολογία. Παρόλα αυτά, η στιγμή του αποχωρισμού από το μωρό, αποτελεί τραυματική εμπειρία για όλους. Όταν όμως συμβαίνει με τη βεβαιότητα ότι το παιδί μένει σε όσο το δυνατόν καλύτερα χέρια και λαμβάνει σωστή και εξειδικευμένη φροντίδα, απαλύνει την αγωνία και τις ενδεχόμενες ενοχές της μητέρας.

Πώς μπορεί, λοιπόν, μια οικογένεια να εξασφαλίσει ότι ο άνθρωπος που έχει επιλέξει είναι ο σωστός και ο ιδανικός για τις δικές της ανάγκες;

Αρχικά, θα πρέπει να «ψάξει» σωστά. Πέρασε η εποχή που οι μητέρες εμπιστεύονταν τα παιδιά τους στο «γνωστό» του «γνωστού» που είχε ένα «γνωστό» που είχε μια «καλή κοπέλα». Πλέον υπάρχουν αξιόπιστες υπηρεσίες που με σοβαρότητα, εμπειρία και γνώση του αντικειμένου, προσφέρουν απλόχερα βοήθεια και συμβουλές. Μία από αυτούς είναι η nannuka, ένα online venue όπου συναντιούνται οι ανάγκες των γονέων με την προσφορά υπηρεσιών από babysitter, παιδαγωγούς, δασκάλους και άλλες ειδικότητες σχετικά με τη φροντίδα και την εκπαίδευση παιδιών. Μια οικογένεια, μπορεί να ανατρέξει στη nannuka για να βρει τον κατάλληλο άνθρωπο για το παιδί της, ανάλογα με τις συνθήκες που έχουν προκύψει και κυρίως ανάλογα την ηλικία του παιδιού και τις ανάγκες του.

Από εκεί και πέρα όμως, θα πρέπει να αναλάβει τις συνεντεύξεις των υποψηφίων και να θέσει τα σωστά ερωτήματα και τις απαραίτητες προτεραιότητες.

Ας περπατήσουμε μαζί βήμα-βήμα τη διαδικασία:

Αρχικά, θα πρέπει να έχετε ξεκαθαρίσει μέσα σας, ότι αναζητάτε μια babysitter ή παιδαγωγό και όχι μια οικιακή βοηθό. Όταν αναζητούμε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία, δε μπορούμε να κάνουμε «εκπτώσεις» που διευκολύνουν την καθημερινότητά μας. Πριν έρθει μια υποψήφια στο σπίτι για συνέντευξη, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχει καταλάβει τί ζητάτε και τί προσφέρετε. Είναι κρίμα να χάνετε χρόνο και να απογοητεύεστε αλλά και να αποθαρρύνετε έναν άνθρωπο που έχει πιστέψει σε αυτήν την ευκαιρία.

Οι ερωτήσεις που θα κάνετε θα πρέπει να δώσουν την ευκαιρία στην υποψήφια να μιλήσει για τον εαυτό της ελεύθερα και με ειλικρίνεια.  Αποφύγετε να είστε απόλυτοι από την αρχή, γιατί μπορεί να νιώσει ότι χάνει τη δουλειά και να σας πει ψέματα.

Ζητήστε της αρχικά να περιγράψει γιατί επέλεξε αυτήν την επαγγελματική δραστηριότητα και γιατί θα ήθελε να γίνει «μέλος» της δικής σας οικογένειας. Επίσης, αφήστε τη να εκφράσει τα όνειρα της για το μέλλον. Να σας πει για πόσο καιρό φαντάζεται ότι θα μείνει μαζί σας. Εάν για παράδειγμα, προγραμματίζει σε δυο χρόνια να μετοικίσει στο εξωτερικό, προφανώς δεν είναι η κατάλληλη υποψήφια.

Μη διστάσετε να τη ρωτήσετε, εάν είναι κι η ίδια μητέρα. Ο τρόπος που θα μιλήσει για τα παιδιά της, είναι ενδεικτικός για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το μεγάλωμα των παιδιών. Από την άλλη, παρόλο που είναι καλό να επιλέξετε έναν άνθρωπο που έχει προσωπική γονεϊκή εμπειρία, μπορεί οι ανάγκες της δικής της οικογένειας να παρεμβαίνουν στο δικό σας πρόγραμμα.

Πέρα από τις τεχνικές γνώσεις και την εκπαίδευσή που διαθέτει, για τα οποία σας έχει ήδη πληροφορήσει η nannuka, είναι σημαντικό να καταλάβατε το χαρακτήρα της. Είναι ουσιαστικό να επιλέξετε έναν επικοινωνιακό, χαμογελαστό άνθρωπο που αγαπά τα παιδιά και σέβεται τα δικαιώματά τους. Η υπομονή, η καλοσύνη, η ευγένεια και η ευαισθησία είναι αρετές που δε μπορεί να λείπουν από τον άνθρωπο που θα επιλέξετε αλλά συγχρόνως κι η ικανότητα να θέτει κανόνες και όρια.

Δε μπορείτε παρά να ταιριάξετε σε θέματα συνέπειας και οργάνωσης, διαφορετικά θα δημιουργούνται συνεχώς προστριβές για λόγους καθυστέρησης ή τακτικότητας. Άλλωστε, η συνέπεια και η σταθερότητα του χαρακτήρα, εξασφαλίζει τη διάρκεια στη συνεργασία σας, η οποία είναι εξαιρετικής σημασίας για το παιδί.

Και φυσικά, μην αμελήσετε το κομμάτι της υγείας και της καθαριότητας.

Τέλος, ακόμα κι εάν έχετε αποφασίσει ότι έχετε βρει τον «άνθρωπό» σας, το μωρό σας είναι ο τελικός κριτής. Οι δικές του αντιδράσεις και συμπεριφορές αλλά κι η τρυφερότητα του προς τη babysitter του, αποτελούν την καλύτερη απόδειξη ότι έχετε επιλέξει σωστά. Το μωράκι σας πρέπει να είναι χαρούμενο, καθαρό και σε εγρήγορση όταν επιστρέφετε στο σπίτι. Κι εσείς ξένοιαστη για να του δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας.

 

 

 

 

Originally posted 2017-03-06 14:18:25.