Συμπτώματα εγκυμοσύνης τον πρώτο μήνα
ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Συμπτώματα εγκυμοσύνης τον πρώτο μήνα

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Συμπτώματα εγκυμοσύνης τον πρώτο μήνα

Η ανακοίνωση μιας εγκυμοσύνης και ο πιθανός  ερχομός ενός μικροσκοπικού νέου μέλους στην οικογένεια, μόνο χαρά μπορεί να φέρει σε μικρούς και μεγάλους. Για τη μέλλουσα μαμά όμως η αρχή αυτού του ταξιδιού κρύβει μια σειρά από αλλαγές στο σώμα της και μερικές “εκπλήξεις” τις οποίες καλείται να διαχειριστεί και που μπορεί να “συγκρατήσουν” τη χαρά της. Δεν υπάρχει όμως λόγος για ανησυχία ή στενοχώριες σε μια τόσο ευτυχισμένη στιγμή. Τα νέα δεδομένα είναι αποτέλεσμα του θαύματος της δημιουργίας μιας νέα ζωής που έρχεται για να ομορφύνει τη δική σας ζωή. Απλά χρειάζεται υπομονή, κατανόηση της κατάστασης και γνώση της εξέλιξης και των αλλαγών που θα προκύψουν αυτούς τους 9 μήνες.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την αρχή και ας δούμε αναλυτικά τα συμπτώματα του πρώτου μήνα της εγκυμοσύνης, που συχνά οι μέλλουσες μαμάδες προσπερνούν γιατί δεν γνωρίζουν ακόμα ότι θα γίνουν μαμάδες! Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι κάθε γυναίκα και κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική, συνεπώς δεν είναι απαραίτητο να τα βιώσετε όλα ενώ είναι πιθανό να βιώσετε ένα σύμπτωμα που δεν αναφέρεται στη γενικευμένη λίστα συμπτωμάτων, αλλά για εσάς είναι βασικό.

Ως πρώτες ημέρες της εγκυμοσύνης θεωρούνται οι ημέρες από τη λήξη της περιόδου μέχρι και την ωορρηξία, όσο κι αν αυτό σας φαίνεται περίεργο. Με δεδομένο ότι η σύλληψη πραγματοποιείται περίπου 14 ημέρες πριν την αναμενόμενη περίοδό σας (σύμφωνα πάντα με το δικό σας κύκλο), η πραγματική ηλικία του εμβρύου αρχίζει να «υπολογίζεται» από την τρίτη εβδομάδα. Η εμφύτευση του του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα σηματοδοτεί και τις πρώτες αλλαγές στο σώμα και τη ψυχολογία σας.

Η εμφύτευση είναι πιθανό να προκαλέσει μια μικρή αιμορραγία (μερικές κηλίδες αίματος) περίπου στις ημέρες που περιμένετε και την περίοδο σας, γεγονός που μπερδεύει κάποιες γυναίκες. Αλλά η αιμορραγία είναι μικρής ποσότητας και διάρκειας και διαφέρει από την περίοδο σας. Επίσης, εμφύτευση προκαλεί την απελευθέρωση “ουσιών” που ευθύνονται για τη διακοπή της περιόδου και κατά συνέπεια της καθυστέρησης που “υποψιάζει” τις γυναίκες για πιθανή εγκυμοσύνη. Επίσης, οι “ουσίες” αυτές βοηθούν στην προετοιμασία του σώματος  και να μπερδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα  ώστε να αποδεχθεί το έμβρυο και να μην το απορρίψει (ή αποβάλει) ως κάτι ξένο. Οι ορμόνες που εκκρίνονται από τους αδένες, τις ωοθήκες και τον πλακούντα εξασφαλίζουν την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου και παράλληλα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να μπορέσουν η μήτρα και οι μαστοί  να ανταποκριθούν στον τοκετό αλλά και το θηλασμό.

Συγκεκριμένα,  τα τοιχώματα της μήτρας μαλακώνουν και αρχίζουν να διαστέλλονται αλλά το μέγεθος και η θέση της δεν εμφανίζουν μεγάλες αλλαγές ακόμα. Όσο περνάει ο καιρός η μήτρα μεγαλώνει (και αυτό μπορεί να προκαλεί και κάποια μικρά πονάκια, όπως της περιόδου) με αποτέλεσμα να πιέζει και την ουροδόχο κύστη προκαλώντας τη γνωστή και ιδιαίτερα συνηθισμένη στην εγκυμοσύνη συχνουρία. Ενώ το στήθος διογκώνεται αμέσως και ξεκινά από νωρίς να προετοιμάζεται για το θηλασμό. Το πρησμένο στήθος είναι ένα βασικό σύμπτωμα εγκυμοσύνης πριν ακόμα και από την καθυστέρηση (δες εδώ: Ποια είναι τα συμπτώματα μίας εγκυμοσύνης πριν από την καθυστέρηση;) και σε συνδυασμό με τον πόνο ακόμα και με ένα απαλό άγγιγμα αλλά και με την αλλαγή του χρώματος (γίνεται πιο σκούρα σταδιακά) της θηλής, προϋποθέτουν την αγορά ενός τεστ εγκυμοσύνης!

Η έντονη ορμονική δραστηριότητα προκαλεί μια σειρά χαρακτηριστικών συμπτωμάτων. Αρχικά, η προγεστερόνη αυξάνει το ρυθμό της αναπνοής σας, κι έτσι εισπνέετε μεγαλύτερη ποσότητα οξυγόνου και εκπνέετε περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα ενώ η δραστηριότητα του μεταβολισμού σας αυξάνει κατά 10-25%. Οι ορμόνες επίσης ευθύνονται για πιθανούς πονοκεφάλους αλλά και για τις “γνωστές” ναυτίες.  Με την πάροδο όμως του χρόνου το σώμα ισορροπεί ορμονικά (ή έστω συνηθίζει τη νέα κατάσταση) και αυτά τα δυο συμπτώματα υποχωρούν. Και φυσικά η ορμονική “επίθεση” που δέχεται το σώμα της γυναίκας ευθύνεται και για την ψυχολογική της κατάσταση. Ξαφνικά κλάματα, απροσδιόριστος φόβος  (Δες εδώ Τοκοφοβία: η νέα μάστιγα!),  ευσυγκινησία, θυμός, εκνευρισμός αλλά και υπέρμετρη χαρά και ενθουσιασμός.  Οι περισσότερες μέλλουσες μαμάδες γίνονται κυκλοθυμικές και συναισθηματικά ευάλωτες και απρόβλεπτες.

Τέλος, συνήθη συμπτώματα του πρώτου μήνα της εγκυμοσύνης είναι κόπωση, υπνηλία σε ώρες που δεν προβλέπεται , φουσκώματα ή/και τυμπανισμός, έντονη αίσθηση όσφρησης και αλλαγή στις διατροφικές ορέξεις. Στο τέλος της 4ης εβδομάδας, δηλαδή στο κλείσιμο του πρώτου μήνα δημιουργείται ο λεκιθικός σάκος, που διατηρεί την εγκυμοσύνη, μέχρι να αναλάβει ο πλακούντας και συνήθως αυτή είναι η στιγμή που μαθαίνετε επίσημα τα καλά νέα!

Για τη μέλλουσα μαμά, ο πρώτος μήνας δεν φέρνει εξωτερικές αλλαγές αλλά φέρνει πολλές εσωτερικές αλλαγές, καθώς μπαίνουν οι βάσεις για μια υγιή και ασφαλή εγκυμοσύνη. Μια νέα εποχή ξεκινά…απολαύστε την!