Συμβουλές περιποίησης για όλους τους τύπους δέρματος
ΜΟΔΑ & ΟΜΟΡΦΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ

Συμβουλές περιποίησης για όλους τους τύπους δέρματος

February 28, 2019

author:

Parenting.gr

Συμβουλές περιποίησης για όλους τους τύπους δέρματος

Γράφει η Λήνα Βόγκα
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγ
ος

Η περιποίηση του δέρματος δεν είναι απλή υπόθεση, υπάρχουν όμως 2 βασικοί κανόνες για όλους τους τύπους δέρματος και για όλες τις ηλικίες: το καθημερινό πλύσιμο πρωί και βράδυ και η κάλυψη με αντηλιακό. Από εκεί και πέρα, για τον καθένα από εμάς απαιτείται εξειδικευμένη φροντίδα και περιποίηση βασισμένη στις προσωπικές μας ανάγκες.

Συμβουλές για θαμπό, “γκρίζο” και κουρασμένο δέρμα

Ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι τα θαμπά, “γκρίζα”και κουρασμένα δέρματα. Στις περιπτώσεις αυτές, το δέρμα έχει χάσει τη φρεσκάδα του και εμείς καλούμαστε να το αναζωογονήσουμε.
Πριν πάντως καταφύγουμε στη βοήθεια του ειδικού, υπάρχουν κάποιες κινήσεις που θα μπορούσαμε να κάνουμε οι ίδιοι. Με δεδομένο ότι κάνουμε καλή και υγιεινή διατροφή, ότι πίνουμε άφθονο νερό και ότι απέχουμε από στρεσογόνους παράγοντες (όπως είναι το πολύ κάπνισμα, η έκθεση στον ήλιο ή σε solarium, η κατανάλωση αλκοόλ και το ξενύχτι) θα μπορούσαμε το βράδυ να βάζουμε κάποιο σκεύασμα με AHA (Alpha Hydroxy Acids) για πιο μικρές ηλικίες και με παράγοντες ρετινοειδών για μεγαλύτερες ηλικίες. Το πρωί, θα πρέπει να κάνουμε οπωσδήποτε ένα πολύ καλό πλύσιμο και να βάζουμε ενυδατική κρέμα και αντηλιακό.

Συμβουλές για λιπαρό δέρμα

Όταν το δέρμα είναι υπερβολικά λιπαρό, γυαλίζει, δείχνει θαμπό και πιθανόν εμφανίζει δυσχρωμίες. Στις περιπτώσεις αυτές, η σωστή περιποίηση βασίζεται στη χρήση προϊόντων σε μορφή γαλακτώματος ή ορού, τα οποία μπορούν να σμηγματορρυθμίσουν και να ενυδατώσουν το δέρμα. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην επιλογή του αντιηλιακού μας, καθώς θέλουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία, αλλά με τη μορφή πιο “στεγνών” προϊόντων. Καλό λοιπόν θα ήταν να αποφευχθούν τα πολύ λιπαρά αντιηλιακά ή εκείνα των οποίων οι υφές είναι πολύ παχύρρευστες. Το ίδιο ισχύει και για τα καλυπτικά make-up, τα οποία θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτόρρευστα.

Συμβουλές για υπερβολικά ξηρό και ευαίσθητο δέρμα

Τα υπερβολικά ξηρά και ευαίσθητα δέρματα, ειδικά όσα είναι έως ατοπικά, και κυρίως αυτή την εποχή υποφέρουν από έντονη ξηρότητα που μπορεί να καταλήξει ακόμα και σε σύμπτωμα (π.χ. κνησμός) απαιτούν ειδική φροντίδα. Για τις περιπτώσεις αυτές θα χρειαστεί να αναζητήσουμε στο φαρμακείο προϊόντα περιποίησης ειδικά για αυτού του τύπου δέρματα, δηλαδή κρέμες με πολύ ενυδατικό χαρακτήρα, οι οποίες μάλιστα καλό θα είναι να στερούνται ουσιών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ερεθισμούς, όπως αρώματα, parabens κ.α.
Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάμε και τα πολύ λεπτά, σχεδόν διάφανα δέρματα, με πολύ έντονο το στοιχείο της ερυθρότητας. Τα δέρματα αυτά κοκκινίζουν σχεδόν πάντα, από πληθώρα ερεθισμάτων (θερμικών, μηχανικών, συγκινησιακών κ.α.). Σε τέτοιες περιπτώσεις, πολύ καλό αποτέλεσμα έχουν τα προϊόντα με βάση αντιοξειδωτικούς παράγοντες, όπως λόγου χάρη η βιταμίνη C.

Λήνα Βόγκα
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
ygeiasopsi

Originally posted 2016-10-06 07:30:46.