Συμβουλές για τον καθαρισμό των χαλιών
Γωνιά της μαμάς Σπίτι & μαμά

Συμβουλές για τον καθαρισμό των χαλιών

December 25, 2019

author:

Parenting.gr

Συμβουλές για τον καθαρισμό των χαλιών

Η εποχή που θα ξεστρώσουμε το σπίτι έφτασε και πολλές από εμάς, προτιμούμε να πλένουμε τα χαλιά μας πριν τα αποθηκεύσουμε, για να τα έχουμε έτοιμα το φθινόπωρο. Ας δούμε μερικές συμβουλές για το πως καθαρίζουμε τα χαλιά εύκολα και αποτελεσματικά:

Ελέγχουμε το ενδεχόμενο αποχρωματισμού. Υπάρχουν χαλιά που δεν ξεβάφουν, ξεθωριάζουν ή παραμορφώνονται όταν τα καθαρίζουμε ή όταν αφαιρούμε τους λεκέδες. Ανάλογα με τις ιδιότητές τους λοιπόν, χρησιμοποιούμε ανάλογη μέθοδο καθαρισμού και προϊόντα. Εδώ βλέπουμε πως θα κάνουμε μια δοκιμή στο χαλί για να μάθουμε αν ξεβάφει.

  • Χρησιμοποιούμε ένα κομμένο κομμάτι από το χαλί ή ένα δυσδιάκριτο σημείο του. Σκουπίζουμε πρώτα το χαλί.
  • Βρέχουμε ένα πανί με το καθαριστικό που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε.
  • Τοποθετούμε το πανί πάνω στο χαλί για μια ώρα και στη συνέχεια στεγνώνουμε τον υγρό χώρο με ένα στεγνό λευκό πανί.
  • Αν το λευκό πανί αποκτήσει χρώμα, δοκιμάζουμε έναν άλλο προϊόν καθαρισμού, μέχρι να βρούμε αυτό που δεν ξεβάφει το χαλί.
shutterstock_132986507

Τα βήματα του καθαρισμού των χαλιών
Πάντα προστατεύουμε τα έπιπλα και το δάπεδο όταν καθαρίζουμε τα χαλιά. Καλό είναι να αφαιρούμε εντελώς τα έπιπλα από ένα δωμάτιο, ώστε να πλύνουμε το χαλί. Αν επιλέξουμε μια μέθοδο εκχύλισης υγρών, βεβαιωνόμαστε ότι το χαλί έχει στεγνώσει εντελώς μέσα σε 24 ώρες, για να αποφύγουμε την ανάπτυξη μούχλας στο χαλί ή στο περιεχόμενο υλικό του τάπητα και για να αποφύγουμε την καταστροφή του πατώματος από την υγρασία.

Σύστημα καθαρισμού χαλιών
Αν έχουμε ανοιχτόχρωμα χαλιά και/ή ένα σπίτι γεμάτο από παιδιά ή κατοικίδια ζώα, ίσως χρειαστεί να αγοράσουμε ένα σύστημα καθαρισμού για τα χαλιά, που έχει σχεδιαστεί για οικιακή χρήση. Μια τέτοια συσκευή, μπορεί να προκαλέσει εξοικονόμηση χρημάτων, σε σχέση με την ετήσια αποστολή των χαλιών στο καθαριστήριο. Να θυμάσαι όμως, ότι η μονάδα που θα αγοράσεις, μπορεί να μην έχει την καθαριστική δύναμη των επαγγελματικών μοντέλων.

modern-vacuum-cleaner-San-JoseΜέθοδος εκχύλισης νερού
Τα περισσότερα συστήματα καθαρισμού χαλιών στο σπίτι είναι μονάδες εκχύλισης νερού, που είναι επίσης γνωστές και ως καθαριστές ατμού. Λειτουργούν με την έγχυση ενός διαλύματος μέσα στο πέλος του χαλιού, και στη συνέχεια, ρουφώντας το βρώμικο διάλυμα μέσα στο μηχάνημα. Για να αποφύγεις την ταλαιπωρία ενός λάστιχου μέσα στο σπίτι, καλύτερα να επιλέξεις ένα μοντέλο που δεν απαιτεί σύνδεση με καθαρό νερό.

Μέθοδος στεγνού καθαρισμού
Άλλα συστήματα καθαρισμού για το σπίτι χρησιμοποιούν στεγνή μέθοδο εκχύλισης. Αρχικά, ρίχνεται μια στεγνή απορροφητική ουσία πάνω στο χαλί, και στη συνέχεια ακολουθεί σκούπισμα του χαλιού. Αν και συνήθως είναι πιο αποτελεσματικά από τους ατμοκαθαριστές, τα συστήματα αυτά καθώς και τα χημικά προϊόντα, είναι πιο ακριβά.

Διάβασε επίσης: Πως να μετατρέψεις τη “φασίνα” σε γυμναστική!

Originally posted 2015-05-07 04:30:22.