Συμβουλές για μπαμπάδες "ερασιτέχνες" ψήστες
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΠΑΜΠΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Συμβουλές για μπαμπάδες “ερασιτέχνες” ψήστες

February 15, 2017

author:

Parenting.gr

Συμβουλές για μπαμπάδες “ερασιτέχνες” ψήστες

Οι μπαμπάδες είναι οι βασιλιάδες της Τσικνοπέμπτης. Εκείνη την ημέρα ολόκληρη η οικογένεια αλλά κυρίως τα παιδιά που καλό θα είναι να γνωρίζουν και τις βασικές διατροφικές συμβουλές της ημέρας, βασίζονται σε αυτούς για το φαγητό!  Αν και πολλές μαμάδες ξέρουν να ψήνουν, συνήθως οι άντρες είναι πιο ειδικοί στα κάρβουνα και απολαμβάνουν αυτή την τιμητική θέση.

Η Τσικνοπέμπτη είναι ένα έθιμο που δε γνωρίζουμε πώς ξεκίνησε.  Ορισμένοι μελετητές υποστηρίζουν ότι είναι βακχικής προέλευσης και συνδεέται με την Αρχαία Ελλάδα. Αυτό που έχουμε κυρίως κρατήσει είναι ότι προκειται για ημέρα γιορτής που μικροί και μεγάλοι μεταμφιέζονται με ξεχωριστές στολές και τρώει και ψήνει κρεατικά.

Για εσάς, λοιπόν, που δε νιώθετε τόσο δεινοί ψήστες  αλλά και για εσάς που ενδιαφέρεστε να “επιμορφωθείτε” για να επιτύχετε ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, το mommy συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τα μυστικά της επιτυχίας. 

 

Το μυστικό βρίσκεται στην προετοιμασία

Υπάρχουν δυο τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προετοιμάσετε το κρέα σας για το ψήσιμο. Είτε επιλέγοντας ένα μείγμα μπαχαρικών που θα βρείτε στο εμπόριο και να το απλώσετε καλά στο κρέας, είτε μαρινάροντας το από το προηγούμενο βράδυ με μείγμα από λάδι, ξύδι και μπαχαρικά της επιλογής σας. Η διάρκεια που πρέπει να το αφήσετε στη μαρινάδα εξαρτάται από τον τύπο και το πάχος του κρέατος που έχετε επιλέξει να ψήσετε. Εάν πρόκειται για μοσχάρι με μεγάλο πλάτος χρειάζεται τουλάχιστον μία μέρα, εάν πρόκειται για χοιρινό χρειάζεται 6 ώρες ενώ εάν πρόκειται για κοτόπουλο χρειάζεται τέσσερις ώρες.

 

Για το ξεκίνημα

Πριν από κάθε ψήσιμο, πρέπει να έχετε φροντίσει να έχετε μια καθαρή ψησταριά και τα απαραίτητα δίπλα σας. Αρχικά, λαδώστε τις επιφάνειες της σχάρας για να μην κολλήσει το φαγητό επάνω και ανάψτε τη φωτιά για τουλάχιστον μισή ώρα πριν το ψήσιμο. Φροντίστε να παραμείνει σταθερή η θερμοκρασία της ψησταριάς, είτε πρόκειται για κάρβουνα είτε για υγραέριο και μείνετε δίπλα για να φροντίσετε να μην καούν και να τα γυρίσετε την κατάλληλη στιγμή.

 

Ψήσιμο

Ο πιο γνωστός και “απλός” τρόπος είναι να βάλετε το κρέας πάνω στη σχάρα και να το ψήσεις για 25 λεπτά, γυρνώντας το και από τις 2 μεριές για να μην καεί. Ενδείκνυται για λουκάνικα, μπριζόλες, παϊδάκια και λεπτές φέτες χοιρινού. Προσοχή να μην πιέζετε το κρέας πάνω στη σχάρα, γιατί θα χάσει τους χυμούς του. Όταν ψήνετε σκληρά και χοντρά κομμάτια κρέατος, η θερμοκρασία πρέπει να είναι μέτρια και να αφήσετε το κρέας να σιγοψηθεί, κλείνοντας και το καπάκι της σχάρας.

Υπάρχει και το “έμμεσο” ψήσιμο που προϋποθέτει να έχετε τα κρεατικά δίπλα από τα κάρβουνα και τη φωτιά. Χρειάζονται περισσότερη ώρα ψήσιμο και ενδείκνυται για ολόκληρα κοτόπουλα ή χοντρά κομμάτια χοιρινού και αρνίσιου κρέατος.

Αγαπημένοι μπαμπάδες, γίνεται και φέτος οι ήρωες της Τσικνοπέμπτης και ετοιμάστε τα πιο λαχταριστά κρεατικά για την οικογένεια σας. Μασκαρευτείτε, χορέψτε, διασκεδάστε και το αποτέλεσμα αλλά κυρίως οι “τσικνισμένες” αγκαλιές θα σας ανταμείψουν!