Συζητώντας με τα παιδιά μας για τον διαδικτυακό εκφοβισμό
Eίμαι μαμά Eκπαίδευση Γωνιά της μαμάς Δραστηριότητες ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Η σχέση με το παιδί

Συζητώντας με τα παιδιά μας για τον διαδικτυακό εκφοβισμό

November 14, 2014

author:

Parenting.gr

Συζητώντας με τα παιδιά μας για τον διαδικτυακό εκφοβισμό

o-CYBER-BULLYING-facebook (1)Πολύ συχνά ακούμε, κυρίως από το εξωτερικό, ειδήσεις που αφορούν παιδιά και εφήβους, που αντιμετωπίζουν εκφοβισμό από συνομηλίκους τους, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο γενικότερα. Συχνά, τα περιστατικά αυτά έχουν τραγική κατάληξη, όπως χαρακτηριστικά στην περίπτωση της πρόσφατης αυτοκτονίας της Rebecca Sedwick, η οποία εκφοβιζόταν μέσω των social media από παιδιά ηλικίας 12 έως 14, με επακόλουθο τη σύλληψη της 14χρονης η οποία φέρεται να αποτελεί την αιχμή του δόρατος.
Αναρωτιέσαι αν αυτό θα μπορούσε να συμβεί και στο δικό σου παιδί; Ή αν το παιδί σου θα μπορούσε να είναι ένα μέρος μιας ομάδας που θα προκαλέσει τέτοιο πόνο σε άλλο παιδί; Αυτές είναι ερωτήσεις που όλοι οι γονείς θα πρέπει να κάνουν στον εαυτό τους, γιατί το πρώτο βήμα για την πρόληψη είναι η συνειδητοποίηση. Μόλις καταλάβουμε ότι οποιοδήποτε παιδί είναι ευάλωτο, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τα προβλήματα, ανοίγοντας διάλογο με τα παιδιά και τους εφήβους.
Χρησιμοποίησε αυτή την τραγωδία, για να ακούσεις το παιδί σου. Ρώτησε τι σκέφτεται και αν γνωρίζει για τη διαδικτυακή παρενόχληση. Ίσως να έχει ακούσει κάποιες ιστορίες. Μην κρίνεις … απλά άκουσε. Υπενθύμισέ του ότι δεν έχει σημασία πόσο άσχημα μπορεί να νιώσει με τις προκλήσεις που θα προκύψουν στη ζωή, γιατί υπάρχουν πάντα άνθρωποι που το αγαπούν, θα βοηθήσουν και ότι η αυτοκτονία δεν αποτελεί λύση.
Όμως, τι είναι ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός; Απλά, πρόκειται για παρενόχληση ή εκφοβισμό που πραγματοποιείται μέσω κάθε είδους τεχνολογίας. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • istock_000022591189smallΔιάδοση φημών / κουτσομπολιά
  • Απειλή εναντίον κάποιου μέσω SMS, email, facebook, ανώνυμων ιστοσελίδων, και κάθε τεχνολογίας
  • Κακοήθη σχόλια, απειλές και φήμες μέσα από ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης
  • Κλοπή κωδικών πρόσβασης
  • Σεξουαλική παρενόχληση

 

Τι μπορούν τα παιδιά και οι γονείς να κάνουν;

Μην απαντάτε σε μηνύματα που είναι κακοήθη, αγενή, ή προσβλητικά.
Μην κάνετε αντίποινα.
Αποθηκεύετε τα μηνύματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία στο δικαστήριο.
Τα παιδιά, να εκμυστηρεύονται την κατάσταση σε έμπιστους ενήλικες. Αυτά τα ζητήματα είναι συχνά περίπλοκα και οι ενήλικες θα σας δώσουν την υποστήριξη και την καθοδήγηση για να τα αντιμετωπίσετε με επιτυχία.
Τα παιδιά (και οι ενήλικες) αν βλέπουν να συμβαίνει σε κάποιον άλλο, να αντιδρούν ενεργά και όχι να παρίστανται.
Να κάνετε αποκλεισμό στον νταή
Αν κάτι σας κάνει να νιώθετε άβολα ή σε σύγχυση, μιλήστε για αυτό!
Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και να τους κρατήσετε κρυφούς, ακόμα και από τον καλύτερο φίλο σας.
Καταγείλτε τον εκφοβισμό στις αρχές – τόσο το σχολείο όσο και την αστυνομία.
Μοιραστείτε τις πληροφορίες αυτές με την οικογένεια, τους φίλους και την σχολική κοινότητα. Όσο περισσότερο μιλάμε ανοιχτά για τους κινδύνους και πως να τους καταπολεμήσουμε, τόσο ασφαλέστερα θα είναι τα παιδιά μας.

Διάβασε επίσης: Πως το παιδί μου θα βάλει φρένο στον σχολικό εκφοβισμό.