Πως το άγχος των γονιών επηρεάζει την υγεία των παιδιών;
Eίμαι μαμά

Πως το άγχος των γονιών επηρεάζει την υγεία των παιδιών;

July 14, 2020

author:

Parenting.gr

Πως το άγχος των γονιών επηρεάζει την υγεία των παιδιών;

Οι καιροί είναι δύσκολοι και το άγχος μας επηρεάζει όλους.
Πόσο μάλλον τους γονείς που έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές και ποικίλες υποχρεώσεις. Σχολεία, φροντιστήρια, γιατρούς, ΕΝΦΙΑ, σπίτι….

Είναι, όμως, καιρός να ηρεμήσουμε. Κι αυτό γιατί νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων απέδειξε οτι το άγχος των γονιών περνάει στα παιδιά και τα επηρεάζει άμεσα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rochester της Νέας Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησαν από γονείς 169 παιδιών, ηλικίας πέντε έως δέκα ετών, να αναφέρουν με κάθε λεπτομέρεια όλα τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισαν τα παιδιά τους για τρία χρόνια.
Παράλληλα, οι γονείς αυτοί υποβάλλονταν, κάθε έξι μήνες, σε ειδικά τεστ αξιολόγησης της δικής τους ψυχικής υγείας. Στόχος ήταν η ανίχνευση των δεικτών που υποδηλώνουν την ύπαρξη στρες όπως για παράδειγμα το άγχος ή η κατάθλιψη.

Οι ειδικοί μελέτησαν βασικά κύτταρα του ανοσολογικού συστήματος των παιδιών, όπως τα κύτταρα NK (Natural Killers), CD4, CD8 κ.α. με σκοπό να βρουν σε ποια παιδιά δραστηριοποιήθηκε το σύστημα άμυνας του οργανισμού.

shutterstock_39747118

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως τα παιδιά των γονιών με αυξημένα επίπεδα στρες εμφάνιζαν περισσότερες ασθένειες και κατά συνέπεια το ανοσολογικό τους σύστημα αναγκάστηκε να δραστηριοποιηθεί περισσότερες φορές και πιο έντονα για να κατορθώσει να καταπολεμήσει σειρά μολύνσεων.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το στρες σχετίζεται με ευπάθεια σε διάφορες νόσους και το γεγονός ότι το οικογενειακό στρες μπορεί να μεταφέρεται στα παιδιά και να έχει συνέπειες στη σωματική τους υγεία πρέπει να μας προβληματίσει. Δεν πρέπει να βασιζόμαστε στην ικανότητα προσαρμογής που έχουν τα παιδιά, καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν είναι όλα τα παιδιά ίδια.

Μελλοντικός στόχος των ερευνητών είναι να βρουν τους παράγοντες του στρες που εμφανίζουν τις σοβαρότερες επιδράσεις στα παιδιά και να προσπαθήσουν, εαν είναι εφικτό, να επουλώσουν τις πληγές που έχουν ηδη ανοίξει.

Σε κάθε περίπτωση όμως οι γονείς οφείλουν να προσπαθούν περισσότερο και να μην μεταφέρουν τα αρνητικά τους συναισθήματα στα παιδιά.

Η υγεία των παιδιών μας είναι σημαντικότερη από οποιαδήποτε καθημερινό μας πρόβλημα…

Πηγή:healthview.gr

Διαβάστε επίσης:
Τα παιδιά που τρώνε πρωινό, έχουν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο