Στη ζωή και η πιο απλή στιγμή είναι σημαντική
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ

Στη ζωή και η πιο απλή στιγμή είναι σημαντική

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Στη ζωή και η πιο απλή στιγμή είναι σημαντική

Στη ζωή και η πιο απλή στιγμή είναι σημαντική, έλεγε η μητέρα μου και αυτή τη συμβουλή την κράτησα φυλακτό. Μιλούσε πάντα για τις στιγμές που κάνουν την καθημερινότητά μας όμορφη και πικάντικη. Είχε μια μαγική ικανότητα να μεταμορφώνει τα απλά πράγματα, σε σπουδαία.  Δούλευε πάντα πολύ και τη βλέπαμε λίγο. Αλλά όταν τη βλέπαμε, ήταν όλη δική μας. Ακόμα και τις μικρές στιγμές, πριν σβήσει τα φώτα το βράδυ ή όταν μαγείρευε και έφτιαχνε τα τάπερ της επόμενης ημέρας, τις μεταμόρφωνε σε περιπέτεια. Μπορεί να μην είχε ταλέντο στη μαγειρική  (Μαμά Σεφ δεν την έλεγες με τίποτα!) είχε όμως ανεξάντλητη φαντασία. Όταν έφτιαχνε το κολατσιό μας για το σχολείο, έκρυβε μέσα μικρά σημειώματα τα οποία μεταμόρφωναν τις πιο απλές γεύσεις σε λιχουδιές. Δεν σε ένοιαζε εάν ήταν απλό ψωμοτύρι ή το πιο νόστιμο φαγητό του κόσμου. Ήταν από εκείνη και μόνο αυτό μετρούσε. Και φυσικά έβαζε πάντα μέσα τα αγαπημένα μας μπισκότα. Δεν έχω πιο γλυκιά ανάμνηση από εκείνο το Μιράντα Παπαδοπούλου, που τύλιγε με μια χαρτοπετσέτα και έγραφε πάνω της με μπλε στυλό Σε ευχαριστώ που μάζεψες το δωμάτιο σου.

Αφού άνοιγα το δικό μου «γευστικό» γράμμα, έψαχνα να βρω τα αδέρφια μου στο διάλειμμα για να δω τι είχε γράψει σε εκείνους. Μέσα μου πίστευα ότι το μπισκότο ήταν το μικρό μας μυστικό και έκρυβε μόνο τη δική μας ζεστή αγκαλιά. Εκείνοι σαν πιο μεγάλοι, με άφηναν να το πιστεύω.

Στη ζωή και η πιο απλή στιγμή είναι σημαντική, έλεγε η μητέρα μου, και όταν έκανα δική μου οικογένεια το κατάλαβα.  Όχι, δεν αφήνω την κούραση να μου κλέβει το βραδινό παραμύθι, ούτε την πρωινή νύστα να μου κλέβει το πρωινό. Δεν υπάρχει πιο γλυκιά στιγμή από αυτή που τα παιδιά μου βουτάνε δυο-δυο τα Μιράντα τους μέσα στις κούπες με το γάλα και πασαλείβονται προσπαθώντας να ψαρέψουν ό,τι έχει μείνει μέσα στο ποτήρι. Εγώ πάντα γκρινιάζω γιατί θα πρέπει να αλλάξουν ρούχα και θα αργήσουμε, αλλά στα αλήθεια δεν με νοιάζει καθόλου. Στέκομαι σε μια γωνία και τους χαζεύω να τσακώνονται και να αγαπιούνται συγχρόνως.

Κρατιέμαι από κάτι τέτοιες στιγμές σαν την προχθεσινή που ο μικρός φώναξε ενθουσιασμένος Μαμά στο μπισκότο μου γράφει το όνομα σου. Οι πιο μεγάλοι έβαλαν τα γέλια και τον διορθώσαν Μιράντα, γράφει το μπισκότο σου. Εκείνος όμως  ξαναείπε έντονα Το δικό μου μπισκότο γράφει ΜΑΜΑ και το κουτί έχει κάτι νούμερα επάνω.

Κι είχε δίκιο! Τα μπισκότα μας έγραφαν ΜΑΜΑ. Τα κοίταζα και τα ξανακοίταζα και τα μάτια μου θόλωσαν από τα δάκρυα. Η δική μου στιγμή είχε το όνομα μου, είχε την υπογραφή μου. Έβαλα το χέρι μου και ψηλάφισα τα γράμματα και ένιωσα το χέρι της μάνας μου να μου χαϊδεύει το πρόσωπο.

Η φωνή του μεγάλου με ξαναγύρισε στο σήμερα, τα νούμερα είναι για ένα διαγωνισμό στο internet, είπε και σηκώθηκε να φέρει το laptop. Εγώ αντέδρασα γιατί δεν επιτρέπω τον υπολογιστή στο πρωινό μας, αλλά όταν είπε είναι Για Σένα Μαμά, με έπεισε. Κι έτσι σε μια στιγμή τα πρωινά μας γέμισαν ερωτήσεις. Τι στυλ Μαμά είσαι; Μήπως νιώθεις Μοδάτη σήμερα ή Σεφ ή Αθλητική και τα γέλια μας ακούγονταν μέχρι το σχολείο. Γιατί ό,τι θες μπορείς να με πεις αλλά αθλητική μαμά, με τίποτα!

Η ώρα του διαγωνισμού έφερε μέχρι και την επαναστατημένη εφηβεία στο τραπέζι του πρωινού και χάρισε σε εμένα λίγα λεπτά ηρεμίας πριν αρχίσει η ημέρα να τρέχει. Έπινα τον καφέ μου και απολάμβανα το μπισκότο με την υπογραφή μου.  Καμιά φορά έσπαγα το Μιράντα μου στη μέση και έβαζα μέσα ένα λουκούμι όπως το έκανε η μάνα μου ή το βουτούσα στο γάλα που είχε περισσέψει στα παιδικά ποτήρια.

Η γεύση του μπισκότου στο γάλα, αποτελεί για εμένα υπέροχη ανάμνηση. Λες και κουβαλάει όλα τα Ευχαριστώ που χρωστάω στη μητέρα μου και όλα τα Συγγνώμη που ήθελα να της πω αλλά τα παρέσυρε η καθημερινότητα. Κρύβει όμως κι όλα τα Σ’ αγαπώ που βλέπω στα μάτια των παιδιών μου κάθε φορά που καθόμαστε όλοι μαζί στο τραπέζι του πρωινού.

Ελπίζω να έχω καταφέρει να μεταφέρω στα παιδιά μου την ανάγκη να δημιουργήσουν τις δικές τους στιγμές, ακολουθώντας πάντα την εποχή τους. Είτε κερδίζουν τα μπισκότα τους σε έναν online διαγωνισμό, είτε τα αγοράζουν από το μαγαζάκι της γειτονιάς, το θέμα είναι η γεύση να τα ταξιδεύει πίσω στα ξέγνοιαστα παιδικά τους χρόνια.

Στη ζωή και η πιο απλή στιγμή είναι σημαντική, έλεγε η μητέρα μου και είναι στο χέρι μας να κάνουμε αυτές τις απλές στιγμές τόσο νόστιμες όσο ένα μπισκότο βουτηγμένο στο γάλα.