Σπίλοι (ελιές) στο παιδικό δέρμα
ΒΡΕΦΟΣ ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Σπίλοι (ελιές) στο παιδικό δέρμα

May 5, 2017

author:

Parenting.gr

Σπίλοι (ελιές) στο παιδικό δέρμα

Γράφει η Λήνα Βόγκα
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγ
ος

Η άνοιξη μπήκε για τα καλά! Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και αυτό για μια χώρα σαν τη δική μας σημαίνει 3-4 μήνες ξεγνοιασιά , παιχνίδι στην παιδική χαρά, στο βουνό και στη θάλασσα. Σημαίνει παραλία με κουβαδάκια , μπρατσάκια και βατραχοπεδιλα ενώ για τα πιο μεγάλα παιδιά ατελείωτες ώρες με κολύμπι και βουτιές στη θάλασσα. Όλοι είναι ευτυχισμένοι και χαρούμενοι εκτός από εμάς τους δερματολογους που κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με την έκθεση των παιδιών στον ήλιο (Δείτε εδώ: Παιδιά και προστασία από τον ήλιο ) και τους κινδύνους.  Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά λοιπόν.

Τα δεδομένα είναι τα εξής:

Η αθροιστική επίδραση του ήλιου στο δέρμα είναι παράγοντας κινδύνου. Έτσι όταν μιλάμε για ηλικίες κάτω των 20 ετών και με δεδομένο  ότι τα παιδιά μας μεγαλώνουν  σε μια εποχή που το προσδόκιμο επιβίωσης έχει φτάσει τα 75-80 χρόνια , αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντική είναι η προφύλαξη τους από τον ήλιο. Τα παιδιά μας πρέπει να προστατεύονται από πολύ νωρίς και να έχουν μια προσεκτική συμπεριφορά σε σχέση με τον ήλιο. Κακός προγνωστικός παράγοντας για πιθανή ανάπτυξη μελανώματος στην ενήλικη ζωή είναι τα επαναλαμβανόμενα εγκαύματα σε ηλικία κάτω των 14 ετών. Επίσης,  κακός προγνωστικός παράγοντας θεωρείται το ανοιχτόχρωμο δέρμα με τα ξανθά μαλλιά και τα γαλανά μάτια με την έννοια ότι είναι πολύ πιο εύκολο να πάθει έγκαυμα ένα άτομο που φέρει αυτά τα χαρακτηριστικά γιατί η ποσότητα μελανίνης του δέρματος του είναι ανεπαρκής για την ηλιοεκθεση της χώρας μας.

Το παιδικό και ακόμα περισσότερο το βρεφικό δέρμα είναι πολύ πιο ευαίσθητο και ευάλωτο στους περιβαλλοντικούς παράγοντες  γιατί δεν έχει ακόμα αναπτύξει τις άμυνες των μεγαλύτερων ατόμων. Η εμφάνιση μελανώματος στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι πολύ σπάνια αλλά βάσει των προαναφερθέντων καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η ηλιοπροστασία για τα θεμέλια μιας υγιούς  δερματολογικά ενήλικης ζωής.

Τι συμβαίνει με τους συγγενείς μελαγχρωματικούς σπίλους, τις ελιές δηλαδή  που εμφανίζουν τα παιδιά  από τη στιγμή της γέννησης ή κυρίως κατά την ηλικία των 3 μηνών;

Οι σπίλοι αυτοί θα πρέπει να ελέγχονται περιοδικά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα από το δερματολόγο και οι γονείς να τους καλύπτουν πάντα με αντηλιακό spf με φυσικά φίλτρα. Επίσης θα πρέπει και οι ίδιοι οι γονείς να τους παρατηρούν και να εντοπίζουν οποιαδήποτε μεταβολή σε χρώμα,  μέγεθος, περίγραμμα (συμμετρικό η όχι), ή πιθανό τραυματισμό ή συμπτώματα όπως αιμορραγία, φαγούρα, πόνο κτλ.

Ο κανόνας ABCDE είναι χαρακτηριστικός και μπορούμε να τον θυμόμαστε εύκολα: 

Α. Asymmetrical Shape / Aσυμμετρία  μεταξύ των δυο μισών την ελιάς

B.Border / Όρια, εάν το περίγραμμα της ελιάς είναι ομαλό ή όχι (δηλαδή εάν έχει προεξοχές και προεκβολές)

C. Color / Χρώμα, αλλαγή  στο χρώμα ή ύπαρξη περισσοτέρων χρωμάτων στον ίδιο σπίλο

D. Diameter / Διάμετρος, εάν δηλαδή είναι μεγάλος

E. Evolution / Εξέλιξη, δηλαδή εάν μια ελιά που είναι επίπεδη γίνεται πιο φουσκωτή

Τέλος, θα πρέπει να εξετάζονται με ιδιαίτερη προσοχή οι σπίλοι που βρίσκονται στις παλάμες και τα πέλματα, και να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην εξέταση των παιδιών που έχουν εξ αίματος συγγένεια με άτομο το οποίο έχει εμφανίσει μελάνωμα .

Η ευρωπαϊκή εβδομάδα μελανώματος και  η δωρεάν εξέταση  που πραγματοποιείται από το σύνολο σχεδόν των δερματολόγων στην Ελλάδα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να εξεταζόμαστε κάθε χρόνο, τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας.

Οι κανόνες φωτοπροστασίας που ισχύουν για τα παιδιά είναι:

-Η χρήση καλού παιδικού αντηλιακού με φυσικά φίλτρα για τις ηλιεκτεθειμένες περιοχές από τις αρχές Μαΐου και για όλη την καλοκαιρινή περίοδο ανεξαρτήτως παραλίας, πισίνας ή περιπάτου -στην πόλη.

-Η επανάληψη της χρήσης αντηλιακού ανά 2ωρο  ειδικά  όταν τα παιδιά κολυμπούν η παίζουν και ιδρώνουν

-Η χρήση καπελού και γυαλιών ήλιου

-Η κάλυψη του σώματος με μπλούζα, σε παιδιά με ανοιχτόχρωμους φωτότυπους όταν βγαίνουν έξω

-Η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες  (12:00 – 16:00)

-Η απαγόρευση της έκθεσης στον ήλιο σε βρέφη κάτω των 6-8 μηνών

Τηρώντας όλα τα παραπάνω , νομίζω ότι σαν μαμάδες είμαστε αρκετά ήσυχες για την υγειά του δέρματος των παιδιών μας αλλά και για τη συμπεριφορά, σε σχέση με την ηλιοεκθεση, που θα έχουν όταν μεγαλώσουν και που με την σειρά τους θα εφαρμόσουν στα δικά τους παιδιά.

Λήνα Βόγκα
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
ygeiasopsi.gr