Σκολίωση: όταν το παιδί καμπουριάζει
ΠΑΙΔΙ

Σκολίωση: όταν το παιδί καμπουριάζει

January 13, 2022

author:

Parenting.gr

Σκολίωση: όταν το παιδί καμπουριάζει

Η εικόνα ενός παιδιού που καμπουριάζει ανησυχεί πάντα τους γονείς. Στο παρελθόν αρκετοί έκαναν παρατηρήσεις –συχνά και δίχως τακτ- προκειμένου το παιδί τους να μην καμπουριάζει ή να «ισιώσει» την πλάτη του. Υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που καμπουριάζουν από κακή στάση του σώματος που οφείλεται σε συνήθεια. Υπάρχουν όμως και παιδιά που υποφέρουν από σκολίωση είτε εξαιτίας της κακής στάσης του σώματός τους είτε για άλλους λόγους… Οι γονείς που μεγαλώνουν ένα παιδί που καμπουριάζει έχουν την αγωνία αν αυτό μεγαλώνοντας θα γίνει το ευθυτενές παιδί των ονείρων τους και συνήθως πανικοβάλλονται. Τα καλά νέα είναι πως δεν πρόκειται για κατάσταση που δεν αλλάζει…

Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% η αιτία της εμφάνισης της σκολίωσης είναι άγνωστη. Στο 15% των περιπτώσεων μπορεί να οφείλεται σε κάποιο τραύμα, όγκο, φλεγμονή ή ρευματικό νόσημα. Σπανιότερα μπορεί να οφείλεται σε βλάβες του νευρικού, μυϊκού συστήματος ή νοσήματα του συνδετικού ιστού. Στα κορίτσια δε, εμφανίζεται συνήθως στην προεφηβική ηλικία και λίγο πριν την εμφάνιση της εμμήνου ρύσης τους.

Όταν ο ορθοπεδικός διαγνώσει την σκολίωση, η επίσκεψη σε αυτόν θα πρέπει να γίνεται τακτικά. Σε αρχικό στάδιο, πιθανόν, θα προτείνει κάποια κινησιοθεραπεία με επανεξέταση στους 6 μήνες. Σε πιο προχωρημένο στάδιο της σκολίωσης μπορεί να προτείνει κάποιον κηδεμόνα σκολίωσης σε συνδυασμό με φυσικοθεραπεία. Σε πολύ πολύ σοβαρές και βαριές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Εκείνο που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να προλάβουν όσο γίνεται την σκολίωση είναι να παρατηρούν το παιδί τους και τη στάση του σώματός του σε διάφορες στιγμές της καθημερινότητάς του. Για παράδειγμα, πώς κάθεται στο γραφείο του όταν διαβάζει ή πώς κάθεται στο θρανίο του. Ακόμη, πολλά κορίτσια στην προεφηβεία ντρέπονται για τις αλλαγές στο σώμα τους και καμπουριάζουν. Άλλα παιδιά πάλι, καμπουριάζουν γιατί είναι χαμηλός ο φωτισμός στον χώρο όπου διαβάζουν ή γιατί στην πραγματικότητα αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα όρασης όπως είναι η μυωπία. Όταν ωστόσο υπάρχει δεδομένο πρόβλημα σκολίωσης οι γονείς πρέπει να υποστηρίζουν ψυχολογικά το παιδί τους ώστε εκείνο να μην παραλείπει τις ασκήσεις που πρότεινε ο ορθοπεδικός ή να μην ξεχνά να φορέσει τον κηδεμόνα του. Τέλος, όχι στις προσβολές και στις παρατηρήσεις. Το «Είσαι καμπούρης» είτε ένα παιδί έχει ανατομικό πρόβλημα είτε απλώς έχει τη συνήθεια της κακής στάσης του σώματός του είναι λάθος με ψυχολογικό κόστος στο παιδί.