Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για την σκολίωση στα παιδιά
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για την σκολίωση στα παιδιά

May 13, 2020

author:

Parenting.gr

Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για την σκολίωση στα παιδιά

Γράφει η παιδίατρος
Αρετή Θεοχαρούδη

Η φυσιολογική σπονδυλική στήλη κοιτώντας την από πίσω φαίνεται ίσια ,κάτι που δε συμβαίνει στην σκολίωση όπου υπάρχει μια πλάγια παρεκτόπιση της σε σχήμα C ή S .Η λέξη προέρχεται από την αρχαία λέξη “σκολιός” δηλαδή στραβός .

Ανάλογα με το ανατομικό σημείο που εμφανίζεται το κύρτωμα διαχωρίζεται σε αυχενική, θωρακική, οσφυϊκή ενώ πολύ συχνά μπορεί να έχει θωρακοοσφυική εντόπιση. Στο 85% των περιπτώσεων δεν υπάρχει κάποιο υποκείμενο νόσημα και τότε μιλάμε για ιδιοπαθή σκολίωση. Έχει διαπιστωθεί αυξημένη συχνότητα εμφάνισης της σε κάποιες οικογένειες , μιλάμε όμως για προδιάθεση και όχι για γενετικό κληρονομούμενο νόσημα. Περίπου 2%-3% των παιδιών σχολικής ηλικίας έχουν σκολίωση . Εμφανίζεται κυρίως στα κορίτσια ενώ τα κυρτώματα συνήθως είναι δεξιά. Σκολίωση, όμως, μπορεί να εμφανιστεί μετά από τραύμα, από όγκο ή να υπάρχει και σε κάποια γενετικά νοσήματα όπως σύνδρομο MARFAN ή νευροινωμάτωση

 

Η Ιδιοπαθής σκολίωση διακρίνεται σε ΠΡΩΙΜΗ όταν εμφανίζεται σε ηλικία κάτω των πέντε ετών και ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗΣ έναρξης όταν εμφανίζεται πάνω από πέντε ετών.

Σκολίωση
Η πρώιμη μορφή σκολίωσης είναι πολύ σπάνια ένα περιστατικό περίπου στις δέκα χιλιάδες γεννήσεις . Εάν εντοπιστεί έγκαιρα και αντιμετωπιστεί έχει πολύ καλή πρόγνωση σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές σκελετικής διαταραχές και ειδικά σε θωρακική εντόπιση μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο θωρακικής ανεπάρκειας και να επηρεάσει την ανάπτυξη της καρδιάς καιρών πνευμόνων. Η καθυστερημένης έναρξης εμφανίζεται κυρίως στη φάση της ταχείας ανάπτυξης στα παιδιά : μεταξύ 9-12 χρόνων στα κορίτσια και 13-14 χρόνων στα αγόρια .

Πως γίνεται η διάγνωση ;
Συνήθως από τον παιδίατρο στα πλαίσια της τακτικής παρακολούθησης .Πολλές φορές όμως οι ίδιοι οι γονείς παρατηρούν τη μια ωμοπλάτη να προεξέχει ή το παιδί να έχει τον ένα ώμο πιο ψηλά ή ακόμη και τα ρούχα να μη στέκονται καλά -να κρέμεται η φούστα ή το παντελόνι περισσότερο από τη μια πλευρά λόγω ασυμμετρίας της λεκάνης.
Μια ακτινογραφία σε όρθια θέση είναι αρκετή για να επιβεβαιώση τη διάγνωση .

Ποια τα αίτια;
Άγνωστα και για αυτό δε μπορεί να γίνει και πρόληψη ! Ένα είναι σίγουρο ότι δε φταίει ούτε η κακή στάση σώματος , ούτε η βαριά σχολική τσάντα, ούτε η πλατυποδία ή ενδεχόμενη μικρή ανισοσκελία.

Πώς θεραπεύεται;
Στις περισσότερες περιπτώσεις η σκολίωση είναι μικρού βαθμού και είναι απαραίτητη μόνο η παρακολούθηση από ειδικό ορθοπεδικό. Σε πιο βαριές καταστάσεις είναι απαραίτητη η χρήση ειδικού μηχανισμού – κηδεμόνα- ενός νάρθηκα δηλαδή που εφαρμόζεται στον κορμό του παιδιού .Στόχος είναι να περιορίσει την εξέλιξη της νόσου όχι να θεραπεύσει .Είναι όμως
απαραίτητο τα παιδιά να τον φοράνε έως και 23 ώρες κάτι που δημιουργεί πολλά προβλήματα και αντιδράσεις στους εφήβους .

Χειρουργική διόρθωση
Μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία όμως περιορίζεται η κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης σε κάποιο σημείο .Δυστυχώς παρά τις φήμες , το κολύμπι, το μονόζυγο ή τα ειδικά πέλματα στα παπούτσια δεν έχει αποδειχτεί ότι βοηθάνε.

 

areth1

Η Παιδίατρος Αρετή Θεοχαρούδη, είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, μέλος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, μέλος του Συλλόγου Φίλων Μητρικού Θηλασμού καθώς και Σύμβουλος θηλασμού. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του παιδοπνευμονολογικού ιατρείου της Ά Πανεπιστημιακής Κλινικής τουΓ.Ν Παίδων Αγία Σοφία, ενώ παράλληλα είναι συνεργάτης στο Metropolitan Hospital Of Athens, καθώς και συνεργάτης του μαιευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ.

Τηλ: 30 210 6132593, 6970967374 email:paidiatros@kidshealthcare.gr
www.kidshealthcare.gr

Διαβάστε επίσης:

Βγάζουμε την πάνα!

Μητρικός θηλασμός: Γιατί ΠΡΕΠΕΙ να θηλάσω?

Ουρολοίμωξη στα παιδιά

 

Originally posted 2015-09-02 04:30:49.