Σε ποια ηλικία πρέπει να αρχίσεις να του μιλάς για το κάπνισμα
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ

Σε ποια ηλικία πρέπει να αρχίσεις να του μιλάς για το κάπνισμα

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Σε ποια ηλικία πρέπει να αρχίσεις να του μιλάς για το κάπνισμα

Αν υποθέσουμε ότι ένα παιδί έχει σχετικές παραστάσεις, έχει δει δηλαδή ανθρώπους να καπνίζουν από πολύ μικρό, τότε δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς προκειμένου να αρχίσουμε να του μιλάμε για το κάπνισμα. Όσο και αν είναι απίθανο να αρχίσει να καπνίζει στα 5 ή 6 χρόνια του, η συζήτηση θα πρέπει να ξεκινήσει τότε. Ο καλύτερος τρόπος για να περιοριστούν όσο γίνεται οι θάνατοι που προέρχονται από το κάπνισμα, είναι να εμποδίσουμε τα μικρά παιδιά να αποκτήσουν τη συνήθεια.

Τα στοιχεία από τις έρευνες είναι ανησυχητικά. Το 90% των ενήλικων καπνιστών, δοκίμασαν το πρώτο τους τσιγάρο όταν ακόμη ήταν παιδιά. Το 8% των εφήβων στις τάξεις του Λυκείου, έχει καπνίσει σε διάστημα μικρότερο των τελευταίων 30 ημερών. Πώς να μιλήσεις σε ένα παιδί για τις καταστρεπτικές συνέπειες του καπνίσματος; Με λόγια προσαρμοσμένα στην ηλικία του.

Πριν απ’ όλα επικεντρώσου σε όλα εκείνα που ενδιαφέρουν το παιδί. Αν μιλήσεις στο παιδί σου για τον καρκίνο των πνευμόνων που προκαλείται από το κάπνισμα, μην περιμένεις ότι θα δώσει σημασία. Καλά καλά δεν καταλαβαίνει τι είναι ο καρκίνος. Και φυσικά δεν πρόκειται να απασχολήσει το ξέγνοιαστο μυαλό του με προβλήματα που αφορούν το μακρινό μέλλον. Ενημέρωσέ το για τα δυσάρεστα του καπνίσματος που θα μπορούσε και να τα διαπιστώσει πάνω του. Τη μυρωδιά στα μαλλιά και στα δάχτυλα, την κακή αναπνοή και τον πόνο στο στόμα. Το γεγονός ότι άθληση και κάπνισμα δεν συνδυάζονται. Και ότι εκείνοι που καπνίζουν δεν μπορούν να τρέξουν ή να ακολουθήσουν τα αγαπημένα τους αθλήματα. Η ανάσα τους κόβεται, οι άλλοι τους νικούν και κάποτε τα παρατάνε!

Εξήγησέ του πως η εξάρτηση από την νικοτίνη δεν είναι κάτι από το οποίο μπορεί κανείς να ξεφύγει εύκολα. Πάρε κομπιουτεράκι και πρότεινέ του να δείτε μαζί το οικονομικό κόστος του καπνίσματος. Σύγκρινέ το με το κόστος από δραστηριότητες ή και παγωτά! Σε κάθε περίπτωση μην έχεις αυστηρό ύφος. Ο αυταρχισμός και το μόνιμο «μην», ξέρεις καλά ότι θα λειτουργήσουν σαν κόκκινο πανί. Κάνε το να μοιάζει με μεταξύ σας κουβέντα. Όχι με συμβουλή!

Τέλος, ακόμη και αν εσύ ή ο μπαμπάς του είστε καπνιστές, θα πρέπει να βάλετε οι ίδιοι κανόνες μέσα στο σπίτι σας. Κανένας δεν καπνίζει μέσα στο σπίτι. Έξω και αν γίνεται χωρίς να βλέπουν τα παιδιά. Αυτό είναι κάτι που ευγενικά θα πρέπει να ζητήσετε από όλους εκείνους που επισκέπτονται το σπίτι σας. Παππούς, γιαγιά, θείος, θεία και φίλοι… Όσο λιγότερο βλέπουν το κάπνισμα, τόσο πιο μακριά μένουν από αυτό. Θυμηθείτε άλλωστε πόσο τους αρέσει να μιμούνται τους μεγάλους…