Σας χτυπάει το παιδί σας: πώς να αντιδράσετε
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ

Σας χτυπάει το παιδί σας: πώς να αντιδράσετε

July 25, 2017

author:

Parenting.gr

Σας χτυπάει το παιδί σας: πώς να αντιδράσετε

Το παιδί θυμώνει επειδή δεν του κάνετε κάποιο χατίρι και σηκώνει χέρι (Δείτε εδώ: Τα θυμωμένα μπαλόνια: Μια τεχνική για τη διαχείριση του θυμού). Μια σφαλιάρα, μια σπρωξιά, μια γρατζουνιά ή ακόμη και να σας δαγκώσει, είναι κάποιες βίαιες αντιδράσεις που έχουμε δει από νήπια. Κάποιοι γονείς το βρίσκουν χαριτωμένο και δεν αντιδρούν. «Παιδάκι είναι», λένε μεταξύ τους ή στους άλλους και συνεχίζουν σαν να μην συνέβη κάτι. Είναι λάθος. Όταν το παιδί σας στρέφεται βίαια εναντίον σας, όσο γλυκό και χαριτωμένο και αν είναι, πρέπει να του δείξετε ότι αυτό σας ενόχλησε.

Πριν απ’ όλα πρέπει να έχετε προετοιμαστεί ώστε η αντίδραση να μην είναι ενστικτώδης. Τι κάνουμε αυθόρμητα όταν μας χτυπάνε; Απαντάμε με τον ίδιο τρόπο ή με μια έκρηξη θυμού. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι η λύση που θα κόψει αυτήν την κακή συνήθεια του παιδιού σας. Αντί αυτού, είναι προτιμότερο να του μιλήσετε ήρεμα, εξηγώντας του ότι αυτό που έκανε σας πόνεσε. Δώστε του χρόνο να το σκεφτεί, λέγοντάς του ότι θα πάτε σε κάποιο άλλο δωμάτιο γιατί σας πονάει πολύ εκεί που σας χτύπησε και θέλετε να μείνετε μόνη ή γιατί πρέπει να περιποιηθείτε τις γρατζουνιές σας (έστω και αν δεν είναι σοβαρές).

Όταν επιστρέψετε στο δωμάτιο εξηγείστε του ήρεμα ότι αυτό δεν θα το ανεχθείτε ξανά και ζητείστε του να το συζητήσετε. Το πιο πιθανό είναι να μην θέλει να μιλήσει. Στην πραγματικότητα είναι πολύ μικρό για να μπορέσει να εξηγήσει γιατί σας χτύπησε. Ενστικτωδώς το έκανε επειδή θύμωσε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σας αγαπάει! Μην αφήσετε όμως το γεγονός να ξεχαστεί. Έστω κι αν το παιδί σας δεν πρόκειται να πει λέξη γι’ αυτό, εσείς θα πρέπει κάποια στιγμή που θα είναι ήρεμο και χωρίς να έχει περάσει μεγάλη χρονική απόσταση από το γεγονός, να κάνετε έστω μονόλογο.

Εξηγείστε του ότι η βίαιη συμπεριφορά προς εσάς μπορεί μόνο τιμωρία να επιφέρει ή ακόμα και μια ίδια απάντηση. Για μια τέτοια συμπεριφορά του δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Εξηγείστε του με παραδείγματα ότι αν προσπαθούσε να αντιδράσει με λέξεις, θα κέρδιζε περισσότερα. Πείτε του πως όταν αισθάνεται πολύ θυμωμένο, είναι προτιμότερο να μετρά ως το 10 πριν αντιδράσει. Εξηγείστε του ήρεμα πως δεν πρέπει να πονάμε τους άλλους και είμαστε στ’ αλήθεια δυνατοί όταν μπορούμε να ελέγξουμε τον εαυτό μας.

Σε κάθε περίπτωση αν το παιδί σας μετά από μια βίαιη προς εσάς αντίδραση, δεν έχει μιλήσει για αυτό –και είναι σε ηλικία που μπορείτε να μιλάτε-, θα πρέπει εσείς να επαναφέρετε το θέμα. Μην επιτρέψετε στο παιδί να επαναπαύεται στους μονολόγους σας γιατί θα του γίνει συνήθεια. Θα κάνει ό,τι κάνει και στη συνέχεια θα ξέρει τι να περιμένει. Θα ξέρει δηλαδή ότι εσείς θα του πείτε τα δικά σας χωρίς εκείνο να πρέπει απαραίτητα να κάνει οτιδήποτε. Είναι λάθος. Μην κλείσετε το θέμα αν δεν μιλήσει. Πρέπει να έρθει σε αυτήν την δύσκολη θέση. Είναι η ελάχιστη «τιμωρία» του αφενός, πρέπει να μπορεί να εξηγήσει γιατί αντέδρασε βίαια αφετέρου.