Σήμερα φτιάχνουμε γλυκό του κουταλιού κυδώνι
Eίμαι μαμά Γωνιά της μαμάς Διατροφή & Συνταγές ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σήμερα φτιάχνουμε γλυκό του κουταλιού κυδώνι

July 14, 2020

author:

Parenting.gr

Σήμερα φτιάχνουμε γλυκό του κουταλιού κυδώνι

shutterstock_336090956Ένα από τα πιο γευστικά γλυκά του κουταλιού είναι το γλυκό κυδώνι. Τα γλυκά του κουταλιού είναι από τα πλέον υγιεινά γλυκίσματα για τα παιδιά και τους μεγάλους και όσο μπορούμε θα πρέπει να τα υιοθετούμε στην διατροφή μας, αποφεύγοντας άλλα πιο βαριά γλυκά. Ας δούμε πως θα ετοιμάσουμε σπιτικό γλυκό κυδώνι:

Υλικό
1 κιλό καθαρισμένα κυδώνια
750 γραμμάρια ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνι νερό
1/3 φλιτζάνι αμύγδαλα
1 κλωνάρι αρμπαρόριζα ή 2 βανίλιες
χυμός από 1 1/2 λεμόνι

Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε τα κυδώνια, αφαιρώντας την καρδιά, την φλούδα, τα κουκούτσια και το σκληρό που τα περιβάλλει.
2. Τα τεμαχίζουμε σε λεπτές φέτες και στη συνέχεια σε μακρόστενα κομμάτια.
3. Τα κομμάτια που κόβουμε τα τοποθετούμε σε μείγμα νερού και χυμού ενός λεμονιού, για να μη μαυρίσουν.
4. Ξεπλένουμε τα κομμάτια, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη.
5. Προσθέτουμε νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για πέντε λεπτά.
6. Με μια τρυπητή κουτάλα, αφαιρούμε τον αφρό που βγαίνει.
7. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να σταθεί το γλυκό για 24 ώρες.
8. Έπειτα, ξαναβράζουμε το γλυκό, σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Καταλαβαίνουμε ότι το σιρόπι έχει δέσει όταν στάξουμε µια σταγόνα πάνω στο νύχι μας και αυτή στέκεται.
9. Τέλος, προσθέτουμε την αρμπαρόριζα ή τη βανίλια, τα αμύγδαλα και το χυμό λεμονιού. Έτσι, δεν θα μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά επίσης λειτουργεί και σαν αντισηπτικό και συντηρητικό.
10. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και το τοποθετούμε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα.
11. Για να αποκτήσει το γλυκό κυδώνι κόκκινη απόχρωση, θα χρειαστεί περισσότερη ώρα βρασίματος, μισοσκεπασμένο, σε πιο χαμηλή φωτιά. Θα πρέπει δηλαδή να συμπληρώσουμε περισσότερο νερό, ενώ το αποτέλεσμα θα είναι πιο σκληρό.
12. Αν το σιρόπι δεν δέσει εύκολα, αφαιρούμε τα κυδώνια και βράζουμε σε πιο δυνατή φωτιά για να πήξει.
13. Αν γίνεται πολύ σφιχτό, προσθέτουμε νεράκι και το βάζουμε να πάρει μια ακόμα βράση.
14. Σερβίρουμε το παγωτό κυδώνι άψογα συνδυασμένο με παγωτό καϊμάκι.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκιά Κολοκυθόπιτα

Υγιεινά λαχταριστά γλυκά για παιδιά