Πώς φτάσαμε να τρώμε τα Χριστούγεννα γαλοπούλα;
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ

Πώς φτάσαμε να τρώμε τα Χριστούγεννα γαλοπούλα;

April 17, 2019

author:

Parenting.gr

Πώς φτάσαμε να τρώμε τα Χριστούγεννα γαλοπούλα;

Ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το καθιερωμένο κυρίως πιάτο στο δείπνο, είναι η ξεροψημένη και λαχταριστή ολόκληρη γαλοπούλα με γέμιση.

Από που όμως, προκύπτει αυτό το έθιμο, και πώς έφτασε στην Ελλάδα; Είναι άραγε τόσο ξενόφερτο όσο το κατηγορούν, ή υπάρχει και μια ελληνική ιστορία πίσω από αυτό;

Το 1824, Ισπανοί θαλασσοπόροι κατακτητές, φτάνουν στο Μεξικό, και φέρνουν στην Γηραιά Ήπειρο, αυτό το ευγενές και ογκώδες πουλερικό. Εκείνη την εποχή στην Ευρώπη, μπέρδευαν την Αμερική με τις Δυτικές Ινδίες και έτσι όταν είδαν αυτό το μεγάλο πουλερικό, το όνομασαν «ινδική όρνιθα», ονομασία που αποτελεί μέχρι σήμερα τον επιστημονικό της όρο.

Μέχρι εκείνη την εποχή το έθιμο πρόσταζε τις γιορτινές ημέρες, να μαγειρεύονται χήνες, φασιανοί και παγώνια. Το μέγεθος, όμως, της γαλοπούλας την έκανε ελκυστική και ιδανική για τα μεγάλα και επίσημα οικογενειακά γεύματα.

Στην Αμερική, η κατανάλωση της γαλοπούλας γίνεται την ημέρα των Ευχαριστιών, μια παράδοση που γιορτάζεται στις 30 Νοεμβρίου, και αυτός που θα κόψει και την γαλοπούλα στο τραπέζι είναι ο αρχηγός του σπιτιού.

shutterstock_486159367

Κάθε λαός, έχει δώσει το δικό του όνομα στο αγαπημένο μας πουλερικό, και έχει και την δική του εκδοχή για την ιστορία της.

Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, η γαλοπούλα έχει διαφορετική ονομασία σε σχεδόν 10 περιοχές της Ελλάδας, από τις Σέρρες μέχρι και την Λέσβο. Φυσικά, και εκτρέφαμε γαλοπούλες πριν θεωρηθεί ξενόφερτο έθιμο, και υπάρχουν και καταγραφές, ότι προμηθευτές τις έφερναν στην Αθήνα, τις ημέρες των γιορτών για να τις πουλήσουν.

Η ελληνική παράδοση, ήθελε να τρώμε κοτόσουπα ανήμερα των γιορτών, και υπάρχουν κάποιες ορεινές περιοχές στην Θεσσαλία που την ακολουθούν ακόμα. Στη συνέχεια, το σύνηθες ήταν να τρώμε χοιρινό, αλλά δεν άργησε να πάρει την θέση του η ξεροψημένη γαλοπούλα στο τραπέζι.

Αν και στην Ελλάδα, όλες τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου, η γαλοπούλα κατατάσσεται στα οικονομικά άσπρα κι άπαχα κρέατα, τις γιορτινές ημέρες, με το κατάλληλο μαγείρεμα και προετοιμασία, μετατρέπεται σε λουκούλιο έδεσμα. Το καλύτερο, που έχετε να κάνετε είναι να την μαγειρέψετε ολόκληρη, και να είστε προσεκτικοί με την προετοιμασία και το ψήσιμο για να μην σας στεγνώσει.

Το αποτέλεσμα στο τραπέζι θα είναι εντυπωσιακό!

Originally posted 2016-12-17 04:30:18.