Τα μωρά εξερευνητές!
ΒΡΕΦΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΝΗΠΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΙΔΙ

Τα μωρά εξερευνητές!

November 23, 2019

author:

Parenting.gr

Τα μωρά εξερευνητές!

Όσο τα μωράκια μεγαλώνουν, αναπτύσσονται και οι ικανότητές τους για να αρχίσουν να ανακαλύπτουν και να εξερευνούν το περιβάλλον γύρω τους και τον κόσμο ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν το παιχνίδι!

girl-child-baby-toddler-paint-mess-fun-covered-outdoors-fun-explore-playing1 Κατά τις πρώτες εβδομάδες τα παιδιά αρχίζουν να εντοπίζουν το άσπρο και το μαύρο και αν δουν κάτι ενδιαφέρον τότε θα γυρίσουν προς αυτό! Όταν γίνουν περίπου δύο μηνών τα περισσότερα μωράκια αρχίζουν να παρακολουθούν σχέδια με πιο πολλά χρώματα και πιο πολλές λεπτομέρειες και μπορεί να τα χαζεύουν για ώρα!

Τεσσάρων μηνών συνήθως αγγίζουν σχήματα και υφάσματα. Λατρεύουν τις διαφορές στην υφή, χαίρονται με το πλαστικό, με την χαρτοπετσέτα ή με κάτι γούνινο!

Μετά από λίγο στους πέντε μήνες αρχίζει η φάση που θέλουν να δοκιμάσουν τα πάντα! Αφού δουν κάτι και το μελετήσουν καλά καλά μετά το αρπάζουν και το βάζουν κατευθείαν στο στόμα! Προσπαθούν να το μασήσουν και να το εξερευνήσουν! Γι’ αυτό προσοχή με τα πράγματα που έχει σε κοντινή ακτίνα και που μπορεί να τα αρπάξει!images

Κάτι άλλο που κάνουν από τους έξι μήνες συνήθως, είναι αυτό που μας εκνευρίζει ίσως περισσότερο αλλά ταυτόχρονα είναι και πολύ χαριτωμένο! Το ότι πιάνουν κάτι και το πετάνε ή το αφήνουν να πέσει επίτηδες! Ό,τι και να ‘ναι αυτό, ένα ακριβό ρολόι, ένα πλαστικό ποτήρι ή ένα κουκλάκι, θέλουν να δουν πώς πέφτει, να το σηκώσουν, εάν κάνει θόρυβο, ή αν μπορούν να παίξουν με αυτό!

Τα μωράκια γύρω στους οχτώ μήνες αρχίζουν σιγά σιγά να αναγνωρίζουν τις ομοιότητες και τις διαφορές. Παίζουν με τα τουβλάκια και τα ομαδοποιούν ή συσχετίζουν τα διάφορα παιχνίδια και τα βάζουν σε κατηγορίες! Τρελαίνονται να συντρίβουν και να τσακίζουν τα παιχνίδια τους! Όχι δεν είναι περίεργα απλώς είναι 9 μηνών και η ιδέα ότι ένα παιχνίδι μπορεί να κάνει πολλά τα ξετρελαίνει. Τα κουνάνε, τα ρίχνουν, τα χτυπάνε στο τραπέζι, τα κοπανάνε στο πάτωμα και μετά εξετάζουν τα αποτελέσματα!

IMG_7360IMG_7364Αδειάζουν και γεμίζουν, ξανα-αδειάζουν και ξαναγεμίζουν… ξανά και ξανά! Τα μωρά στην ίδια ηλικία των 9 μηνών χαίρονται να γεμίζουν ας πούμε ένα κουτί με παιχνίδια και να καταφέρουν να τα χωρέσουν όλα μέσα σε αυτό! Μόλις το πετύχουν αμέσως το γυρνάνε ανάποδα και το ξαναγεμίζουν!

Εκεί γύρω στους 10 μήνες αρχίζει το μπουσουλητό και η εξερεύνηση σε όλο το σπίτι! Τι μπορούν να βρουν άραγε πίσω από τους καναπέδες, κάτω από το τραπέζι και τις καρέκλες ή μέσα στο μπάνιο; Τώρα που μπουσουλάνε μπορούν να πάνε παντού και να τα ανακαλύψουν όλα!

Μόλις χρονίσουν ή ίσως και λίγο πιο πριν, απολαμβάνουν τις ιστορίες και τα βιβλία! Τρελαίνονται να γυρνάνε σελίδες, να τις κοιτάνε προσεκτικά, να τα τακτοποιούν και να τα βάζουν ή να τα βγάζουν από τη βιβλιοθήκη, να βλέπουν διάφορες εικόνες και έτσι να αποκτήσουν τις αγαπημένες τους ιστορίες και ήρωες! Επιπλέον στην ίδια ηλικία τα μωρά τρελαίνονται να παίζουν κι έχουν πολλή μα πάρα πολλή ενέργεια! Αρπάζουν ό, τι μπορούν και ό,τι κάνει θόρυβο και τα χτυπάνε, τρέχουν, σπρώχνουν ό,τι μπορούν κι εξακολουθούν να πετάνε πράγματα! Αρχίζουν να ανακαλύπτουν κι άλλους τρόπους για να παίξουν με το οτιδήποτε!

Σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους τα μωρά βρίσκουν τρόπους να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους γύρω τους αλλά και με το περιβάλλον τους! Οπότε κάθε τρόπος χρειάζεται ενθάρρυνση από εσένα! Απόλαυσέ το!

Originally posted 2015-03-28 04:30:49.