Πώς πρέπει να μιλήσεις στα παιδιά σου για την ανεργία
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς πρέπει να μιλήσεις στα παιδιά σου για την ανεργία

July 31, 2017

author:

Parenting.gr

Πώς πρέπει να μιλήσεις στα παιδιά σου για την ανεργία

Είναι λίγες πια οι οικογένειες στη χώρα μας που δεν έχουν αντιμετωπίσει ή δεν θα αντιμετωπίσουν την ανεργία. Είναι μια κατάσταση τρομακτική για οποιονδήποτε ενήλικο κληθεί να την αντιμετωπίσει. Πολλαπλάσια τρομακτική όταν υπάρχουν οικογενειακές υποχρεώσεις και παιδιά.

Όταν τα παιδιά είναι σε ηλικία τέτοια που καταλαβαίνουν, πώς πρέπει να τους πει ο γονέας ότι είναι άνεργος; Ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος προκειμένου να μην νιώσουν ανασφάλεια και άγχος;

Αρκετοί γονείς πάνω στον πανικό τους προσπαθούν να αποσιωπήσουν το γεγονός. Δεν λένε την αλήθεια για τα νέα δεδομένα της ζωής τους βρίσκοντας δικαιολογίες όπως ότι είναι σε άδεια. Τα παιδιά δεν είναι χαζά. Ξέρουν πολύ καλά πότε παίρνουν άδεια οι γονείς τους αλλά κυρίως πώς συμπεριφέρονται όταν είναι άδεια. Κάπως έτσι, τα παιδιά αγχώνονται. Κάνουν σενάρια που μπορεί να είναι χειρότερα από αυτό της ανεργίας, όπως ότι οι γονείς τους είναι άρρωστοι ή χωρίζουν.

Οι γονείς πρέπει να είναι ειλικρινείς με τα παιδιά τους. Πρέπει να καθίσουν όλοι μαζί και να εξηγήσουν ότι ο μπαμπάς ή η μαμά έχασε τη δουλειά του/της. Πρέπει να απαντήσουν σε όλες τις απορίες των παιδιών με τρόπο κατανοητό. Η συζήτηση αυτή δεν πρέπει να γίνει στο πόδι. Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα με άγνωστη διάρκεια αποκατάστασης. Η συζήτηση πρέπει να γίνει στο τραπέζι και οι συνομιλητές να είναι ακριβείς και ψύχραιμοι. Η συγκίνηση, ο πανικός και το άγχος πρέπει να μείνουν μακριά από τα παιδιά. Φυσικά οι γονείς μπορούν να τους πουν ότι δεν είναι ένα ευχάριστο γεγονός. Είναι ένα πρόβλημα που τους κάνει πολύ στενοχωρημένους, ωστόσο πρέπει να καθησυχάσουν τα παιδιά ότι θα αντιμετωπιστεί.

Δεν αποκλείεται τα παιδιά να νιώσουν ενοχές. Ενοχές για την κακή συμπεριφορά τους, ενοχές που κάποια στιγμή στο παρελθόν έχουν στενοχωρήσει τους γονείς τους ή γιατί κάθε τόσο ζητούν να αποκτήσουν κι άλλα παιχνίδια. Οι γονείς πρέπει να τα διαβεβαιώσουν ότι για την ανεργία τους δεν ευθύνονται εκείνα, ούτε φυσικά η συμπεριφορά τους. Ωστόσο, αν αλλάξουν τη στάση τους μπορούν να βοηθήσουν την οικογένεια με τον τρόπο τους. Πείτε τους ότι ο οικογενειακός, οικονομικός προγραμματισμός πρόκειται να αλλάξει. Αφήστε τα να προτείνουν πράγματα, όπως να μην πηγαίνετε κάθε Σαββατοκύριακο στο λούνα παρκ ή να καθυστερήσετε να αγοράσετε εκείνο το ακριβό ηλεκτρονικό παιχνίδι.

Το πιο βασικό από όλα είναι να διατηρηθεί η κανονικότητα της οικογενειακής ζωής. Να μην διαταραχθεί η ρουτίνα και να μην αλλάξουν οι συνήθειες. Ο άνεργος γονέας έχει να διαχειριστεί πολλά και μαζί. Τον εαυτό του. Την θλίψη της απώλειας. Την αλλαγή της καθημερινότητας. Την σχέση με τον σύντροφο. Το άγχος για το μεγάλωμα των παιδιών. Αυτό το διαρκές «να μην τους λείψει κάτι». Η ανεργία είναι μια εξαιρετικά ψυχοφθόρος κατάσταση. Χρειάζεται ψυχραιμία και συμπαράσταση από τον έναν σύντροφο στον άλλον. Η δουλειά αργά ή γρήγορα, με πολλή ή με λίγη ταλαιπωρία θα ξαναβρεθεί. Η οικογένεια;