Πώς παράγεται το μητρικό γάλα;
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Πώς παράγεται το μητρικό γάλα;

July 13, 2019

author:

Parenting.gr

Πώς παράγεται το μητρικό γάλα;

Πώς θα αλλάξει το στήθος μου στην εγκυμοσύνη;

Το πρήξιμο στο στήθος είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης. Αυτό προκαλείται από τις ορμόνες που ξεχύνονται σαν θάλασσα μέσα από το σώμα σου. Το δέρμα γύρω από τις θηλές σου (άλω) μπορεί επίσης να γίνει πιο σκούρο, και να παρουσιάζει μικροσκοπικά εξογκώματα. Αυτός είναι ο οπτικός τρόπος της φύσης να κατευθύνει το μωρό στην τροφή του. Τα μικροσκοπικά εξογκώματα γύρω από τις θηλές σου παράγουν μια ελαιώδη ουσία που καθαρίζει, λιπαίνει και προστατεύει τις θηλές από κάποια λοίμωξη κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Μυρίζει σαν αμνιακό υγρό, έτσι ώστε το μωρό να κινηθεί ενστικτωδώς προς αυτή την οικεία μυρωδιά σύντομα μετά τη γέννηση του.

Μέχρι τη στιγμή που το μωρό σου θα γεννηθεί, ο αδενικός ιστός του στήθους σου μπορεί να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Η χρονική στιγμή αυτής της αλλαγής ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα. Μπορεί να συμβεί στα μέσα ή τέλη της κύησης, ή ακόμα και αφού έχεις γεννήσει. Μην ανησυχείς αν το στήθος σου δεν φαίνεται να μεγαλώνει πολύ σε μέγεθος. Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ του ποσού της αύξησης του μαστού και της ικανότητάς να παράγει το γάλα όταν το μωρό σου θα έχει έρθει στον κόσμο. Όταν το γάλα έρθει μετά από τη γέννηση του μωρού, θα αισθάνεσαι το στήθος σου βαρύτερο και πληρέστερο.

Πώς παράγεται το γάλα;

breast-feeding-diagramΤο μητρικό γάλα παράγετε στους μαστικούς αδένες. Μέσα σε κάθε μαστικό αδένα, υπάρχουν άλλα στοιχεία που συμμετέχουν στην παραγωγή του μητρικού γάλακτος:
Κυψελίδες: εκεί όπου γίνεται η παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Αυτά τα συμπλέγματα μικρών σταφυλιών στο στήθος περιβάλλονται από μικροσκοπικούς μυς που τις αποσπάσουν ώστε να ωθήσει το γάλα έξω. Αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τριχοειδείς αγωγοί: μικρά κανάλια που μεταφέρουν το γάλα από τις κυψελίδες στους κύριους αγωγούς γάλακτος.
Αγωγοί γάλακτος: πρόκειται για ένα περίπλοκο δίκτυο καναλιών που μεταφέρει το γάλα από τις κυψελίδες στο μωρό. Οι αγωγοί αυτοί αυξάνουν σε μέγεθος και αριθμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνη. Ο μέσος όρος είναι εννέα ή περισσότεροι σε κάθε μαστό από τη στιγμή που θα ξεκινήσεις το θηλασμό. Μπορεί να παρατηρήσεις ότι στάζουν μερικές σταγόνες γάλακτος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στην πραγματικότητα, το σύστημα παραγωγής γάλακτος θα είναι έτοιμο από κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου.  Αφού γεννηθεί το μωρό, τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης στο σώμα σου θα αρχίσουν να πέφτουν. Έτσι, αφήνεται χώρος για την ορμόνη προλακτίνη. Η προλακτίνη δίνει το σήμα στο σώμα σου να παράγει γάλα για να θρέψει το μωρό και μπορεί επίσης να σε κάνει να αισθανθείς περισσότερο μητέρα.

Πότε μπορώ να αρχίσω να ταΐζω το μωρό μου;

Μπορείς να αρχίσεις να ταΐζεις το μωρό σου αμέσως μόλις γεννηθεί. Έχοντας άμεση επαφή με το μωρό μετά τη γέννηση μπορεί να:

– βοηθήσει την σχέση μεταξύ σας
– τα φυσικά αντανακλαστικά του μωρού για σίτιση
– τονώσει τη ροή του γάλακτος

Το πρώτο γάλα που θα θρέψει το μωρό είναι το πρωτόγαλα, το οποίο είναι ένα πυκνό, με κρεμώδη εμφάνιση, υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Καλύπτει όλες τις ανάγκες του μωρού σου γα τις πρώτες τρεις μέρες της ζωής της. Το πρωτόγαλα είναι εύπεπτο και γεμάτο αντισώματα που καταπολεμούν τις ασθένειες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού. Το γάλα σου θα έρθει περίπου τρεις ημέρες μετά τον τοκετό. Αυτό θα συμβεί επειδή τα επίπεδα της προλακτίνης θα έχουν προσαρμοστεί και θα παράγουν μητρικό γάλα και όχι το πρωτόγαλα.

 


Τι συμβαίνει κατά τη στιγμή του θηλασμού;

Για να παραλάβει το μωρό το γάλα σου, θα πρέπει να απελευθερωθεί από τις κυψελίδες. Να πως αυτό συμβαίνει η διαδικασία αυτή:

Καθώς το μωρό σας θηλάζει, η αίσθηση στη θηλή σου προκαλεί ένα άλλο τμήμα του εγκεφάλου σου να απελευθερώσει ωκυτοκίνη στην κυκλοφορία του αίματός σου. Όταν η ωκυτοκίνη φτάνει το στήθος σου, προκαλεί τους μικροσκοπικούς μύες γύρω από τις γεμάτες γάλα κυψελίδες συσπάσεις ώστε να απελευθερώσουν το γάλα.  Το γάλα κινείται στους αγωγούς ακριβώς κάτω από τη θηλαία άλω.

Δεδομένου ότι η ροή του γάλακτος σου αυξάνεται κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσής του, ίσως να αισθάνεσαι  τσούξιμο, τσίμπημα ή κάψιμο στο στήθος σου. Αυτό είναι φυσιολογικό, αλλά η αίσθηση περνάει μετά από λίγες στιγμές. Μπορείτε να παρατηρήσεις ότι το γάλα στάζει κάποιες φορές. Αν έχεις πρησμένα στήθη κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών, το τάισμα του μωρού συχνά βοηθάει. Έτσι μετακινείται το γάλα μέσα από το στήθος, αποφεύγοντας την παραμονή στους αγωγούς, που μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη. Μπορεί να νιώθεις κάποιες συσπάσεις στην κοιλιά σου κατά τις πρώτες ημέρες του θηλασμού, οι οποίες οφείλονται στη συρρίκνωση της μήτρας σου.

Πώς το στήθος μου θα παράγει αρκετό γάλα για το μωρό μου;

Όταν το μωρό θηλάζει, διεγείρει το μυαλό σου ώστε να απελευθερώσει περισσότερη ποσότητα της ορμόνης προλακτίνης. Η προλακτίνη διεγείρει το σώμα σου ώστε να παράγει περισσότερο γάλα. Έτσι, δίνεται η εντολή το στήθος σου να δημιουργήσει αρκετό γάλα για το επόμενο γεύμα του μωρού. Καθώς όμως οι ώρες περνούν, τα επίπεδα της προλακτίνης αρχίσουν να πέφτουν και πάλι, αλλά παίρνουν μια νέα ώθηση, όταν τρέφεται και πάλι το μωρό. Έτσι, όσο πιο συχνά το μωρό θηλάζει, τόσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα προλακτίνης στο αίμα. Η προλακτίνη είναι και ο λόγος που σταματά η περίοδός, καθώς καταστέλλει την ωορρηξία. Μερικές μαμάδες χρησιμοποιούν το θηλασμό ως αντισυλληπτική μέθοδο για τους πρώτους έξι μήνες, αν και η αποτελεσματικότητά της δεν είναι εγγυημένη.

Σε κάθε περίπτωση αν ο θηλασμός του μωρού μας δεν μπορεί να συμβεί για οποιωνδήποτε λόγο, πλέον υπάρχουν στην αγορά προϊόντα που μπορούμε να εμπιστευτούμε, όπως τα προϊόντα Βρεφικής Διατροφής ΝΟΥΝΟΥ

Δες εδώ τα οφέλη του θηλασμού για το μωρό και τη μητέρα.

Originally posted 2014-08-29 09:21:59.