Πώς οι επιστήμονες περιορίζουν τις φυλετικές προκαταλήψεις στα παιδιά
Uncategorized

Πώς οι επιστήμονες περιορίζουν τις φυλετικές προκαταλήψεις στα παιδιά

May 12, 2020

author:

Parenting.gr

Πώς οι επιστήμονες περιορίζουν τις φυλετικές προκαταλήψεις στα παιδιά

childrenΜόλις τα παιδιά 4-6 ετών αισθάνθηκαν οικεία με τα πρόσωπα της άλλης φυλετικής ομάδας, μειώθηκε το ποσοστό προκατάληψής τους προς αυτά
Σύμφωνα με αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας από το πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ, στις ΗΠΑ, από την ηλικία των 3 μηνών, τα μωρά είναι πιθανό να εμφανίσουν δείγματα φυλετικής προκατάληψης. Η προκατάληψη αυτή είναι έκδηλη στην οπτική προτίμηση των βρεφών στα άτομα της φυλετικής ομάδας που βλέπουν συχνότερα στην καθημερινότητά τους.

Μια νέα μελέτη διεξάχθηκε από την ίδια ερευνητική ομάδα, σε μια προσπάθεια να αλλάξει αυτές τις υποσυνείδητες προκαταλήψεις, μέσω ενός πειράματος.
Οι ερευνητές υπέθεσαν, ότι οι υποσυνείδητες, οπτικές προκαταλήψεις στα βρέφη μπορεί να σχετίζονται με την ανάπτυξη των κοινωνικών προκαταλήψεων στην μετέπειτα παιδική ηλικία και την ενηλικίωση και ως εκ τούτου στόχος τους ήταν η εξάλειψη εξ’ αρχής των οπτικών προκαταλήψεων. Όπως δήλωσε ο Dr. Paul Quinn, καθηγητής ψυχολογίας και επιστήμης του εγκεφάλου στο πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ, σε δελτίο Τύπου: «Εμείς στοχεύσαμε στην ιδέα ότι, αν οι αντιληπτικές και κοινωνικές προκαταλήψεις συνδέονται, μπορεί να είμαστε σε θέση να περιορίσουμε την κοινωνική προκατάληψη, εξαλείφοντας την αντιληπτική».

Για να εξετάσουν την υπόθεση αυτή, ερευνητές στο Ντέλαγουερ και την Κίνα δημιούργησαν εικόνες με φυλετικά διφορούμενα πρόσωπα, συγχωνεύοντας μεμονωμένες φωτογραφίες αφρικανικών και ασιατικών προσώπων. Μερικά από τα πρόσωπα είχαν ευχάριστες εκφράσεις, ενώ άλλοι ήταν πιο σοβαροί.

Οι ερευνητές έδειξαν αυτές τις φωτογραφίες σε παιδιά από την Κίνα, ηλικίας 4 έως 6, και τους ζήτησαν να προσδιορίσουν αν τα πρόσωπα ήταν από την Ασία ή την Αφρική. Τα παιδιά είχαν την τάση να ταξινομούν τα χαρούμενα πρόσωπα, ως ασιατικά και τα σοβαρά πρόσωπα, ως αφρικανικά.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές έδειξαν στα παιδιά πέντε διαφορετικές φωτογραφίες αφρικανικών προσώπων, στα οποία έδωσαν ονόματα. Αυτό επαναλήφθηκε για 15 έως 30 λεπτά έως ότου τα παιδιά ήταν σε θέση να προσδιορίσουν τα πρόσωπα από το όνομά τους.

Όταν, αργότερα, τα παιδιά ξαναείδαν τις φωτογραφίες των φυλετικά διφορούμενων προσώπων η προτίμηση προς τη δική τους εθνική ομάδα μειώθηκε σημαντικά. Αυτό που χρειάστηκε, ήταν να νιώσουν οικεία με τις φωτογραφίες των αφρικανικών προσώπων.

Ο Dr. Quinn, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, δήλωσε πως: «Μπορεί, πράγματι, η οικειοποίηση με το κάθε ξεχωριστό πρόσωπο να διαταράσσει τη δημιουργία φυλετικών στερεοτύπων. Αν θέλετε να μειώσετε την προκατάληψη, αρχίστε να έχετε επαφές με άλλες φυλετικές ομάδες».

Πηγή:protothema.gr

Originally posted 2015-09-01 06:35:35.