Πώς ξεχωρίζει ένα χαρισματικό παιδί;
ΠΑΙΔΙ

Πώς ξεχωρίζει ένα χαρισματικό παιδί;

August 25, 2017

author:

Parenting.gr

Πώς ξεχωρίζει ένα χαρισματικό παιδί;

Μήπως το παιδί σου βαριέται στο σχολείο και βρίσκει όλες τις ασκήσεις εξαιρετικά απλές και εύκολες; Διαβάζει, γράφει και λύνει ασκήσεις μεγαλύτερων τάξεων; Αν ναι, πιθανόν θα πρέπει να εξετάσεις το ενδεχόμενο, το παιδί σου να είναι ένα χαρισματικό παιδί με την πιο στενή έννοια του όρου. Υπάρχουν έξυπνα παιδιά αλλά υπάρχουν και εκείνα με τις μοναδικές πνευματικές δεξιότητες. Πώς όμως θα μπορέσεις να το διακρίνεις;

Ενδείξεις που χαρακτηρίζουν ως χαρισματικά, παιδιά 5-8 ετών:

– Μιλάει σαν μεγάλο για οτιδήποτε. Λύνει τις μαθηματικές ασκήσεις και κατανοεί τις γλωσσικές έννοιες. Ακόμη μπορεί να μιλά με άποψη για περίπλοκα θέματα όπως η θρησκεία και η ηθική.
– Τα πηγαίνει καλά με τον πολλαπλασιασμό πριν καν τον διδαχθεί στο σχολείο. Λύνει εξισώσεις και τα κλάσματα δεν είναι παρά παιχνιδάκι.
– Μπορεί να επικεντρωθεί με προσοχή σε μια δραστηριότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
– Έχει πλούσιο λεξιλόγιο και καταλαβαίνει λέξεις που δεν χρησιμοποιούν τα συνομήλικα παιδιά.
– Διαθέτει ηγετικές ικανότητες και συχνά είναι το παιδί εκείνο που οργανώνει οτιδήποτε αφορά την τάξη ή την παρέα των φίλων του.
– Είναι ένα παιδί με αυτοπεποίθηση και αναγνωρίζει τις ικανότητές του. Ακόμη, είναι ένα δημιουργικό παιδί που αγαπά να αφηγείται ιστορίες ή να συνθέτει μουσικές και να τραγουδά.
– Το χιούμορ του συγκρίνεται με το χιούμορ ενός μεγάλου.
– Απομνημονεύει εύκολα τα γεγονότα και σε κατάλληλες στιγμές ανατρέχει σε αυτά.

Υπάρχουν ωστόσο και τα παιδιά έκπληξη! Είναι εκείνα που για παράδειγμα έχουν διαγνωσθεί με μαθησιακές δυσκολίες αλλά ταυτόχρονα είναι χαρισματικά. Πολύ συχνά συμβαίνει να εντοπίζεται η μαθησιακή δυσκολία -όπως για παράδειγμα η δυσλεξία- ενώ εκείνο που κάνει το παιδί χαρισματικό παραμένει άγνωστο. Το σωστό αν μια μητέρα υποψιάζεται κάτι τέτοιο, είναι να ζητήσει τη βοήθεια παιδοψυχιάτρου. Θα ήταν πολύ άδικο για ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες να υποβιβαστεί όταν θα μπορούσε να ενισχυθεί για να κάνει μικρά θαύματα!