Πώς να συγκρατείτε το θυμό σας απέναντι στα παιδιά
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Πώς να συγκρατείτε το θυμό σας απέναντι στα παιδιά

March 6, 2020

author:

Parenting.gr

Πώς να συγκρατείτε το θυμό σας απέναντι στα παιδιά

Το να είσαι γονιός είναι υπέροχο! Η καθημερινότητα έχει τόσες ευχάριστες στιγμές που πραγματικά πολλές φορές νομίζουμε ότι δεν αντέχουμε άλλη ευτυχία! Είναι όμως και μερικές φορές που κοντεύουμε να σκάσουμε και από θυμό! Είναι εκείνες οι στιγμές που το παιδί έχει χάσει το βιβλίο του και κλαίει με αποτέλεσμα να αργήσουμε σε κάποιο ραντεβού ή στο σχολείο, όταν χρωματίζει το πάτωμα μόλις έχετε καθαρίσει, όταν καταστρέφει ένα παιχνίδι ή όταν πειράζει τα άλλα παιδάκια και δεν μας ακούει….γενικά θυμώνουμε “όταν δεν μας ακούει”…

Όμως το να θυμώνουμε δε φέρνει κάποιο αποτέλεσμα. Είναι σίγουρα δύσκολο το να αποφύγουμε να θυμώσουμε αλλά αξίζει για μια στιγμή να αναρωτηθούμε. “Αξίζει τον κόπο;” Εκείνη τη στιγμή δηλαδή που πάμε να φουντώσουμε και να φωνάξουμε στο παιδί ας αναρωτηθούμε “Τι πραγματικά έγινε μόλις τώρα; Ποιο είναι το πραγματικό κακό?” Αυτό χρειάζεται αν το σκεφτούμε γιατί υπάρχει μια βασική διαφορά ανάμεσα σε μάς και τα παιδιά. Είμαστε πιο μεγαλόσωμοι. Οπότε κάθε στιγμή που φωνάζουμε και θυμώνουμε το παιχνίδι για το παιδί είναι άνισο!

Επίσης πολλές φορές δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς το παιδί μας είναι τόσο ανεύθυνο, που δεν μας καταλαβαίνει, που είναι τόσο αχάριστο που δεν σέβεται τα πράγματα που του παίρνουμε και πώς θα μάθει το σωστό. Είναι απλό αν το σκεφτούμε. Το παιδί μας δεν είναι σαν εμάς. Είναι ένα ανθρωπάκι σε ένα μικρότερο σώμα που ακόμα μαθαίνει κι εξερευνά τον κόσμο γύρω του. Οπότε ας δείξουμε κατανόηση σε αυτό! Κάθε φορά λοιπόν που μας εκνευρίζει αξίζει για το καλό του παιδιού μας αλλά και το δικό μας να σκεφτούμε τη δική του θέση.

Σκεφτείτε το πρόβλημα του παιδιού ως εξής: ‘Έχετε χάσει τα κλειδιά του αυτοκινήτου και καθυστερείτε τον άντρα σας. Εκείνος εκνευρίζεται και αρχίζει να φωνάζει γιατί τον καθυστερείτε. Μόνο που εκείνος σας περνάει 4 κεφάλια και είναι και τριπλάσιος στο πάχος από εσάς. Κι επιπλέον εκείνος φροντίζει για την άμεση επιβίωση σας. Τώρα πολλαπλασιάστε όλο αυτό επί 100 . Κάπως έτσι νιώθουν τα παιδιά όταν τους φωνάζετε. Και το χειρότερο είναι ότι μέσα τους μάλλον αναρωτιούνται “μα τι έκανα;”.

Μπορούμε λοιπόν για να βελτιώσουμε τη σχέση μας με τα παιδιά να θυμηθούμε στιγμές απ’ όταν ήμασταν εμείς παιδιά που νιώθαμε ότι δε μας καταλαβαίνουν και τότε θα πρέπει πριν θυμώσουμε να συγκρατήσουμε τα νεύρα μας. Να πάρουμε μια βαθιά ανάσα όταν αρχίζουμε να βγάζουμε καπνούς. Να ακούσουμε το πρόβλημα του παιδιού κι αν μπορούμε να το βοηθήσουμε να το λύσει. Αν πάλι δεν μπορούμε με τίποτα να ηρεμήσουμε μπορούμε να πούμε στο παιδί ότι έχουμε θυμώσει κι ότι χρειαζόμαστε λίγο χρόνο να ηρεμήσουμε και αν το συζητήσουμε. Οι φωνές δεν οδηγούν πουθενά. Η κατανόηση όμως, η επικοινωνία και η αγάπη ποτέ δεν έβλαψαν κανέναν!

Διάβασε επίσης: Βρέφος & επικοινωνία: 2 – 3 ετών!

Originally posted 2015-06-30 04:30:27.