Πώς να προφυλαχτείτε όταν χρησιμοποιείτε τα social media!
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ

Πώς να προφυλαχτείτε όταν χρησιμοποιείτε τα social media!

August 11, 2020

author:

Parenting.gr

Πώς να προφυλαχτείτε όταν χρησιμοποιείτε τα social media!

shutterstock_283666943Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον ενταγμένα στην καθημερινότητά μας, αυτό είναι γεγονός! Για πολλούς μάλιστα που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο πιο πολύ για διασκέδαση και κοινωνικοποίηση, συχνά το Facebook ή το Google αποτελούν το κυρίαρχο ιντερνετικό τους σύμπαν.

Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα δεν είναι ποτέ τόσο αθώα όσο φαίνονται. Τα social media αποτελούν μια ανάλαφρη δραστηριότητα, όμως αν δεν είμαστε αρκετά προσεχτικοί, τότε ίσως μπλεχτούμε άσχημα – και τότε θα δούμε τα σκούρα!

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που αν έχετε υπόψη σας όταν συμμετέχετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν θα αντιμετωπίσετε εύκολα προβλήματα.

Δώστε προσοχή στους «ιούς»

Να είστε σε εγρήγορση για τους ιούς που «εξαπλώνονται» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όταν κάποιος από τους φίλους σας «χτυπηθεί», συνήθως αναρτά προειδοποιητικά μηνύματα, οπότε μην τα αγνοείται!
Διατηρήστε τις ρυθμίσεις σας σε καθεστώς ιδιωτικότητας

Επίσης αποφύγετε την άσκοπη δημοσιοποίηση προσωπικών πληροφοριών (τηλέφωνα, διευθύνσεις, φωτογραφίες από το σπίτι), καθώς τέτοια στοιχεία μπορεί να κινητοποιήσουν εγκληματικές ενέργειες.

Μην ανοίγετε μηνύματα ή αρχεία από αγνώστους

Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα πρέπει να προβληματιστείτε ακόμα και στην περίπτωση που λάβετε αρχεία από γνωστό πρόσωπο, με το οποίο όμως συνομιλείτε σπάνια. Πριν κάνετε κλικ, επιβεβαιώστε ότι πράγματι έχει πραγματοποιήσει την αποστολή.

Μην συζητάτε για τα οικονομικά σας

Ποτέ μην δίνετε πληροφορίες για οικονομικά ζητήματα ή στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς. Ούτε καν στο inbox! Επίσης, μην πραγματοποιείται οικονομικές συναλλαγές όταν παράλληλα έχετε ανοιχτή κάποια καρτέλα μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Αν δεν κάνετε log off, ίσως κάποιος παρακολουθεί τις κινήσεις σας και έτσι θα κλέψει ευαίσθητα στοιχεία.

Μην αποκαλύπτετε το κινητό σας

Μην δίνετε ποτέ τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου για την ολοκλήρωση τεστ ή διαγωνισμών. Έτσι, πέφτετε συχνά θύματα απάτης που υπερχρεώνει τον λογαριασμό σας.

«Φιλτράρετε» τα σχόλια και τις αναρτήσεις σας

Αποφύγετε τα σχόλια για πολιτικά ή φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας, ειδικά αν ο λογαριασμός σας δεν λειτουργεί με ψευδώνυμο. Να θυμάστε ότι τα δικαιώματα για τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταχωρούνται για πάντα στην εταιρία, ακόμα και αν κάποτε αποφασίσετε να «κατεβάσετε» μερικές από αυτές.

Προστατέψτε τα παιδιά
Μην ανεβάζετε φωτογραφίες με τα ανήλικα μέλη της οικογένειας, εκτός αν είναι θολές ή μακρινές. Τα ευαίσθητα στοιχεία των παιδιών δεν θα πρέπει να δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, γιατί ίσως έτσι γίνουν θύματα ηλεκτρονικού ή και φυσικού κινδύνου.

Πηγή:my-life.gr

Διαβάστε επίσης: Συμβουλές για σωστή χρήση του διαδικτύου από γονείς και παιδιά

 

Originally posted 2016-03-02 04:42:56.