Πώς να προστατεύσουμε την όραση των παιδιών από τη χρήση υπολογιστών
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Πώς να προστατεύσουμε την όραση των παιδιών από τη χρήση υπολογιστών

December 15, 2019

author:

Parenting.gr

Πώς να προστατεύσουμε την όραση των παιδιών από τη χρήση υπολογιστών

Όπου και να γυρίσουμε το βλέμμα μας αυτή την εποχή, μέσα ή έξω από το σπίτι, παρατηρούμε οθόνες! Τα παιδιά μας, μεγαλώνουν σε έναν κόσμο εντελώς εξοικειωμένο με το φαινόμενο αυτό, και συχνά εθίζονται και τα ίδια στη συστηματική χρήση των υπολογιστών και των gadgets. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό για τους γονείς, οι οποίοι θέλουν να προφυλάξουν τα παιδιά τους από την διαμόρφωση προβλημάτων όρασης. Ο Dr.David G. Hunter, καθηγητής του Harvard στην έδρα της οφθαλμολογίας, δίνει μερικές συμβουλές για να προστατέψουμε τα μάτια των παιδιών μας από τις άπειρες οθόνες που τα περιβάλλουν:

1. Κάνουμε εξετάσεις. Στα παιδιά όλων των ηλικιών – κυρίως στα παιδιά προσχολικής ηλικίας – θα πρέπει να κάνουμε έλεγχο της όρασης μέσα από μια επίσκεψη στον γιατρό.

2. Περιορίζουμε το χρόνο μπροστά στην οθόνη. Αν και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο χρόνος μπροστά στην οθόνη είναι επιβλαβής για τα μάτια, η κοινή λογική υπαγορεύει ότι οι υπερβολές δεν μπορεί να κάνουν καλό στον εγκέφαλο των παιδιών που βρίσκονται στην ανάπτυξη.

3. Βγαίνουμε εκτός σπιτιού. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι αν τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο εκτός σπιτιού στην πρώιμη παιδική ηλικία, ίσως να μειωθεί η πιθανότητα να αναπτύξουν μυωπία αργότερα στη ζωή.

4. Με το βλέμμα αλλού. Για τα παιδιά και για τους ενήλικες, η εστίαση για παρατεταμένες χρονικές περιόδους χωρίς να ανοιγοκλείνουμε τα μάτια, μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να στεγνώσουν τα μάτια και να υπάρξει καταπόνηση των ματιών. Μια καλή πρακτική να αναζητάμε συχνά χρόνο μακριά από την οθόνη.

Και φυσικά, ενώ παίρνουμε την απόφαση να εφαρμόσουμε τα παραπάνω μέτρα για τα παιδιά μας, δεν παραλείπουμε να κάνουμε το ίδιο και για τον εαυτό μας…

Πηγή: www.paixnidia.gr

Originally posted 2015-04-28 07:30:19.