Πώς να προετοιμάσεις το παιδί για το σχολείο
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Πώς να προετοιμάσεις το παιδί για το σχολείο

November 19, 2019

author:

Parenting.gr

Πώς να προετοιμάσεις το παιδί για το σχολείο

Ναι είναι αλήθεια ότι η ώρα φτάνει. Είτε είναι στην ηλικία να πάει στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο είναι μια στιγμή που το παιδί πρέπει να είναι προετοιμασμένο γιατί θα βγει έξω από την καθημερινότητά του, θα αρχίσει να ανεξαρτητοποιείται  και θα αποχωριστεί τη μαμά ή τη γιαγιά για να πάει σε έναν χώρο με άγνωστα παιδάκια και μια άγνωστη δασκάλα! Είναι η καλύτερη στιγμή να αρχίσεις να το εκπαιδεύεις καθώς έχεις αρκετό καιρό μέχρι το Σεπτέμβρη ώστε να το έχει αποδεχτεί για να αρχίσει ομαλά τη σχολική του ζωή!

Καταρχήν δεν είναι απαραίτητο το παιδί να ξέρει να μετράει ή να λέει την αλφαβήτα και δε χρειάζεται τέτοιου είδους εκπαίδευση. Αυτό που χρειάζεται πάνω απ’ όλα είναι το παιδί να έχει αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες, να μπορεί να επικοινωνήσει με άλλα παιδάκια και με τους ενήλικες.

Ένα μάθημα που είναι καλό να διδαχθεί είναι να παίζει όμορφα!

Γιατί είναι σημαντικό να παίζει όμορφα; Τα παιδιά στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο παίζουν μεταξύ τους και πρέπει να έχουν καταλάβει την έννοια του να “μοιράζομαι” και να “περιμένω τη σειρά μου.”

Πώς θα το κάνεις: Κανόνισε ένα γκρουπ με 4-5 παιδάκια και παρακολούθησε την συμπεριφορά του παιδιού σου και την ανεξαρτησία του. Επίσης δοκίμασε να το πας σε κάποια μαθήματα δημιουργικής απασχόλησης που θα βρεθεί με άγνωστα παιδάκια ώστε να πάρει μια ιδέα και να συνηθίζει.

Εάν δεις ότι συμπεριφέρεται καλά στα άλλα παιδάκια μπορείς να το επιβραβεύσεις λέγοντας για παράδειγμα ότι ήταν πολύ ωραία που άφησε την Ελενίτσα να παίξει με το παιχνίδι του!


Ένα άλλο μάθημα είναι να υιοθετήσει μια ρουτίνα

Το να υιοθετήσει μια ρουτίνα ή ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι σημαντικό γιατί το σχολικό περιβάλλον έχει πειθαρχία όπου τα παιδιά δεν μπορούν να τρώνε όποτε θέλουν ή να παίζουν όποτε θέλουν!

Γι’ αυτό οργάνωσε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για γεύματα, για μεσημεριανό ύπνο, για μπάνιο και για το βραδινό ύπνο και προσπάθησε να το ακολουθεί. Αυτό μπορεί να το βοηθήσει αργότερα στο πρόγραμμα που θα υιοθετήσει στο σχολείο του. Μπορείς επίσης να του δώσεις ένα πρόγραμμα σε ζωγραφιά ή με όποιον τρόπο μπορεί να το καταλάβει και να του δείχνεις τα πράγματα που έχει να κάνει μέσα στην ημέρα!

Τέλος, το να συγκεντρωθεί σε ένα θέμα είναι ένα άλλο μάθημα πολύ σημαντικό καθώς πολλές φορές τα παιδάκια στο σχολείο δουλεύουν ανεξάρτητα σε διάφορα πρότζεκτ όπως παζλ, ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες μέσα στην τάξη.

Για να μπορεί να ολοκληρώνει την εργασία του είναι πολύ χρήσιμο να μάθει να συγκεντρώνεται και να μην αποσπάται η προσοχή του από τους άλλους. Στο σπίτι μπορείς να το βοηθήσεις να εξασκήσει αυτήν την ικανότητα με το να μάθει να ζωγραφίζει, να κοιτάει τα βιβλία, να φτιάχνει παζλ. Είναι πολύ ωφέλιμο να μειώσει το χρόνο που βλέπει κάτι στην τηλεόραση ή στο tablet. Επίσης σιγουρέψου ότι κάθεται στο τραπέζι για να φάει τουλάχιστον 15 λεπτά ακόμα κι αν έχει τελειώσει το φαΐ του πολύ πριν.

Διάβασε επίσης: Σχολική ζωή και υγεία: κρατήστε τα μικρόβια μακριά!

 

Originally posted 2015-03-24 04:30:43.