Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για την κρίση και τα τελευταία γεγονότα
7hmeres Eίμαι μαμά Γωνιά της μαμάς Η σχέση με το παιδί

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για την κρίση και τα τελευταία γεγονότα

July 9, 2015

author:

Parenting.gr

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για την κρίση και τα τελευταία γεγονότα

TALKΤα τελευταία χρόνια η ποιότητα ζωής που συνδέεται με το επίπεδο διαβίωσης έχει γνωρίσει σημαντική υποβάθμιση για τις περισσότερες ελληνικές οικογένειες, οι οποίες σε μικρό ή σε μεγαλύτερο βαθμό επηρεάστηκαν σημαντικά από την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Δυστυχώς το πρόσφατο διάστημα των τελευταίων εβδομάδων τα πράγματα έχουν γίνει εξαιρετικά αβέβαια σε σχέση ακόμα και με το άμεσο μέλλον, ενώ τα capital controls, οι ουρές στα ΑΤΜ, τα βενζινάδικα και τα σουπερμάρκετ έχουν εισέλθει απειλητικά στην καθημερινότητα των οικογενειών.

Ο ρόλος των γονιών σε αυτό το ιδιαίτερα ασταθές περιβάλλον είναι πραγματικά δύσκολος, όμως είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταβληθεί από κάθε μητέρα και πατέρα, μεγάλη προσπάθεια ώστε το άγχος, η αβεβαιότητα, ο φόβος ή/και ο θυμός να μην μεταδοθούν στα παιδιά, που επίσης βιώνουν μια δύσκολη κατάσταση και επηρεάζονται από την αστάθεια του περιβάλλοντος. Ας μη γελιόμαστε, τα παιδιά καταλαβαίνουν συχνά, περισσότερα από όσα θέλουμε να πιστεύουμε και για το λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στους χειρισμούς μας. Με στόχο να ενημερώσουμε σωστά τα παιδιά μας για τα γεγονότα, χωρίς κριτική για την πολιτική κατάσταση ή τα προσωπικά μας έντονα συναισθήματα για όσα συμβαίνουν και συνυπολογίζοντας πάντα την ηλικία τους, είναι καλό να είμαστε προετοιμασμένοι να απαντήσουμε στα ερωτήματά τους.

Προφανώς τα μικρότερα παιδιά λαχταρούν στις δύσκολες καταστάσεις την ασφάλεια και τον καθησυχασμό για την κατάσταση, ενώ αυτά που είναι μεγαλύτερα σε ηλικία θα αναζητήσουν και πρέπει να λάβουν πιο καθαρές απαντήσεις. Όπλο κάθε γονέα πρέπει να είναι η ψυχραιμία, η αποφυγή του να καταφύγει σε ψέματα που θα μετατραπούν αργά ή γρήγορα σε μπούμερανγκ και η πίστη πως η οικογένεια ενωμένη θα καταφέρει να ξεπεράσει τις δυσκολίες, που έχει φέρει η οικονομική κρίση και οι πρόσφατες εξελίξεις.

Να θυμάστε πως τα μικρά παιδιά… ακούνε προσεκτικά τα πάντα. Ακόμα και αν δεν συζητήσετε την κατάσταση της δύσκολης περιόδου, απευθείας μαζί τους, μπορούν να συναισθανθούν και να αντιληφθούν πως κάτι σοβαρό συμβαίνει. Βλέπουν την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό σας και αν οι εκφράσεις σας εκπέμπουν φόβο ή θυμό, τους μεταδίδετε το λάθος μήνυμα. Είναι σημαντικό να είστε συγκρατημένοι και να μην αφήσετε τα παιδιά σας, χωρίς τις ελάχιστες έστω εξηγήσεις για το τι συμβαίνει, αφού αν τα κρατήσετε στο σκοτάδι της άγνοιας είναι εξαιρετικά πιθανό να πιστέψουν πως τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από ότι ισχύει στην πραγματικότητα.o-KIDS-WORRYING-facebook

Τα παιδιά ζουν σε έναν κόσμο που επικρατούν οι καθαρές απόψεις, το μαύρο και το άσπρο και συνεπώς θεωρούν κυριολεκτική και απολύτως σοβαρή κάθε σας κίνηση, κάθε σας νύξη. Συνεπώς μην βρίσκετε αυτές τις στιγμές καταφύγιο στο μαύρο χιούμορ, μην κάνετε αναφορές πως το νοικοκυριό κινδυνεύει με χρεοκοπία και πως η οικογένειά σας δεν θα έχει να φάει την επόμενη ημέρα και αφήστε τις υπερβολές στην άκρη, ακόμα κι αν φοβάστε τα χειρότερα. Μπορεί να μην γνωρίζουν καν κάποιους από τους όρους που θα χρησιμοποιήσετε όπως τη χρεοκοπία, αλλά σίγουρα θα αντιληφθούν πως πρόκειται για κάτι κακό και πως η κατάσταση είναι πιθανόν δραματική. Δεν θέλετε να τους μεταδώσετε τέτοιους φόβους.

Κλείστε την τηλεόραση και συντονίστε μια ήρεμη κουβέντα μαζί τους. Είναι καλό να είστε ενημερωμένος για τις εξελίξεις, όμως όταν τα παιδιά σας (όπως και εσείς) εκτίθεστε σε μια σταθερή ροή από καταστροφολογία, βαρύγδουπους δραματικούς τίτλους και στενάχωρες εικόνες ή ακόμα και προπαγάνδα, είναι προφανές πως προκαλείτε καταρράκωση στην ψυχολογία τους και τα φοβίζετε.

Τα παιδιά σας δεν θέλουν να μάθουν όλες τις λεπτομέρειες των οικονομικών της οικογένειας, ούτε τον ακριβή προϋπολογισμό του νοικοκυριού σας. Θέλουν απλά να τα καθησυχάσετε και να τα διαβεβαιώσετε, πως ακόμα και σε δύσκολους καιρούς θα έχουν φαγητό στο τραπέζι και μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους και πως τα αγαπάτε και θα τα φροντίζετε. Θέλουν επίσης την αισιόδοξη ματιά και την προοπτική πως τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. Όσο κι αν είστε λοιπόν βουτηγμένοι στην αβεβαιότητα προσπαθήστε να τους χαρίσετε αυτές τις διαβεβαιώσεις.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να συμμετέχουν. Ενημερώστε τα (ανάλογα πάντα και με την ηλικία τους), πως λόγω της κατάστασης, οι διακοπές αυτή τη χρονιά θα διαρκέσουν λιγότερο ή μπορεί ακόμα και να αντικατασταθούν με μια σύντομη απόδραση σε έναν κοντινό προορισμό. Να είστε βέβαιοι πως με χαρά θα απαρνηθούν κάποιες ανέσεις ή/και δώρα που είχαν συνηθίσει να παίρνουν, αν τους μεταδώσετε και συναισθανθούν πως αυτό είναι προς το όφελος όλης της οικογένειας.children-parents-2

Ασχοληθείτε περισσότερο μαζί τους. Αρπάξτε την ευκαιρία και κανονίστε να μαγειρέψετε μαζί τους ένα οικογενειακό γεύμα ή δείπνο και να απολαύσετε το γεύμα μαζεμένοι γύρω από το ίδιο τραπέζι. Μιλήστε τους για την αλληλεγγύη, την ομαδικότητα και ξεκαθαρίστε τους πως η ευτυχία δεν έχει να κάνει μόνο με τα χρήματα. Προσπαθήστε να απολαύσετε μαζί τους τις μικρές καθημερινές χαρές της ζωής και να δώσετε έναν τόνο αισιοδοξίας στις δύσκολες στιγμές.

Όπως συμβαίνει σε κάθε δύσκολη κατάσταση θα πρέπει να εκπέμπετε θετικότητα, ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση προς τα παιδιά σας. Αγκαλιάστε τα περισσότερο, μιλήστε τους ήρεμα και καταπραϋνετε πιθανούς τους φόβους ή ανησυχίες και δείξτε τους εντονότερα την αγάπη σας.

Διαβάστε επίσης: Τι λέμε στα παιδιά μας αυτές τις μέρες…