Πώς να μιλήσεις στο παιδί σου για τις αναπηρίες
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Πώς να μιλήσεις στο παιδί σου για τις αναπηρίες

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Πώς να μιλήσεις στο παιδί σου για τις αναπηρίες

Αργά ή γρήγορα ένα παιδί αρχίζει να εντοπίζει πράγματα που του φαίνονται περίεργα στους άλλους. Κάποιο άλλο παιδί είναι σε αναπηρική καρέκλα, κάποιος μεγαλύτερος άνθρωπος έχει εμφανή κινητικά προβλήματα, το πρόσωπο ενός άλλου παιδιού μοιάζει διαφορετικό και το ίδιο μιλά δυνατά και παράξενα. Πριν αρχίσει να δείχνει με το δάχτυλό του και να σε ρωτάει την πιο λάθος στιγμή, πρόλαβέ το μιλώντας του ανοιχτά και καθαρά για τις αναπηρίες ή τις ιδιαιτερότητες των άλλων ανθρώπων.

Το λάθος που θα πρέπει να αποφύγεις είναι να πείσεις το παιδί σου ότι ένας άνθρωπος με αναπηρία, ένα ΑμΕΑ είναι ακριβώς όπως εκείνο. Δεν είναι έτσι. Αντιθέτως, εξήγησέ του ότι ο άνθρωπος με αναπηρία είναι διαφορετικός χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι χειρότερος άνθρωπος ή κατώτερος. Δώσε του με παραδείγματα να καταλάβει σε τι διαφέρει αυτός ο άνθρωπος. Πες του για παράδειγμα ότι οι μύες στα πόδια του δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν οι μύες στα πόδια του παιδιού σου και γι’ αυτό το περπάτημά του δείχνει διαφορετικό. Προσπάθησε να κρατήσεις το συναίσθημα έξω από την συζήτηση. Το παιδί σου δεν πρέπει να λυπάται τα άτομα με αναπηρίες. Πρέπει να τα σέβεται.

Κάνε το σαφές ότι οι άνθρωποι με αναπηρίες δεν είναι απαραίτητα όλοι άρρωστοι. Ενημέρωσέ το ότι υπάρχουν άνθρωποι που γεννιούνται με αναπηρίες και άλλοι που τις αποκτούν από κάποιον τραυματισμό ή κάποια νόσο. Πες του ότι οι άνθρωποι με φυσική αναπηρία μπορούν να επικοινωνήσουν ακριβώς όπως και το ίδιο. Δίδαξε το παιδί σου να είναι ευγενικό και ευαισθητοποιημένο. Πες του πόσο σημαντικό είναι να υπερασπίζεται τα άτομα με αναπηρίες. Και ότι πρέπει να αντιδρά αν ακούσει άλλους να μιλούν με κακούς υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Μην παραλείψεις όμως να πεις στο παιδί σου ότι πριν υπερασπιστεί ή βοηθήσει ένα άτομο με αναπηρία, πρέπει πρώτα να ζητήσει και να πάρει την άδειά του.

Τέλος, αν πρέπει να του μιλήσεις για μια ιδιαιτερότητα ή αναπηρία για την οποία δεν γνωρίζεις πολλά, μην προσποιηθείς ότι ξέρεις. Θα ήταν λάθος για πολύ συγκεκριμένα πράγματα να του απαντάς με γενικότητες. Εξήγησέ του ότι δεν τα γνωρίζεις όλα και κάλεσέ το να ψάξετε μαζί την συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα ή αναπηρία. Με αυτόν τον τρόπο καλλιεργείς το μυαλό του. Πριν χαρακτηρίσει κάποιον αυθαίρετα για κάποια συμπεριφορά του που οφείλεται στην ιδιαιτερότητά του, το παιδί σου θα σκεφτεί και άρα δεν θα βιαστεί. Θα του έχει γίνει συνείδηση ότι υπάρχουν ιδιαιτερότητες και απέναντι σε αυτές πρέπει να στεκόμαστε με σεβασμό και διακριτικότητα.