Πώς να μιλήσεις στο παιδί σου για τα βίαια γεγονότα της επικαιρότητας
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Πώς να μιλήσεις στο παιδί σου για τα βίαια γεγονότα της επικαιρότητας

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Πώς να μιλήσεις στο παιδί σου για τα βίαια γεγονότα της επικαιρότητας

Όταν παρακολουθείς στις ειδήσεις την ανακοίνωση για κάποιο βίαιο γεγονός συνήθως σοκάρεσαι. Έλα στη θέση του παιδιού σου. Εκείνο θα πρέπει να σοκάρεται διπλά μια και μπορεί να μην καταλαβαίνει τι και γιατί συνέβη. «Γιατί άρχισε να πυροβολεί μέσα στο σχολείο μαμά;» ή «Πού βρήκε όπλο αυτό το παιδάκι και σκότωσε το αδελφάκι του;» ή ακόμη «Μαμά γιατί το φορτηγό έπεσε πάνω στον κόσμο;», είναι λίγες μόνο από τις ερωτήσεις που μπορεί να σου κάνει το παιδί σου για τα βίαια γεγονότα της επικαιρότητας.

Πολλά παιδιά μάλιστα, δεν μένουν απλώς στις ερωτήσεις. Σοκάρονται από τη βία και αποκτούν εφιάλτες. Ο τρόπος για να προφυλάξεις το παιδί σου, σαφέστατα δεν είναι βγάζοντας την τηλεόραση από την πρίζα. Κι αυτό γιατί ένα παιδί 5 ετών και πάνω έχει αρχίσει να έχει συναναστροφές με παιδιά. Τα παιδιά μιλούν μεταξύ τους για τα πάντα. Δεν θα ήθελες λοιπόν να ενημερωθεί το δικό σου παιδί από τα άλλα παιδιά. Δεν ξέρεις πώς έχουν αντιληφθεί και κυρίως πώς έχουν αξιολογήσει τα άλλα παιδιά, αυτά τα γεγονότα.

Εκείνο που θα πρέπει να κάνεις όταν πρέπει να εξηγήσεις μια βίαιη είδηση στο παιδί σου είναι πρώτα απ’ όλα να έχεις ενημερωθεί εσύ για την είδηση. Θα πρέπει να είσαι ακριβής και σωστή σε ό,τι του λες σχετικά με τα γεγονότα και το πώς διαδραματίστηκαν. Αν δεις ότι το παιδί σου λυπάται ή φοβάται, μην του πεις ότι δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό. Είναι απολύτως λογικό να αισθάνεται έτσι και δεν μπορείς να το αποτρέψεις. Και φυσικά μην παρασυρθείς από τα γεγονότα αλλάζοντας τη στάση σου απέναντί του. Αν ξαφνικά γίνεις υπερπροστατευτική, το παιδί θα νιώσει τον κίνδυνο δίπλα του.

Σε κάθε περίπτωση παρακολουθήστε μαζί τα σχετικά ρεπορτάζ. Μόνο έτσι θα έχεις τη δυνατότητα να του εξηγήσεις ακριβώς όσα πρέπει τη στιγμή που τα έχει παρακολουθήσει. Αν πάλι υπάρχουν σκηνές ακατάλληλες για ανήλικους, εξήγησέ του ότι δεν χρειάζεται εκείνη τη στιγμή να κοιτάζει την οθόνη. Αν δεν σε ακούσει, εννοείται πως δεν πρέπει να του κλείσεις ούτε την τηλεόραση, ούτε και τα μάτια. Κάτσε δίπλα του για να του εξηγήσεις πως έτσι είναι τα τραγικά βίαια γεγονότα.

Πηγή