Πώς να μιλήσεις σε ένα παιδί για θέματα της σεξουαλικής υγείας
ΠΑΙΔΙ

Πώς να μιλήσεις σε ένα παιδί για θέματα της σεξουαλικής υγείας

December 1, 2021

author:

Parenting.gr

Πώς να μιλήσεις σε ένα παιδί για θέματα της σεξουαλικής υγείας

Στο παρελθόν λίγα πράγματα λέγονταν στα παιδιά για θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική υγεία. Μάλιστα οι αγκυλώσεις ήταν τόσες και τέτοιες που οι γονείς αναλάμβαναν διαφορετικούς ρόλους. Ο πατέρας μιλούσε στο αγόρι και η μητέρα στο κορίτσι. Σήμερα αυτά που πρέπει να ειπωθούν είναι περισσότερα και πιο σύνθετα. Στην πραγματικότητα και τότε έτσι ήταν. Ανέκαθεν ήταν πολλά αυτά που σχετίζονται με την σεξουαλική υγεία αρκεί κάποτε να ανοίξει ο διάλογος μέσα στα σπίτια. Αρκετοί γονείς ακόμα και σήμερα αναφέρουν ότι δυσκολεύονται πάρα πολύ να το πράξουν ή ακόμη και ότι δεν βρίσκουν τις λέξεις. Σε περιπτώσεις τέτοιες, οι γονείς πρέπει να ενημερώνονται από ειδικούς για το πώς πρέπει να μιλήσουν για τη σεξουαλική υγεία στα παιδιά τους. Κάποιος που δεν μπορεί να βρει τις σωστές λέξεις, πιθανόν αν πιεστεί να πει και τα λάθος πράγματα…

Υπάρχουν πολλά βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά και είναι εγκεκριμένα από ειδικούς. Βιβλία με εικονογράφηση και επεξήγηση. Σε καμία περίπτωση δεν χαρίζουμε ένα τέτοιο βιβλίο στο παιδί, καλώντας το να το διαβάσει μόνο του ή να ρίξει μια ματιά… Κάτι τέτοιο θα του έδινε να καταλάβει ότι είμαστε χαλαροί με το θέμα. Το βιβλίο είναι των γονέων. Το διαβάζουν μαζί με τα παιδιά, τους εξηγούν και λύνουν τις απορίες τους. Τα καλούν να έχουν απορίες και να ρωτήσουν όσα τους έρχονται στο κεφάλι. Όταν για παράδειγμα εξηγεί μια μητέρα στο παιδί της την ερωτική πράξη, πρέπει να του μιλήσει και για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και για την εγκυμοσύνη, όταν το παιδί αυτό είναι λίγο μεγαλύτερο ώστε να μπορεί να καταλάβει.

Σεξουαλική υγεία όμως δεν είναι μόνο οι προφυλάξεις στο σεξ για την αποφυγή σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων και ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Στα θέματα της σεξουαλικής υγείας μπορεί να είναι και η στυτική δυσλειτουργία που μπορεί να βιώσει ένας έφηβος. Κάτι για το οποίο θα πρέπει να μην ντραπεί και να μιλήσει στους γονείς του, αφού μπορεί να είναι ένδειξη για μια πιο σοβαρή νόσο. Ακόμη, τα κορίτσια θα πρέπει να μιλάνε όταν έχουν σοβαρή αστάθεια στον κύκλο τους αφού κάτι τέτοιο μπορεί να οφείλεται σε σοβαρές ανωμαλίες στις ορμόνες ή κάποιο άλλο γυναικολογικό πρόβλημα.

Τέλος, τα παιδιά που είναι στην εφηβεία πρέπει να ξέρουν ότι αν δεν αισθάνονται άνετα με τους γονείς τους μπορούν να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό. Μπορείς να προτείνεις κάποιες ειδικότητες και συγκεκριμένα πρόσωπα. Μέσα στον οικογενειακό κατάλογο των τηλεφώνων, δεν θα ήταν λάθος να αφήσεις την κάρτα ενός ψυχιάτρου, ενός ανδρολόγου και κάποιου γυναικολόγου.

 

 

Originally posted 2017-10-16 14:43:17.