Πώς να μάθετε στα παιδιά σας να τρώνε υγιεινά!
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Πώς να μάθετε στα παιδιά σας να τρώνε υγιεινά!

March 3, 2019

author:

Parenting.gr

Πώς να μάθετε στα παιδιά σας να τρώνε υγιεινά!

Η υγιεινή διατροφή είναι για κάθε μητέρα ο πυλώνας γύρω από τον οποίο θέλει να θεμελιώσει την καλή υγεία του παιδιού της. Ως γνωστόν, οι καλές – ή οι κακές – διατροφικές συνήθειες, έχουν τις ρίζες τους στην παιδική ηλικία και ακολουθούν το άτομο και στην ενήλικη ζωή του. Για να αποφύγουν τα παιδιά τα προβλήματα υγείας ή βάρους στο μέλλον, θα πρέπει να τα διδάξετε από νωρίς την αξία των υγιεινών επιλογών στη διατροφή. Πώς όμως θα το πετύχετε αυτό με τρόπο ευχάριστο και αποτελεσματικό;

Διαβάστε μαζί βιβλία για τη διατροφή
Υπάρχουν δεκάδες παιδικά βιβλία που μπορούν να διδάξουν στα παιδιά την προέλευση των τροφίμων και τον τρόπο που καλλιεργούνται τα φρούτα και τα λαχανικά. Τέτοιες πληροφορίες μπορούν να μεταδώσουν στο παιδί την σπουδαιότητα της επιλογής πιο ποιοτικών τροφών σε σχέση με άλλες λιγότερο θρεπτικές.
Φτιάξτε κήπο
Αν το σπίτι σας διαθέτει χώρο για καλλιέργεια, θα ήταν υπέροχο να φυτέψετε μαζί λαχανικά εποχής και καρποφόρα δέντρα, όπως ελιόδεντρα ή εσπεριδοειδή. Η άμεση επαφή με τα αγαθά της φύσης θα βοηθήσει το παιδί να τα αγαπήσει και θα το δελεάσει να τα καταναλώσει, αφού άλλωστε θα αποτελούν καρπούς και των δικών του κόπων.
Παίξτε επιτραπέζια ή ηλεκτρονικά παιχνίδια
Τα παιχνίδια με θέμα το φαγητό και τα τρόφιμα είναι από τα πιο δημοφιλή στο διαδίκτυο. Τα παιχνίδια τύπου φάρμας είναι πλέον κλασικά, με τον παίκτη να αναλαμβάνει να διαχειριστεί μια δική του αγροτική επιχείρηση. Έτσι, το παιδί έρχεται σε επαφή με τις έννοιες της αγροτικής και της κτηνοτροφικής παραγωγής και εμπεδώνει καλύτερα την αναγκαιότητα για πιο οικολογικά τρόφιμα.
Σχεδιάστε μαζί το μενού της εβδομάδας
Αν δεν το κάνετε ήδη, είναι χρήσιμο και εξυπηρετικό για μια οικογένεια να τηρεί ένα εβδομαδιαίο πλάνο διατροφής. Με αυτόν τρόπο, εξασφαλίζετε, ισορροπημένη διατροφή  με επιλογές από όλες τις διατροφικές ομάδες, ενώ παράλληλα οργανώνετε πιο σωστά τις αγορές σας και κερδίζετε χρόνο και χρήμα. Βάζοντας και το παιδί σε αυτό το «παιχνίδι» μαθαίνει την αξία της σωστής διατροφής, της οικονομίας αλλά και της οργάνωσης.
Καθίστε όλοι μαζί στο τραπέζι
Ένα όμορφα στρωμένο τραπέζι, με σωστά σερβιρισμένες τις ποσότητες του φαγητού στα πιάτα αλλά και με σαλάτα, γαλακτοκομικά προϊόντα και ψωμί ολικής αλέσεως, δημιουργεί ένα εξαιρετικό πρότυπο προς μίμηση για το παιδί και αποτυπώνεται στη συνείδηση του. Πιθανώς, στην αρχή να μην γεύεται όλες τις επιλογές που θα βρίσκει στο τραπέζι αλλά στη συνέχεια εάν βλέπει εσάς να το απολαμβάνετε, θα το κάνει. Επίσης, τα οικογενειακά γεύματα αποτελούν χρυσές ευκαιρίες για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων!

Διάβασε επίσης:

Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τα πιο υγιεινά σχολικά σνακς!

Παιδί δύσκολο στο φαγητό; Βάλε πρόγραμμα!

Originally posted 2016-10-08 10:30:13.