Πώς να καλλιεργήσεις τη φαντασία του παιδιού σου!
Eίμαι μαμά Eκπαίδευση Γωνιά της μαμάς Η σχέση με το παιδί

Πώς να καλλιεργήσεις τη φαντασία του παιδιού σου!

June 3, 2015

author:

Parenting.gr

Πώς να καλλιεργήσεις τη φαντασία του παιδιού σου!

Η φαντασία και η ανάπτυξή της είναι πολύ δημιουργική για τη ζωή και την επιβίωση του καθενός μας. Είναι πολύ ωφέλιμο λοιπόν να αναπτυχθεί στα παιδιά από μικρή ηλικία! Τι μπορεί να κάνεις; Διάβασε τα παρακάτω!

Χρησιμοποίησε βιβλία για έμπνευση
Το διάβασμα είναι καθοριστικό για την πνευματική και διανοητική ανάπτυξη και εξάπτει τη φαντασία!
Διάλεξε βιβλία με μεγάλες χρωματιστές εικόνες και φτιάξε τις ιστορίες ώστε να ταιριάζουν με τις εικόνες! Όταν το παιδί θα είναι έτοιμο θα σε βοηθήσει να βρεις την πλοκή και να το δραματοποιήσετε με αστείες φωνές και φάτσες!

Δημιούργησε τη δική σου ιστορία!
Μερικές φορές μια αυθόρμητη αφήγηση μπορεί να μας κουρδίσει! Χρησιμοποίησε το περιβάλλουν του παιδιού ή σκέψου κάτι τελείως τρελό! Κάνε το παιδί σου τον κεντρικό ήρωα! Θα δεις που θα καταφέρει τελικά να σου πει κι αυτό μια ιστορία χρησιμοποιώντας τον εαυτό του ως πρωταγωνιστή!

Τραγούδησε
Η μουσική είναι πολύ σημαντική για τοπ παιδί. Δώσε του μικρά οργανάκια να παίξει και να αισθανθεί τους ήχους, να χορέψει, να πιάσει το ρυθμό! Να φτιάξει ακόμα και τη δική του μελωδία!self illusion_610_300_s_c1_center_center

Μείωσε το χρόνο μπροστά την τηλεόραση
όσο βολικό κι αν είναι όταν έχεις να κάνεις δουλειές ή όσο κι αν ζητάει να δει το αγαπημένο της παιδικό μην ενδίδεις! Προσπάθησε να το αφήνεις ελάχιστο χρόνο μπροστά στην οθόνη γιατί επιδρά πολύ αρνητικά στην ανάπτυξη του.

Προμήθευσέ το με πολλά εξαρτήματα
Μπορείς να του δώσεις διάφορα αντικείμενα και να δραματοποιεί όλα αυτά που έχει να κάνει μέσα στην ημέρα. Να το κάνει δηλαδή σαν ρόλο. Με το να μιμούνται και να προσποιούνται τα παιδιά αναπτύσσουν τις επικοινωνιακές, κινητικές και λεκτικές τους ικανότητες και ταυτόχρονα αρχίζουν αν αναγνωρίζουν και τα συναισθήματα! Βάλε σε ένα ειδικό καλάθι όλα τα ρούχα και τα εξαρτήματα που μπορεί να χρειαστεί κι άφησε το να δημιουργήσει με τη φαντασία του!

Αποδέξου τις παραξενιές του
Καμιά φορά μας είναι δύσκολο να αποδεχτούμε ότι το παιδί μας θέλει να φάει φορώντας τη στολή του Σούπερμαν αλλά πρέπει να το αποδεχτούμε! Σκέψου καλά πριν του απαγορεύσει κάτι. Ποιον θα πειράξει αν φορέσει αυτό που θέλει; Κάνει κάτι κακό; Στην τελική, δε χρειάζεται να ανησυχείς για τίποτα!dsc_0220_41

Με χαρά υποδέξου τους φανταστικούς του φίλους!
Είναι απολύτως φυσιολογικό να φαντάζονται ότι έχουν ένα φίλο και παίζουν μαζί του καμιά φορά δίνουν και οδηγίες στου “φίλους “ αυτούς!

Θέσε κάποια όρια
όπως είναι σημαντικό να το αφήσεις ελεύθερο να δημιουργεί, είναι επίσης σημαντικό να βάλεις κάποιους κανόνες για το καλό του ώστε να αντιμετωπίζει την πραγματικότητα. Οπότε άφησε το να φτιάξει αν θέλει ένα οχυρό κάτω από την τραπεζαρία αλλά όχι την ώρα του φαγητού!

Διάβασε επίσης: Κάνει το διάβασμα καλό στο μωρό μου;