Πώς να κάνετε μπάνιο το νεογέννητο μωράκι σας!
ΒΡΕΦΟΣ ΠΑΙΔΙ

Πώς να κάνετε μπάνιο το νεογέννητο μωράκι σας!

July 14, 2020

author:

Parenting.gr

Πώς να κάνετε μπάνιο το νεογέννητο μωράκι σας!

Οι πρώτες μέρες στο σπίτι με το νεογέννητό μας αποτελούν μερικές από τις στιγμές που θα θυμόμαστε για μια ζωή! Η πρώτη του άφιξη στο σπίτι, ο θηλασμός τις ημέρες εκείνες, η πρώτη επίσκεψη του γιατρού και τόσα άλλα “καινούργια” που θα νοσταλγούμε πάντα! Αναπόσπαστο κομμάτι της πρώτης φροντίδας του νεογέννητου αποτελεί κι η καθαριότητα δηλαδή τα πρώτα του μπανάκια. Το κορμάκι ενός νεογέννητου είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και έτσι, η ιδέα του πρώτου του μπάνιου στο σπίτι μάς γεννά αισθήματα τρυφερότητας αλλά και άγχος.

Ακολουθεί ένας σύντομος οδηγός επιβίωσης για το πρώτο του μπάνιο που θα λύσει όλες σου τις απορίες!

shutterstock_335341040
Βήμα 1:

Συγκεντρώνουμε όλα τα απαραίτητα “σύνεργα”. Δηλαδή βρεφική μπανιέρα ή λεκάνη, ένα μαλακό πανάκι, ήπιο βρεφικό σαπούνι και ένα κύπελλο. Επίσης, τοποθετούμε κοντά μας την πετσέτα, μια καθαρή πάνα, κρέμα και καθαρά ρούχα.

Βήμα 2:

Φροντίζουμε να θερμάνουμε το χώρο, χωρίς όμως να δημιουργήσουμε αποπνικτικά ζεστή ατμόσφαιρα. Αντίστοιχα, επιδιώκουμε το νερό να είναι ζεστό αλλά όχι καυτό, περίπου στους 32 βαθμούς Κελσίου.

Βήμα 3:

Γεμίζουμε την μπανιέρα με περίπου 10 εκατοστά νερού και γδύνουμε το μωρό. Βρέχουμε αρχικά τα πόδια του μωρού, καθώς το τοποθετούμε σταδιακά στο νερό. Προσέχουμε ιδιαίτερα τον αυχένα του, υποστηρίζοντας τον με το ένα μας χέρι.

Βήμα 4:

Ξεκινάμε το σαπούνισμα από ψηλά και μπροστά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα χέρια μας ή ένα νωπό πανάκι με σαπούνι. Καθαρίζουμε απαλά το κεφάλι και το πρόσωπο. Αποφεύγουμε την υπερβολική ποσότητα στο σαπούνι καθώς μπορεί να αφυδατώσει την επιδερμίδα του.

Βήμα 5:

Ξεβγάζουμε το μωρό χρησιμοποιώντας το νερό της μπανιέρας, με τη βοήθεια του κυπέλλου. Έπειτα σκουπίζουμε το μωρό απαλά με μια καθαρή πετσέτα. Το ξαπλώνουμε στην αλλαξιέρα και το ντύνουμε.

shutterstock_418462189 (1)
Μερικές επιπλέον συμβουλές:

Μέχρι να «πέσει» ο αφαλός του νεογέννητου, το καθαρίζουμε τοπικά προσεκτικά με τη χρήση ενός μαλακού πανιού βρεγμένου με ζεστό νερό. Πριν ντύσουμε το μωρό επιβεβαιωνόμαστε ότι δεν έχει κρατήσει υγρασία. Καθαρίζουμε πολλές φορές την ημέρα τα χέρια και το πρόσωπο του αλλά και τα γεννητικά όργανα με κάθε άλλαγμα της πάνας.

Αν παρατηρήσουμε ότι το μωρό κλαίει στα πρώτα του μπάνια όταν το γδύνουμε εντελώς, τότε δοκιμάζουμε να το βάλουμε στη μπανιέρα μαζί με την πάνα του. Μερικά μωρά αισθάνονται έτσι μεγαλύτερη ασφάλεια.

Δεν τοποθετούμε ποτέ το μωρό μέσα στη λεκάνη ενώ το νερό παράλληλα τρέχει. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει πολύ καυτό ή να γεμίσει την μπανιέρα.

Μετά την ολοκλήρωση του μπάνιου παρατηρούμε αν ακόμα το δερματάκι του ξεφλουδίζει, γεγονός που οφείλεται στη γέννα καθώς πρόκειται δηλαδή για νεκρά κύτταρα και όχι ξηροδερμία. Εάν συμβαίνει αυτό χρησιμοποιούμε μια βρεφικής λοσιόν ή αμυγδαλέλαιο.

Διαβάστε επίσης:

Θηλασμός: η σωστή στάση